Decizie surpriză a Curții Europene de Justiție

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Vrem, nu vrem, Ordonanța 25/2021 a guvernului Cîțu nu mai face doi lei, chiar dacă a provocat pagube uriașe.
Săptămîna trecută, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a luat o decizie neașteptată privitoare la țara noastră. Curtea a hotărît că România a încălcat dreptul comunitar prin adoptarea unui act – OUG 25 din 31 martie 2021 (publicată în Monitorul Oficial), în baza căruia trenurile chinezești propuse de Asocierea CRRC/ASTRA Vagoane Călători au fost excluse de la licitațiile Autorității pentru Reforma Feroviară (ARF).

Decizia CJUE blochează astfel o ordonanță abuzivă cu aer de legalitate, pusă la cale de un grup de interese generator inclusiv de acte ale guvernului României.

Despre ce este vorba?

În urmă cu aproape patru ani, guvernul Florin Vasilică Cîțu avea să adopte cu maximă discreție Ordonanța 25/2021 de blocare a companiilor chineze la licitațiile pentru construcția de autostrăzi și achiziții de maerial rulant. Oficiosul guvernului G4media transmitea pe 1 februarie 2021 sub semnătura lui Cristian Pantazi:
„Guvernul a adoptat în ședința din 27 ianuarie un memorandum care prevede excluderea companiilor chineze de la licitațiile pentru infrastructură, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.
Memorandumul propus de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, va fi urmat de o ordonanță de guvern care va modifica legea achizițiilor publice, în conformitate cu direcțiile Comisiei Europene. Motivul? Concurența neloială a companiilor susținute de statul chinez, dar și calitatea proastă a lucrărilor”.( G4media)

Iată ce transmitea Radio Romania Actualități:
„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care exclude de la viitoarele licitaţii Companiile din China a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, la procedurile de achiziţii publice vor avea posibilitatea să participe DOAR companiile din Statele Membre ale Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European, ţări terţe care au ratificat Acordul privind Achiziţiile Publice ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului sau alte ţări terţe care se află în proces de aderare la Uniunea Europeană.

Potrivit actului normativ, Guvernul transpune o directivă Europeană ( Directiva 24 pe 2014) privind achiziţiile publice iar în termen de 30 de zile, prin ordin comun al Ministrului Economiei şi al Preşedintelui ANAP ( Agenţia Naţională de Achiziţii Publice) se aprobă lista ţărilor care pot participa la licitaţii”. ( Alex Lancuzov, 05 Aprilie 2021).

În acea perioadă, și Cotidianul a scris pe larg despre ciudata OUG semnată de Florin Cîțu, întocmită la propunerea ministrului Transporturilor de atunci, nimeni altul decît ministrul filo-francez Cătălin Drulă (devenit pentru o vreme președinte al USR):
„A fost semnat și un memorandum (conținutul a rămas necunoscut) în baza căruia va fi adoptă o Ordonanță de Urgență a Guvernului. Prin viitoarea OUG, guvernul Florin Vasile Cîțu va putea interzice sau exclude companiile din China și din Turcia din licitații într-un domeniu de mare actualitate-infrastructură de transport“.

Pentru cei curioși, Cotidianul a reprodus în fotocopie și textul Ordonanței de Urgență a guvernului Cîțu.(cotidianul.ro/ordonanta-de-guvern impotriva-chinei/).

Respectivul Memorandum (devenit Ordonanță de Urgență 25), redactat și suținut de Ministerul Transporturilor Cătălin Drulă viza licitațiile în curs de desfășurare pentru construcția de autostrăzi și achiziția de material rulant ( trenuri electrice și vagoane de călători) precum și cele care urmau să fie organizate în viitor. Memorandumul Cîțu& Drulă din 27 ianuarie 2021 (devenit Ordonanță de Urgență 25, publicată în Monitorul Oficial abia în 31 martie 2021) viza de fapt
eliminarea din competiție a constructorului chinez CRRC asociat cu ASTRA Vagoane Călători din Arad la o licitație pentru livrarea de trenuri construite cu fonduri europene, prin acestă OUG 25 lăsîndu-se cale liberă pentru victoriile producătorilor francezi și germani – respectiv Alstom și Siemens. ASTRA Vagoane Călători și CRRC (China) s-au adresat instanțelor românești care nu le-au dat cîștig de cauză.

Ulterior, societatea română și cea chineză s-au adresat Curții Europene de Justiție care a răsurnat decizia de la București. Astfel, prin decizia adoptată săptămîna trecută CJUE precizează că „Tratatul Fundamental al Uniunii Europene trebuie interpretat în sensul că se opune ca, în lipsa unui act al Uniunii care să impună sau să interzică accesul la procedurile de atribuire a unor contracte de achiziții publice al operatorilor econmici dintr-o țară terță care nu a încheiat cu Uniunea un acord Internațional prevăzut la Articolul 25 din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din
26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE, o autoritate contractantă dintr-un stat membru să exclude un operator economic dintr-o astfel de țară terță în temeiul unui act legislativ pe care acest stat membru l-a adoptat fără să fi fost abilitat de Tratatul Fundamental al Uniunii Europene”.

Cu alte cuvinte, orice act cu aplicabilitate generală avînd ca obiect specific pentru operatorii economici dintr-o țară terță ținea numai de competența Uniunii Europene și nu era în nici un caz de nasul guvernului Cîțu și nici nu dădea dreptul tandemului Cîțu&Drulă să pună la cale impunerea unor asemenea limitări.

Ordonanța de Urgență 25/2021 a guvernului Cîțu a fost adoptată exact după lansarea și înscrierea la licitație a Asocierii menționate pentru obținerea unui contract de 300 milioane de euro, cu finanțare europeană. În baza prevederilor adoptate, producătorul chinez împreună cu cel român au fost exclusi din competiție, ASTRA Vagoane Călători, parte a Asocierii,pierzînd 67,5 milioane de euro (din care o parte revenea statului român prin taxe și impozite). Prin eliminarea din competiție a celor două societăți, contractul cu pricina a fost atribuit cunoscutului producător extern Alstom, un abonat al statului român în materie de material rulant.
Cine suportă consecințele? Adică cine plătește adoptarea unei Ordonanțe de Urgență carea produs pagube? Statul român sau Florin Vasilică Cîțu și Cătălin Drulă?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*