Liderii UE și partenerii sociali dicută la Bruxelles despre „O Europă puternică din punct de vedere economic și social, care să-și joace rolul în lume”

European Union flags fly outside the European Commission building in Brussel on June 16, 2022. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)

Liderii UE și partenerii sociali s-au reunit la Bruxelles pentru summitul social tripartit. Principala temă a summitului a fost „O Europă puternică din punct de vedere economic și social, care să-și joace rolul în lume”.

pentru summitul social tripartit. Principala temă a summitului a fost „O Europă puternică din punct de vedere economic și social, care să-și joace rolul în lume”.

Participanții au atins în discuțiile purtate următoarele puncte:

  • o strategie industrială care să completeze Pactul verde, cu locuri de muncă de calitate în centrul acțiunii sale
  • o piață unică care să ofere beneficii întreprinderilor și lucrătorilor
  • măsuri de combatere a deficitului de competențe și de forță de muncă

„Ne aflăm într-un moment de tranziție. Proiectul UE se bazează pe doi piloni: securitate și competitivitate. Construim o nouă paradigmă pentru a gestiona dubla noastră transformare – climatică și digitală. Trebuie să aprofundăm piața internă a energiei, serviciilor și capitalului. De asemenea, trebuie să combatem deficitul de forță de muncă și de competențe care ne afectează întreprinderile și competitivitatea pieței unice, ținând seama, în același timp, de rolul fundamental al IMM-urilor. Partenerii noștri sociali joacă un rol esențial, ajutându-ne să atingem aceste obiective.” a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European

președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen  a afirmat: „În contextul geopolitic actual, construirea viitorului nostru este un efort colectiv real. Iar partenerii sociali se află în centrul acestui proces. Suntem hotărâți să ne păstrăm competitivitatea și să construim o economie curată care să producă în Europa și care să genereze locuri de muncă de calitate. Europa sprijină aceste eforturi comune cu posibilități de finanțare fără precedent, cu accent pe reducerea birocrației și pe acordarea și mai multor drepturi lucrătorilor. Și vom continua să combatem deficitul de forță de muncă și de competențe, inclusiv cu ajutorul planului de acțiune pe care l-am prezentat astăzi.”

Alexander De Croo, prim-ministrul Belgiei, în numele președinției prin rotație a Consiliului UE a luat, de asemenea, cuvântul, iar în discursul său a spus:„Nevoia de lucrători calificați nu a fost niciodată atât de mare. Nevoia de echilibru între viața profesională și cea privată și de locuri de muncă de calitate nu a fost niciodată resimțită atât de puternic în societățile noastre. Dialogul social ocupă un loc central în activitatea președinției belgiene. Acest summit dă un nou impuls unei agende sociale ambițioase și adaptate exigențelor viitorului.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*