
Este oficial! De la 1 iunie 2023 benzina și motorina vândute în România vor conține, în mod obligatoriu, procente de 8% și 6,5% de biocombustibil, care vor genera un consum mai mare al autovehiculului.
În plus, mașinile mai vechi ar putea avea probleme de funcționare din cauza biocombustibilului, acestea nefiind adaptate în niciun fel pentru astfel de schimbări.
Măsura a fost impusă de Comisia Europeană pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru a se asigura că măsura va fi aplicată de toți operatorii economici, Guvernul a modificat OUG nr. 80/2018, incluzând la obligația de a comercializa doar benzină și motorină amestecate cu biocombustibili, atât importatorul, locul de distribuție a carburantului, productorul, cât și operatorul locului de distribuție.
”Prin excepție, la propunerea autorității competente, se poate stabili comercializarea unor cantități de benzină cu un conținut de etanol de maximum 5% v/v și cu un conținut de oxigen de maximum 2,7% m/m, care să asigure protejarea motoarelor cu aprindere prin scânteie prezente pe anumite categorii de vehicule, utilaje, echipamente și/sau nave care prezintă limitări tehnice de utilizare a unor combustibili cu valori superioare de etanol și oxigen”, arată Guvernul. Totodată, cu informarea prealabilă a autorității competente, pentru asigurarea protejării în condiții de iarnă a motoarelor cu aprindere prin compresie prezente pe anumite categorii de vehicule, utilaje, echipamente și/sau nave care prezintă limitări tehnice de utilizare a combustibililor prevăzuți la alin. (1), se poate utiliza un conținut minim de biocarburant astfel încât punctul maxim de distilare de 65% la 250°C pentru motorină diesel și motorină să fie înlocuit cu un punct maxim de distilare de 10% (vol/vol) la 180°C.
Britanicii au realizat un studiu chiar pe Dacia Sandero, concluzionând că biocombustibilul duce la o majorare a consumului de carburant de 11,5%. Totodată, americanii au renunțat la măsura de introducere a biocombustibilul, după ce mai multe autoturisme mai vechi s-au defectat pur și simplu. Studiile au demonstrat că biodieselul, unul dintre cei mai răspândiți biocombustibili, reduce cu 10% numărul de kilometri parcurși cu mașina. Bioetanolul este un combustibil cu proprietăți foarte asemănătoare benzinei clasice și este obținut din fermentarea unor plante utilizate în mod normal în agricultură – inclusiv cereale, tuberculi, cartofi, sfeclă și tescovină – datorită conținutului lor ridicat de zahăr. Procesul de descompunere a acestor plante, combinat cu un microclimat forțat, generează un ulei inflamabil cu o culoare transparentă, scrie national.ro
sursa-Bugetul.ro
Fii primul care comentează