Viktor Bout, succesorul lui Evgheni Prigojin

După lichidarea lui Evgheni Prigojin, există semnale cât se poate de consistente că Vladimir Putin face eforturi pentru a-l împinge în față pe Viktor Bout. „Lordul Armelor”. Un film celebru, jucat de Nicolas Cage, în care a fost prezentată imaginea celui mai mare traficant de arme din istoria modernă a lumii. Acum, el pare omul potrivit la locul potrivit. Adică la comanda armatei de mercenari Wagner. Ce-l recomandă?

Ca și Vladimir Putin, Viktor Bout a avut o îndelungată experiență de ofițer în serviciile secrete ale Uniunii Sovietice. El a primit misiunea de a alimenta cu armament statele africane aflate în conflict sau care traversau războaie interne. A făcut-o într-un mod cât se putea de discret, întrucât comerțul cu arme în aceste state, din această zonă a globului, era supusă embargoului ONU, iar Uniunea Sovietică nu voia să se compromită. În același timp, tentația era de nerefuzat. Pe de-o parte, prin intermediul acestui trafic de armament, puteau fi manipulate în interesul Moscovei juntele militare, sub pretextul că Uniunea Sovietică contribuie la eliberarea statelor africane de sub dominația occientală, iar pe de altă parte furnizarea de armament se transforma într-un comerț extrem de proftabil. În schimbul armelor, autoritățile africane ofereau diamante. Unele cu o compoziție unică, utilizate la capetele de ghidare ale rachetelor. Ceva mai târziu, Viktor Bout a primit misiunea de a conduce reprezentanța navală a Uniunii Sovietice de la Anvers. Fix peste drum de această reprezentanță era o alta, a României. Navrom. Care, culmea concidenței, în aceeași perioadă era condusă de un om de încredere al regimului comunist, și el ofițer de informații acoperit, Traian Băsescu. Traian Băsescu avea o experiență dacă nu similară, în orice caz asemănătoare cu cea a lui Viktor Bout. În calitate de comandant al navei „Biruința”, cea mai mare din flota comercială a României, sub aparența unor transporturi de mărfuri, organiza escale regulate în porturile africane, unde, ce să vezi? Plasa armament românesc. Tot în schimbul diamantelor și, desigur, a influenței pe care România comunistă o putea dobândi în rândul unor autorități africane. Acest parteneriat s-a amplificat.

Serviciul secret olandez susține printr-o notă destul de amplă că, în acea perioadă, Traian Băsescu ar fi fost racolat prin intermediul lui Viktor Bout de serviciile secrete ale Uniunii Sovietice. După decembrie 1989, Traian Băsescu ajunge secretar de stat la Transporturi și apoi ministru al Transporturilor. A fost o perioadă extrem de bună pentru Viktor Bout. Acesta, cu aprobarea și chiar la îndemnul serviciilor secrete rusești, s-a privatizat. A închiriat și apoi a cumpărat o flotă de avioane, cu ajutorul cărora a continuat să facă ce știa. Adică trafic de arme în statele africane. Rutele au fost modificate. Una dintre rutele principale trecea, deloc întâmplător, prin România. Avioanele lui Viktor Bout aterizau și decolau de pe Aeroportul Otopeni militar. Din depozitele de armament de la Crângul lui Bot, traficantul Viktor Bout se aproviziona, își încărca aeronavele și apoi decola în direcția statelor africane aflate în conflict. Desigur, această operațiune, continuată pe parcursul unui lung interval de timp, nu se putea face fără acordul tacit al autorităților de la București. Iar autoritatea cheie era Traian Băsescu. Au intervenit două „accidente” notabile.

Primul „accident” este faimosul episod în două acte numit „Țigareta”. Avioanele lui Viktor Bout, la vedere, transportau mărfuri obișnuite. Mai puțin vizibile erau transporturile ilegale de țigări. O parte dintre țigările de contrabandă erau livrate serviciului de Protecție și Pază din București și uneori erau depozitate temporar chiar în parcarea de la Cotroceni. Sub președinția lui Emil Constantinescu a avut loc un scandal imens, soldat cu o anchetă a procuraturii militare, cu condamnarea unor persoane și cu demiterea șefului SPP. În timpul anchetei, un document cheie, care îl viza pe Viktor Bout, a dispărut. El nu putea fi sustras decât de către Traian Băsescu. Piesa lipsă la dosar l-ar fi inculpat pe Viktor Bout și ar fi disculpat oameni nevinovați care au fost condamnați. Al doilea incident extrem de semnificativ constă într-o operațiune ratată de prindere în flagrant a lui Viktor Bout și de arestare a acestuia, la care trebuiau să participe agenți FBI și lucrători SRI. Viktor Bout urma să se prezinte la Crângul lui Bot, pentru a ridica armament. Nu s-a prezentat. Fusese avertizat. Conform informațiilor care mi-au parvenit și pe care le-am prezentat opiniei publice, cel care a sifonat a fost un anume domn Bratiloveanu, consul economic al României la Moscova. Acesta fusese instalat acolo la insistențele lui Traian Băsescu și era un colaborator apropiat al acestuia.

Scăpat din această capcană, Viktor Bout, nu după multă vreme, s-a deplasat în Thailanda, tot în scopul de a furniza armament unei organizații teroriste. Acolo capcana a funcționat. A fost arestat și depus într-o închisoare locală. Vladimir Putin a intervenit personal pe lângă conducerea politică a Thailandei pentru a obține extrădarea și respectiv salvarea lui Viktor Bout. FBI a fost însă mai rapid. Și probabil mai convingător. Viktor Bout a ajuns în Statele Unite, unde a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Nici pe parcursul anchetei, nici după nu a furnizat niciun fel de informații. S-a comportat ca un ofițer de informații cât se poate de loial.

Anul trecut, în urma a nenumărate negocieri, Viktor Bout a fost eliberat și trimis în Federația Rusă care, la rândul ei, a eliberat-o pe celebra baschetbalistă acuzată și condamnată pentru trafic de droguri. Întors în Federația Rusă, Viktor Bout i-a mulțumit personal lui Vladimir Putin, și-a exprimat prin diferite declarații admirația pentru acesta, a aderat la un partid care-l susține, s-a întâlnit și a cochetat deloc întâmplător cu Evgheni Prigojin, cei doi stimându-se reciproc. În definitiv, într-o altă formă, Evgheni Prigojin organiza în statele africane exact același timp de operații inițiate cu mult succes în trecut de Viktor Bout.

Iar acum ajungem la final. Finalul este că Vladimir Putin, în căutarea unui succesor al lui Evgheni Prigojin, cu autoritate asupra mercenarilor Wagner, dar și cu o vastă experiență în ceea ce privește afacerile de tot felul cu statele africane, l-a identificat și l-a scos din pălărie pe Viktor Bout. Deloc întâmplător, acesta a fost și el prezent la summitul Rusia-Africa, fotografiindu-se, la fel ca și Prigojin, alături de lideri importanți ai statelor africane. La Kremlin circulă în mod insistent infromația că, în curând, Viktor Bout, prietenul lui Vladimir Putin și în același timp prietenul lui Traian Băsescu, va deveni succesorul lui Evgheni Prigojin.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*