
În urmă cu zece zile, „Cotidianul” a publicat o anchetă despre gunoaiele care au invadat satele din comuna Calopăr, județul Dolj, unde este primar Daniel Bobin (PNL). În loc să se ocupe de strîngerea acestor gunoaie, primarul a decis să distrugă aproape 20 ha de cultură de floarea soarelui pentru a face un „drum al hoților de lemne” care duce direct în Pădurea Radovan!
„Drumul hoților de lemne”, croit de primar printr-o uriașă tarla însămînțată
Tocmai cînd Daniel Bobin jubila după paguba pe care a produs-o, Garda națională de mediu, mai exact Comisariatul județean Dolj, condus de comisarul șef Gheorghe Călinoiu, s-a autosesizat din articolul nostru și a decis să verifice pe teren situația semnalată de noi.
Astfel, la sfîrșitul săptămînii trecute, la doar cîteva zile de la apariția articolului nostru și a documentarului video, comisarul Victor Cîrciumaru a fost desemnat să efectueze acest control, la care a participat și un reprezentant al Primăriei Calopăr.
S-a constatat cu acest prilej că „zonele semnalate în articolul de presă, cu privire la deșeuri abandonate pe marginea drumurilor se confirmă”. Drept urmare, Garda de mediu a amendat Primăria Calopăr cu suma de 15.000 lei și a fixat un termen limită pentru ca primarul comunei Calopăr să ia măsurile necesare înlăturării acestor surse de infecție, în caz contrar amenzile vor fi și mai mari!
Pentru primăria din Calopăr suma este uriașă și nu este normal ca toți locuitorii să suporte sancțiunea pentru care vina o poartă exclusiv primarul Daniel Bobin. De aceea, autoritățile județene trebuie să facă demersurile necesare pentru ca sancțiunea să fie îndreptată către singurul vinovat, adică să fie demarată o acțiune în regres, iar primarul Daniel Bobin să suporte din buzunarul său amenda decisă de Garda de mediu, căci sătenii deja sînt pedepsiți prin faptul că, la cea mai mică adiere de vînt, mirosurile și microbii de la gunoaie le invadează curțile!
Iată documentul pe care Garda de mediu l-a trimis pe adresa redacției noastre după încheierea controlului în comuna Calopăr:
Mulțumind conducerii Gărzii de mediu Dolj, personal comisarului șef Gheorghe Călinoiu, pentru promptitudinea cu care a reacționat după ancheta noastră (lucru din ce în ce mai rar la autoritățile din România), reluăm imaginile filmate de reporterul nostru Ileana Tăndălescu în comuna Calopăr.
Nu trebuie omisă nici acțiunea nesăbuită a primarului Daniel Bobin, care a decis distrugerea culturii de floarea soarelui de pe o suprafață de 20 ha pentru a face acel așa-zis „drum al hoților de lemne”. Sperăm ca autoritățile responsabile să fie la fel de receptive ca și cele de la Garda de mediu, căci pe întreaga planetă se vorbește despre o criză alimentară devastatoare, în care criza de ulei din floarea soarelui este un efect principal! În aceste condiții, ar trebui să ne preocupe cultivarea acestei plante pe orice suprafață posibilă, poate chiar și pe marginea drumurilor! Cu atît mai gravă este distrugerea produsă de decizia primarului Daniel Bobin, care a băgat buldozerul peste cultura abia însămînțată de Cerealcom Segarcea. O asemenea faptă nu poate să rămînă nesancționată, căci ține chiar de siguranța alimentară a populației în aceste condiții generate de războiul din Ucraina.
Între timp, ne-a sosit la redacție un dosar voluminos despre chestiuni extrem de grave care țin de interesul public al locuitorilor din comuna Calopăr. Vom verifica toate informațiile și vom reveni cu o amplă anchetă, cînd sperăm să avem și un punct de vedere al domnului primar.
Fii primul care comentează