
Din noimebrie 2021 au avut loc creşteri foarte mari ale preţurilor de energie electrică şi gaze. Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a plafonat preţurile, dar şi o schemă de sprijin prin care multe facturi primeau compensaţie, dacă se încadrau în anumite reguli. Însă, multe companii furnizoare de energie electrică şi gaze au încercat să nu respecte legea şi şi-au bătut joc de clienţi. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a mers în control şi a dat amenzi uriaşe companiilor care au încălcat legea.
Amenzi totale de aproape 1,5 milioane de lei pentru neaplicarea schemei de sprijin
Imediat după ce oamenii au primit primele facturi calculate de la 1 noiembrie 2021, au început şi neregulile. Multe dintre companiile furnizoare de energie electrică sau gaz s-au prefăcut că uită să aplice schema de sprijin. Aşadar, oamenii au avut parte de facturi mult mai mari.
„ANRE a efectuat un număr de 78 acțiuni de control având ca tematică verificarea aplicării schemei de sprijin prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021. În urma finalizării acțiunilor de control s-a constatat că anumiți furnizori nu au aplicat clienților beneficiari schema de sprijin. Pentru furnizorii de energie electrică s-au dat mai multe sancţiuni. Electrica Furnizare – amendă de 200.000 de lei, CEZ Vânzare – amendă de 10.000 de lei, RES Energy Solutions – amendă de 10.000 de lei. La categoria gaze naturale au fost au fost amenzi şi mai mari. Astfel, Nord Gaz a fost sancţionată cu 270.000 lei. De asemenea, Electrica Furnizare, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ Vânzare şi Gaz Vest – cu câte 200.000 de lei“, au precizat reprezentanţii ANRE.
Aşadar, totalul amenzilor pentru neaplicarea pe facturi a schemei de sprijin s-a ridicat la 1.490.000 de lei. După ce i-a sancţionat, ANRE le-a impus furnizorilor să intre în legalitate.
Ce alte obligaţii au furnizorii faţă de clienţi
ANRE a mai transmis că au fost realizate 13 acțiuni de control la furnizorii de energie electrice și gaze naturale, prin care s-a verificat respectarea mai multor reguli impuse de lege. Potrivit ANRE, furnizorii sunt obligaţi să transmită, în termen de 5 zile calendaristice de la înregistrare, un răspuns la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de gaze naturale și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului.
De asemenea, au obligația să transmită, în termen de 5 zile lucrătoare de la înregistrare, răspuns la sesizările consumatorilor referitoare la facturile de energie electrică și plata compensațiilor aferente în cazul depășirii termenului. În plus, trebuie să emită factura cu decontul final de lichidare şi transmiterea acesteia clientului final, în termen de maximum 42 de zile de la data schimbării efective a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale.
Amenzi uriaşe şi pentru alte nereguli
Regulile precizate de ANRE nu au fost respectate de mai multe companii, care s-au ales cu amenzi usturătoare. „În urma finalizării acțiunilor de control, s-au constatat încălcări ale obligațiilor legale verificate. Astfel, furnizorii de energie electrică Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Electrica Furnizare şi E.ON Energie România au primit fiecare câte o amendă de 400.000 de lei. De asemenea, Hidroelectrica a fost amendată cu 90.000 de lei. Tinmar Energy a primit amendă de 60.000 de lei, iar CEZ Vânzare cu 20.000 de lei.
Nici furnizorii de gaze nu au fost uitaţi, iar ANRE a dat amenzi către Engie şi E.ON Energie România de câte 400.000 de lei. Enel Energie a primit o amendă de 130.000 de lei. Totodată, Enel Energie Muntenia şi Energie Gas & Power câte 100.000 de lei, iar Premier Energy – 10.000 de lei.
Aşadar, amenzile date atât furnizorilor de electricitate cât şi celor de gaze au totalizat 2.910.00 de lei.
Verificări în urma sesizărilor de la clienţi
ANRE a primit multe sesizări şi de la oameni.„În paralel cu acțiunile de control de tip verificare menționate, ANRE a mai efectuat, în baza sesizărilor și reclamațiilor clienților finali, acțiuni de control de tip supraveghere la furnizorii de energie electrică și gaze naturale. În urma constatărilor efectuate, au fost sancționați principalii furnizori și distribuitori de energie electrică și gaze naturale. S-au aplicat amenzi contravenționale în valoare totală de 115.000 lei“, a precizat ANRE.
GAZ EST a fost sancționată cu amendă în valoare de 75.000 lei, E.ON Energie România a fost sancționată cu amenzi în valoare de 25.000 lei. De asemenea, Enel Energie Muntenia a fost sancționată cu amenzi în valoare de 15.000 lei.
Prin urmare, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, ANRE a efectuat un număr de 94 de acțiuni control. În urma acestora, s-au totalizat amenzi contravenționale în valoare de 4.515.000 lei.
ANRE organizează 41 de acţiuni „de inspecţie“ în Oltenia
Potrivit instituţiei, activitatea de control a ANRE în domeniul energiei se desfăşoară prin acţiuni care pot fi, după caz, de tip inspecţie, verificare şi supraveghere. Acțiunile de control de tip inspecție se efectuează în baza unui program anual de control stabilit la începutul fiecărui an.
Conform Programului de control pentru anul 2022, ANRE va efectua nu număr total de 449 de acțiuni de control. Dintre acestea, Inspecția Teritorială Craiova va efectua un număr de 41 de acțiuni de control la operatori economici de pe raza a 5 județe: Mehedinți, Gorj, Dolj, Olt și Vâlcea. Suplimentar acțiunilor de control de tip inspecție, ANRE va mai efectua și acțiuni de control de tip verificare și de tip supraveghere. Acţiunea de control de tip verificare are drept scop cercetarea/analiza desfăşurată în urma unor sesizări primite de la terţi sau a unor sesizări din oficiu, precum şi a unor solicitări/sesizări primite din partea oricărui compartiment din cadrul ANRE.
Peste 1.300 de acţiuni de control în 2021
Acţiunea de control de tip supraveghere are drept scop constatarea modului în care operatorii economici îşi îndeplinesc atribuţiile şi responsabilităţile conferite prin actele normative în vigoare, pe bază de documente, date, informaţii etc., instrumentate în mod continuu de către compartimentele din cadrul ANRE, în îndeplinirea atribuţiilor specifice acestora. Acțiunile de control de tip verificare și de tip supraveghere nu pot fi programate și nici estimate, acestea fiind dispuse în funcție de evoluția situațiilor de pe piețele de energie electrică și gaze naturale. Spre exemplu, în anul 2021, ANRE a efectual, suplimentar față de programul anual de control, un număr de 123 de acțiuni de control de tip verificare și 1.207 acțiuni de control de tip supraveghere.
Şi ANPC a verificat furnizorii de energie electrică şi de gaze. Instituţia a primit 185 de petiţii cu privire la nerespectarea plafonării şi compensării facturilor, numai în Oltenia. Aşadar, în regiunea noastră au fost făcute 101 controale. În urma acestora, s-au aplicat 12 amenzi, în valoare totală de 172.000 de lei.
„SURSA-GAZETA DE SUD”
Fii primul care comentează