Ce s-a întîmplat la Digi?

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Tot scenariul dezbaterii de la Digi 24 a semănat cu o primire la o nuntă de fată  a bulibașei din Cluj, cu primiri de  festival, cu emoții gonflate, cu remarci zgomotoase, cu lumini și sclipici. Fătucile cu părul numai  bucle și șuvițe  preluau din stradă, conduceau invitatul pe trei-patru metri, cît să-i pună o întrebare ca la  fotbaliști și îl pasau mai departe la următoarea hostesă-reporter, pe tocuri, cu decolteu  ispititor, cu machiaj de nuntă, cu remarci chițăite și așa, de la una la  alta îl  duceau pe invitat pînă la machiaj.

A doua  dezbatere cu candidați încercată la Digi 24 a  fost cam  știrbă, cu multe locuri libere și mulți absenți. Mai mult, unul da, unul nu. În raport cu numărul celor înscriși în cursă, mai mult, unul da și doi nu. Și fără  liderii celor mai importante partide. Marcel Ciolacu  s-a dus la Bruxelles să pară preocupat de NATO și n-a vrut să se bage în gura procurorilor-jurnaliști cu voci de tablă de la  televiziunea „organ”, iar Nicolae Ciucă s-a grăbit „să bage capul în poză” pe subiectul Schengen. Dacă Ciolacu se face că  știe de  1 ianuarie și de ridicarea  vizele  americane, chiar dacă nu va ieși de nici un fel cum promite, măcar să zică și el ceva. Prinde la public, mai ales la cel care nu știe cît de complicate sunt procedurile americane și  cele europene. În plus, s-a mai  retras și Ludovic Orban. Eveniment  bombă!  Șoricelul a trecut în tabăra iepurașului! S-a pus o muscă pe un pai! Și se schimbă lumea și situația!

La  dezbaterea  aceasta, trei oameni cu trei voci distincte s-au cam pierdut în peisajul de vorbărie sistematizată a moderatorilor. E vorba de Mircea Geoană, țintit de  toți și net superior în abordările temelor mari, Kelemen Hunor și Cristian Diaconescu, al doilea mult prea elaborat ca să poată prinde la public. Adevărul este că fostul ministru de Externe este un tehnician din diplomație care nu etalează înclinații actoricești și, pe cale de consecință, nu face public și nici susținători.

Ridicola serii a fost Elena Valerica Lăsconi, aeriană cu tupeu, care în toată campania n-a depășit tonul și limbajul de cucoană ofuscată la portițele  din Hațeg și Câmpulung Muscel.

Modest a fost și George Simion, încă necopt, rigid în mișcări și propoziții, naiv în idei și vizibil incomodat de problematică. George Simion se poartă în mulțime ca peștele în apă, dar în concepte și proiecte seamănă mai mult cu peștele aruncat într-o vitrină  cu vase vechi  și sparte. Elanul lui debordant pălește de îndată ce renunță la strigăte și la brațe și trebuie să treacă la   formulări îngrijite și la o gîndire  elaborată.

Am mai trecut cîte puțin și pe la Antena  3 TV pentru a vedea cît de limbist  grijuliu și sfios și cît de măgulitor poate fi Mihai Gâdea cu Marcel Ciolacu, în ciuda reacțiilor de bivol rănit în vanitatea sa de mascul  decident (subiectul zborului la Nisa). L-am văzut în fugă și pe Nicolae Ciucă, într-o transmisie care îl arăta cu o față  umflată, ca mușcat de  viespi sau de păianjeni. Am reținut însă un lucru. Că nici  intrarea în Schengen și nici Visa Waiver nu stau așa cum le prezintă Marcel Ciolacu.

Abia acum începe scandalul Ciolacu-Nordis, cu zborurile pe coasta de Azur, cu alegerea Laurei Vicol pe postul de șefă a Comisiei juridice la Camera  Deputaților, cu falimente și învîrteli în imobiliare. Abia acum putem vorbi de afacerile  nepotul nabab al  lui Marcel Ciolacu, de povestea cu  Elena Docuz și  de afacerea Nordis. Toate devin dosare care pot schimba ordinea și șansele din această campanie electorală.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*