
Compania de Drumuri (CNAIR) a cerut joi Curții de Apel București să suspende decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, care o obligă să semneze contractul cu Asocierea Pizzarotti – Retter pentru primul lot al Autostrăzii de Centură București Nord, conform unui document obținut de Economedia.
Este neclar când va fi soluționată cererea CNAIR, ținând cont că magistrații sunt în grevă din cauza propunerilor de reformă a legii pensiilor speciale.
Amintim că, pe 11 iulie, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a obligat pentru a doua oară Compania de Drumuri să semneze contractul privind proiectarea și execuția primului lot al Autostrăzii de Centură București Nord cu Asocierea Pizzarotti – Retter, declarată, definitiv, câștigătoarea licitației. În ciuda deciziei definitive, contractul nu a fost încă semnat. După cum a scris Economedia anterior, Asocierea a acuzat Compania de Drumuri că a obligat-o să semneze un act adițional nelegal, odată cu semnarea contractului. Noile probleme vin după ce au trecut deja peste patru ani de la lansarea licitației și după mai multe etape de contestații. Primul lot din A0 București Nord este un tronson de aproape 18 kilometri între Joița (A1) și DN 1 Corbeanca și are o valoare de peste 800 de milioane de lei. Guido Retter, parte din Asocierea desemnată definitiv câștigătoare, a acuzat Compania de Drumuri de șantaj, pentru că „găsește modalități de a nu semna contractul”, conform unui interviu acordat de acesta pentru Economedia.
Acum, în plângerea depusă la Curtea de Apel București, CNAIR acuză Asocierea câștigătoare că a întârziat să prezinte documentele necesare încheierii contractului în forma corectă solicitată prin documentația de atribuire. CNAIR spune că Asocierea a înaintat o serie de documente, care nu erau conforme cu solicitările Autorității Contractante și cu prevederile documentației de atribuire. CNAIR spune că Asocierea nu a transmis până în prezent documentele refăcute.
Guido Retter a precizat anterior pentru Economedia că marți, 11 iulie, Asocierea a depus încă o dată toate documentele solicitate de CNAIR, așa cum au fost solicitate, cu anumite modificări cerute de CNAIR. „Acesta sunt schimbări minore, care nu își justifică motivarea nesemnării contractului așa cum a fost programat anterior”, spunea Retter.
Este totodată neclar de ce CNAIR a chemat compania anterior la semnat contractul, fără a exista problema documentelor, iar acum nu o mai face.
În plus, Compania de Drumuri adresează și problema actului adițional pe care l-a impus pentru semnare Asocierii, pe lângă actul contractual principal. Guido Retter afirma anterior că Compania de Drumuri a încercat să forțeze semnarea acestui act adițional ilegal, care nu se regăsea anterior în documentație. Potrivit lui, actul adițional ar însemna rezilierea contractului cu Asocierea, în timpul derulării acestuia, dacă Curtea de Apel București va da o decizie în favoarea unui alt competitor pentru contract, respectiv Intrakat.
CNAIR spune că „acest document este unul propus pentru semnare de către Autoritatea Contractantă și nu impus pentru semnare, astfel cum afirmă în mod tendențios contestatoarea, iar documentul nu îndeplinește condițiile de formă pentru a fi un înscris a cărei nulitate absolută să poată fi solicitată unei instanțe, dat fiind faptul ca documentul transmis de Autoritatea Contractantă reprezintă în fapt un draft al unui document care în momentul de față nu s-a materializat și nu produce niciun efect juridic”.
„Precizăm faptul că semnarea „Acordului de înțelegere al Pârtilor” nu a fost o condiție pentru semnarea Acordului Contractual, iar, dacă Părțile ar agrea de comun acord, semnarea „Acordului de înțelegere al Părților” aceasta s-ar realiza ulterior semnării Acordului Contractual si nu prealabil semnării acestuia. Documentul denumit „Acordul de înțelegere al Părților” este unul nesemnat de Părți, document transmis informal, prin e-mail, și are scopul de a reglementa o eventuală situație dacă se va desființa în tot/parte Decizia C.N.S.C. care stă la baza încheierii Contractului, de către Curtea de Apel București”, arată CNAIR.
Context. Amintim că în luna mai, Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) a respins ultimele contestații și a decis că contractul pentru primul lot al Autostrăzii București (Nord) poate fi semnat cu Asocierea Pizzarotti – RETTER. „CNSC a respins […] contestația formulată de Intrakat. Din acest moment putem începe procedurile pentru semnarea contractului pentru proiectarea și execuția lotului 1 A0 Nord. Vom solicita firmei italiene Pizzarotti să aducă în cel mai scurt timp toate documentele necesare semnării contractului”, spunea atunci directorul CNAIR, Cristian Pistol.
Fii primul care comentează