Gușă: De ce nu dă Bolojan raportul despre cum stă țara după guvernările Iohannis? Pentru că e laș și îi e teamă să prezinte DEZASTRUL!

După un început furtunos de mandat de interimar, în care făcea de toate pentru toți, în speranța că îi va lua lui Crin Antonescu locul de prezidențiabil, Ilie Bolojan a lăsat-o moale; când și când se mai raportează câte un eveniment de protocol de la Cotroceni și cam atât. Numai că toți ne-au spus (și așa și e) că președintele interimar are același drepturi ca unul normal, deci și obligațiile corespunzătoare. Și ajungem la acest subiect. Luni, Ilie Bolojan a avut o întâlnire cu europarlamentarii români, unde mai mulți dintre aceștia au raportat situația gravissimă în care se află România, conform contactelor și percepției lor. Azi este joi. De luni până astăzi m-am tot uitat pe presă, aflând ce i-au spus europarlamentarii, dacă Bolojan face ceva, convoacă vreo ședință de urgență cu premierul și miniștrii responsabili, sau, de ce nu, se duce special în acest scop în ședința de guvern. Nimica, nimicuța, cum se zice la noi în Ardeal.

Dar ce i-au spus europarlamentarii lui Bolojan, interimarul? I-au spus că PNRR-ul, pe care ne bazăm în mod covârșitor, pentru a reuși să evităm o mare criză economico-socială, PNRR-ul este în cofă. Suntem cei mai slabi dintre țările UE, în ceea ce privește administrarea PNRR-ului, iar europarlamentarii au raportat că sunt convocați de către responsabilii bruxellezi ce nu pricep haosul și inconștiența din guvernările României. La masa de discuții oficiale de la Cotroceni, chiar unul dintre europarlamentari l-a avertizat pe Bolojan că „PNRR-ul ne va exploda în față în câteva săptămâni”. Un altul i-a explicat președintelui interimar că asta va atrage după sine decăderea ratingului financiar al României până la indicativul junk, ce se va întâmpla prin iunie, ceea ce va însemna că vom reuși să ne mai împrumutăm doar cu mare greutate, și, în mod sigur, la dobânzi uriașe, pe care nu mai suntem în stare să le plătim, ca țară. Un alt europarlamentar i-a explicat lui Bolojan că asta va atrage imediat blocarea investițiilor străine, ba chiar retragerea unora începute deja, iar puternicele Camere de Comerț europene au avertizat asupra acestui pericol în ultimele două săptămâni, prin discuții față-înfață cu câțiva europarlamentari români.

Ce a făcut Bolojan, interimarul, în urma acestor informări oficiale care i-au fost aduse la cunoștință? A consemnat și a tăcut. Și n-a făcut nimic. În condițiile în care fișa postului l-ar fi obligat la acțiuni urgente. Dar de ce să se mai complice bihoreanul, în condițiile în care el nu mai poate candida la prezidențiale, că locul e ocupat, iar cei care l-ar vrea premier, Nicușor Dan sau Elena Lasconi, nu mai au șanse de tur 2? Bolojan nu vrea să supere pe nimeni, că doar de la finalul lui mai vrea să se reîntoarcă pe scaunul de președinte al Senatului, și, dacă supără pe cineva, poate nu-l mai votează cei din PSD, PNL, UDMR, pentru că este nevoie de un vot nou. Ce să spun? Uriașă dezamăgire acest Bolojan, ce a părut mult timp că ar fi un om mai responsabil, dar se dovedește acum, când este pus la treabă, că nu este altceva decât tot un politician de tip „Ilie de la sculărie”.

A, și încă ceva gravissim, de care Bolojan are cunoștință. Ministerul Finanțelor, condus de către Tanczos Barna, UDMR, căruia și lui am văzut că i-a mâncat pisica limba, tocmai a împrumutat România, zilele trecute, cu încă câteva miliarde de euro, dar atenție, la exorbitanta dobândă de 6,8% pentru 14 ani. 6,8% dobândă anuală. Și, din nou, atenție, fără posibilitate de renegociere a dobânzii în acest interval. Inconștiență, ba chiar un act de sinucidere voluntară. Ca să mă credeți, vă spun, spre comparație, că în criza grecească, în teribila criza grecească, aceștia se împrumutau scump, dar cu dobânzi de circa 3,5%, iar SUA, săptămâna trecută, în plină criză a piețelor declanșată de decizia lui Trump de suprataxare, SUA a fost nevoită să se împrumute cu 4,2%, dar tocmai acest nivel al dobânzilor l-a pus pe Trump în situația să amâne decizia de suprataxare cu 90 de zile. Iar noi ne împrumutăm cu 6,8% și, de la Bolojan în jos, toți tac (să mă scuzați) ca rahații în iarbă. În mod tardiv, am văzut că președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a reamintit azi cât de mare, cât de uriaș este deficitul bugetar al României și că ne paște o mare criză, dar poate n-o făcea nici el, dacă o bancă străină n-ar fi tras semnalul de alarmă alaltăieri, că așa-i la noi. Sau mai vine câte unul ca și Cîțu, nemulțumit că nu mai este parlamentar, și ne anunță că suntem pe marginea prăpastii, auziți? De-mi vine să sparg televizorul amintindu-mi că programul de siluire economică din guvernările Iohannis a debutat chiar cu acest CăCîțu la butoanele Ministerului de Finanțe, apoi chiar ale Guvernului.

Încheie, spunându-vă că ieri, unul dintre miliardarii industriași ai României, Ștefan Vuza, un om serios și performant, a făcut o prognoză realistă, necontestată de nimeni, atenție, și ne-a anunțat că, în mai puțin de 3 ani, vom fi cu 50% mai săraci ca țară, dar și la nivel individual. Prieteni goldiști, nu cu 5% sau cu 10%, ce ar fi oricum mult, ci cu 50%!

Nu doar că-l cred pe Vuza, dar, în actualul context geo-economic tulburat și cu politicienii puterii, care administrează treburile țării, ținându-și scaunele cu mâna, precum Bolojan, prevăd că prăbușirea economică va veni și mai rapid.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*