
Provenită dintr-o familie bună – pentru comuniști extrem de rea – Mona Vrăbiescu Kleckner s-a simțit izgonită din imperiului răului. Și s-a refugiat acolo unde credea că se află imperiul binelui. În Statele Unite. Unde a făcut o impresionantă carieră. După decenii întregi de experiență, de studii aprofundate, după mai multe cărți de analiză pe care le-a scris, cărți de mare succes, se prezintă astăzi în fața concetățenilor ei din România cu o uluitoare sinteză. O sinteză despre toate administrațiile americane din 1989 până în prezent. Inevitabil, descoperă că dacă a existat și există un imperiu al răului, nu este obligatoriu să existe și un imperiu al binelui. Astfel încât octogenara își permite să facă o radiografie severă, necruțătoare chiar, a tuturor administrațiilor americane. |
Această lucrare de excepție va fi astăzi lansată începând de la ora 18.00, la Hotelul Sheraton din București. Se vor afla acolo cu certitudine numeroase personalități ale vieții publice din România, care au cunoscut-o pe Mona Kleckner mai ales în perioada în care aceasta, reîntoarsă temporar în țară, a devenit consilier al președintelui Emil Constantinescu. Vor fi de asemenea prezenți și membri ai corpului diplomatic. Cu toții vor afla ceea ce eu deja știu, pentru că am avut privilegiul să citesc această excepțională lucrare la scurt timp după ce a fost redactată. Atenție – este o analiză făcută de un fel de chirurg al politicii americane, literalmente cu efect de bisturiu. O disecție necruțătoare, dar și nepărtinitoare, a tuturor administrațiilor americane. Această operație analitică ia desigur în calcul poziția geopolitică a Statelor Unite de-a lungul deceniilor care au trecut de la căderea Zidului Berlinului, iar în epicentrul dezbaterii pe care Mona Kleckner ne-o propune se află răspunsurile pe care Washingtonul a încercat să le dea marilor provocări care au bulversat cu o frecvență din ce în ce mai mare echilibrul de forțe la nivel mondial.
Vom afla de la Mona Vrăbiescu Kleckner cum administrațiile de la Washington s-au străduit să răspundă unor provocări majore generate de principalii săi rivali, Rusia și China, acompaniați de aliați pe care i-au avut și îi au. Au răspuns întotdeauna în mod adecvat administrațiile americane? Sau au comis erori, intenționate sau neintenționate, dar care au avut și au urmări grave, pentru că au generat mișcări dezordonate în plăcile tectonice ale politicii mondiale? De multe ori răspunsul la asemenea întrebări este dureros. Și sugerează că dacă există un imperiu al răului, nu este obligatoriu să existe și un imperiu al binelui. Tocmai de aceea, titlul acestei cărți este pe cât de sintetic, pe atât de sugestiv: „Urmările trecutului – anii 1989-2008-2014-2022 și consecințe”. O carte fascinantă, dar în același timp periculoasă, ca o peliculă de gheață relativ subțire pe care Mona Kleckner patinează cu măiestrie.
Fii primul care comentează