În căutarea vinovatului: „O golănie de doi bani”

Cine-i de vină pentru creșterea prețului la gaze și energie? Au adoptat guvernanții soluțiile potrivite? Sunt  întrebări care au primit diverse răspunsuri și în cazul cărora populația încă mai așteaptă lămuriri.
Economistul Cristian Păun, profesor la ASE, afirmă că de vină pentru situația actuală e „incompetența și ignoranța politicienilor, nu liberalizarea sau piața”. Potrivit acestuia, să acuzi piața și liberalizarea de situația actuală din energie și gaze e „o golănie de doi bani”.
România are azi doi producători de gaz:
– Un producător privat care are o producție în scădere de la an la an, motivând epuizarea și îmbătrânirea rezervelor pe care le deține în exploatare – OMV Petrom (scăderea e substanțială și evidentă în ultimii ani, de la circa 5-6 mld. mc la doar 3,7 mld. mc în 2021);
– Un producător de stat care și-a menținut constantă producția în toată această perioadă, fără vreun semn că o va crește în contextul acesta de criză (a rămas în jur de 5-6 mld. mc pe an).
Operatorul de stat are o producție cu circa 1,3 mld. mc / an mai mare decât operatorul privat (azi, cam 60% din producție e la Romgaz și 40% este la OMV Petrom, alții nu contează).
Adăugăm, pentru context, și problema gazelor de la Marea Neagră, în care mai avem un jucător ce va intra pe piață anul acesta (cel mai mic dintre ei) cu circa 10% din producția totală, și tot cei doi jucători de mai sus care încă o bâlbâie rău cu producția din larg.
Concluzia 1: O astfel de ”piață” nu are cum să nu fie disfuncțională din start. Concurența și mecanismele de piață sunt mimate de un jucător care dictează totul pe piață. Și care nu a schițat niciun gest că ar dori micșorarea prețului de vânzare și livrare a gazului de pe piața internă.
Jucătorii din energie sunt și ei puțini și, în mare, tot ai statului, nu privați. Au închis 2 facilități de producție de energie pe gaz de curând, neavând fonduri pentru investiții, fiind jupuiți sistematic de profitul acumulat, an de an. Investiția de la Iernut e și ea neterminată, trebuia să producă și ea energie tot pe gaz. Închiderea producției de energie pe cărbune, din considerente de mediu, ne-a lăsat și ea fără circa 1/3 din producție.
Concluzia 2: Piața energiei, dominată și ea tot de jucători de stat, a fost victima sigură a unor decizii la fel de proaste luate de companiile de stat de pe piață, ca și piața gazelor (corelată fiind cu aceasta în bună măsură). O astfel de piață nu are cum să funcționeze normal, cu un număr mic de producători, toți de stat și foarte diverși în privința costurilor de producție.
La toate acestea se adaugă:
– Un reglementator năuc și incompetent care se uită la piața de gaz și energie și nu înțelege mare lucru;
– Un exportator de gaz (Rusia) care nu poate produce cât gaz se cere la nivel european. Mai nou este și belicos și zăgăne armele la granița cu Ucraina, punând și mai multe paie pe foc;
– Un ministru extrem de slab, într-un guvern complet depășit de problemă și care nu prea mai are la dispoziție multe soluții corecte;
– O Europă care se dorește a fi mai verde decât este cazul, având în vedere că amprenta sa de carbon este foarte redusă și disproporționat împărțită între țările membre.
În concluzie, să acuzi piața și liberalizarea de situația actuală din energie și gaze mi se pare o golănie de doi bani. Și trădează clar o lipsă acută de logică și educație economică.
Anularea liberalizării prin reglementarea prețului, subvenții, plafonări, jecmănirea în continuare de profit a companiilor de stat din energie și gaze nu face decât să continue balamucul. Nu să îl rezolve.
Din păcate, bâlbâielile se vor sparge exclusiv în capul liberalilor. De neînțeles de ce au optat pentru Ministerul Energie și de ce au continuat cu același incompetent pe subiect – Virgil Popescu. Minim 5% din electorat au pierdut pe mâna lui. Și vor mai pierde…
Până atunci, desigur, piața și liberalismul sunt câh și duc numai la nenorociri. Socialismul și intervenționismul aduc doar lapte și miere. Iar ”liberalii” de stânga sunt mai preocupați să snopească femei decât să apere cu argumente lucruri evidente și logice!
Hai, liniște prin CA-urile alea din energie și gaze!, a scris Păun.
În același scandal, avocatul Gheorghe Piperea a făcut trimitere la OUG nr.114/2018, zisă și ordonanța lăcomiei.

Reamintesc că OUG nr.114/2018 plafona prețurile la gaze și punea o taxă pe profiturile excesive, pe activele bancare și pe comisioanele administratorilor de fonduri de pensii. Actul normativ respectiv fost torpilat ca și când ar fi fost amenințarea capitală contra “capitaliștilor” noștri de cumetrie.

Imediat ce a venit la guvernare, Orban, ajutat de unul dintre postacii din poză, a desființat toate aceste dispoziții care, azi, ar fi putut fi o plasă de siguranță pentru sărăciții României. Cîțu, cel mai rău și guraliv dușman plătit al acestei legi, era pe atunci ministru de finanțe. Și el, și Orban, au fost înfipți în acele posturi de K. Werner Iohannis, deși serviciile secrete știau că sunt și bețivi, și cu trecut infracțional. Și sponsorii lor corporatiști știau, dar exact astea i-au recomandat: vocea, talentul și vulnerabilitățile trecutului.
Asta ca să știți de unde vi se trage ceea ce pățiți acum și ceea ce veți îndura în următorii 2-3 ani.
Creșterea aberantă a facturilor la gaze și electricitate este cauzată de modul greșit în care cei trei, mai sus enunțați, și consultanții lor, au conceput “liberalizarea”, arăta Piperea într-un mesaj publicat luni de Cotidianul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*