
Parlamentul European a amânat un vot planificat pentru aprobarea noilor obiective ale UE în materie de energie regenerabilă, după ce Franța și alte țări s-au opus în ultimul moment legii săptămâna trecută, potrivit unui e-mail intern consultat de Reuters.
Votul în comisia pentru energie a Parlamentului trebuia să aibă loc marți. În e-mail se spune că votul a fost amânat până în iunie, fără a se preciza o dată.
Uniunea Europeană încearcă să finalizeze un pilon cheie al agendei sale climatice – o lege care conține un obiectiv obligatoriu pentru UE de a obține 42,5% din energie din surse regenerabile până în 2030.
Însă proiectul de lege a întâmpinat rezistență în ultima vreme. Săptămâna trecută, diplomații din țările UE trebuiau să își dea acordul pentru lege, dar discuția a fost amânată după ce Franța și alte țări au declarat că nu o vor susține.
Parlamentul ar fi trebuit să organizeze un prim vot marți, urmat de un vot final în iulie. O amânare riscă să amâne aprobarea politicii până în septembrie, după vacanța de vară a Adunării UE.
Aprobarea legii de către Parlamentul UE și țările UE ar fi trebuit să fie o formalitate, după ce negociatorii din ambele părți au convenit asupra a ceea ce ar fi trebuit să fie un acord final la începutul acestui an.
Însă Franța a fost nemulțumită de rezultatul final. Parisul dorește o mai mare recunoaștere în lege a energiei nucleare cu emisii reduse de dioxid de carbon și spune că normele discriminează hidrogenul produs din energie nucleară, nepermițând țărilor să ia în considerare acest combustibil cu emisii reduse de dioxid de carbon în cadrul obiectivelor privind combustibilii regenerabili pentru industrie.
Alte țări, printre care Bulgaria, România și Polonia, au fost, de asemenea, nemulțumite de aceste norme, din mai multe motive, printre care și faptul că unele capitale consideră că obiectivele sunt prea ambițioase.
Un purtător de cuvânt al Suediei, care deține președinția rotativă a UE, a declarat că sunt în curs de desfășurare discuții pentru a rezolva disputa.
Însă alte țări sunt nerăbdătoare, după ceea ce unii diplomați au descris ca fiind un blocaj “surpriză” al unuia dintre principalele instrumente ale blocului pentru combaterea schimbărilor climatice.
“Nivelul de frustrare este într-adevăr extrem de ridicat. Franța cere mereu mai mult”, a declarat un diplomat al UE.
sursa-Economedia.ro
Fii primul care comentează