PROIECT ERASMUS+derulat la LICEUL TEHNOLOGIC BÂLTENI

~Autor:Smărăndița Copaci Director adjunct L.T.BÂLTENI~

Proiectul „I.D.E.A.L – Inclusive and Digital Education for Active Learning”, Nr.2022-1-RO01-KA122-SCH-000076200,  aprobat în anul 2022 ,la Liceul Tehnologic Bâlteni are drept scop ,creșterea calității serviciilor educaționale prin dezvoltarea competențelor profesionale și personale ale cadrelor didactice, prin cursuri finanțate de Programul Erasmus+, necesare reducerii abandonului scolar, îmbunatățirii rezultatelor școlare a elevilor din grupurile de risc și crearea unui mediu pozitiv în școală .

   Este primul proiect Erasmus+ ,finanțat de Uniunea Europeană, domeniul Educație Școlară, pe care Liceul Tehnologic Bâlteni îl derulează, în perioada 01.09.2022-31.12.2023.

La nivelul Liceului Tehnologic Bâlteni au fost selectate 12 cadre didactice pentru 3 cursuri, câte 4 persoane participante la fiecare curs al proiectului.

Pentru cursul de formare ”Spice-up formal! Non-formal education to improve learners motivation”, furnizor Asociația EUDUCATE ,desfășurat în perioada 11-15 mai 2023, în St.Julianns  Malta, au fost selectate patru cadre didactice  de la Liceul Tehnologic Bâlteni : dna Orzan Claudia-Elena, coordonatorul proiectului-profesor de geografie, dna Copaci Smărăndița-director adjunct al unității de învățământ-profesor discipline tehnice, dna Raicu Carmen-profesor limba engleză și dna Răceanu Danubia-profesor limba română.

Temele abordate în cadrul cursului au urmarit: dezvoltarea competențelor de utilizare a metodelor non-formale ,activități organizate în afara sistemului școlar, care oferă șansa de a pune în practică cele învățate la lecții și, mai ales, de a completa setul de experiențe valoroase pentru dezvoltarea personală și profesională.Toate aceste beneficii derivă din faptul că educația nonformală pune individul în centrul procesului de formare și asigură mediul necesar identificării și dezvoltării înclinațiilor, aptitudinilor și abilităților personale.

Noutatea cursului”Spice-up formal! Non-formal education to improve learners motivation” a constat in faptul că a introdus participanții în tehnicile de tip activități outdoor, activitățile în aer liber,acțiuni ecologice, ateliere de creație ,ateliere de teatru și actorie,activități  care ajută tinerii să-și dezvolte abilitățile de exprimare și comunicare, de vorbit în public si de lucru  în echipă.

Un element important invățat la acest curs a fost înțelegerea relației  interculturale,intre participantii acestui curs,profesori din Italia, Spania, Ungaria, Malta si România care se referă la procesul de formare a cunoștințelor, atitudinilor și aptitudinilor , când interacționăm cu alte culturi. În societatea noastră, cu un caracter multicultural tot mai accentuat, integrarea acestei forme de învățare în curriculum devine tot mai stringentă.

Cursul a fost unul dinamic, permițând învățarea  exercițiilor  practice pentru a integra tehnicile și strategiile cu multă ușurință, promovând educația non-formale grație unei abordări incluzive.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*