Modernizarea Grădinii de vară Patria înghite peste 26 de milioane de lei

În sfârşit, Grădina de Vară Patria va fi modernizată. Despre acest lucru, Primăria Craiova vorbea încă din anul 2022. Tot atunci, primăria a semnat şi portofoliul de preluat de la RADEF. În iarna 2022, administraţia locală anunţa că fosta Grădină de vară a cinematorgrafului Patria va fi transformată într-un adevărat centru multifuncţional în aer liber şi că spațiul va fi reamenajat şi reconfigurat pentru a permite atât desfăşurarea de spectacole cultural-artistice, cât și ceremonii sau festivităţi, proiecţii cinematografice, expoziţii.
Ulterior, administraţia locală a comandat un proiect pentru reabilitarea grădinii de vară. Conform acestuia, costurile modernizării vor ajunge la peste 26 de milioane de lei (26.028.529,07 lei ), iar lucrările vor dura 12 luni

Grădina cinematografului „Patria“, zăvorâtă și lăsată în paragină

Grădina de Vară a Cinematografului Patria a fost construită în anii 1950. Până la sfârșitul anilor ’80 a avut toate echiparea tehnico-edilitară necesară funcționării corespunzătoare scopului pentru care a fost realizat. De ani mulţi, însă, starea generală a clădirii cu scena este degradată, prezintă degradări majore (fisuri ale elementelor de rezistență, tasări neuniforme). S-a constatat lipsa sistemului de colectare și îndepărtare a apei meteorice, plus alte deficienţe. Prin urmare, intervenţia de refacere se impunea imperativ. Lucrările de modernizare umând să se fac atât la exterior, cât şi la interior. Se propun lucrări de modernizare la fațade, acoperiș, zona de scaune pentru spectatori și spații verzi, cât și în interiorul clădirilor unde vor fi propuse și desfaceri/ recompartimentări, acolo unde este permis și nu este pusă în pericol structura construcțiilor.„Esplanada de la intrare, cât și fațada estică vor fi reproiectate și integrate din punct de vedere arhitectural concepției noi, regândite pentru obiectiv și în armonie cu construcțiile din zonă, din care unele sunt monumente istorice. Fațada dinspre Calea Unirii va fi adusă la stadiul inițial prin desfacerea elementelor care constituie completări / intervenții ulterioare și refacerea elementelor lipsă sau deteriorate prin intervenții succesive. Se urmărește păstrarea motivelor etnografice, florale, sau zoomorfe odată prezente, precum și colonadele împreună cu basoreliefurile de pe frontonul principal al intrării, acolo unde este posibil. În caz contrar, se vor reface cu scopul de a reda imaginea de odinioară a fațadei. Spațiul de acces din clădirea de pe Calea Unirii este deschis în prezent, însă va deveni un spațiu de acces închis, cald. Va fi prevăzut cu automate de bilete și turnicheți, iar din acest spațiu se poate face accesul în corpul cu zona de administrație, garderobă și grupuri sanitare pentru spectatori, cât și spre corpul pentru personal în care se regăsesc zonele cu preparare mâncare, băutură, depozitare și grup sanitar. Este necesar să fie prevăzut un compartiment tip chicinetă cu preparare rapidă, în care să poată fi pregătită și distribuită mâncare preambalată, mâncare rece deja pregătită, sau semipreparată care poate fi supusă unor proceduri rapide de preparare. Aceste preparate pot fi dedicate reuniunilor, sau altor evenimente de acest gen, ce se desfășoară în incinta obiectivului, fiind destinate participanților la întruniri, spectatorilor etc. și va deservi barului exterior situat în esplanada interioară”, se spune în proiect.

Preluare din Gazeta de Sud

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*