Asaltul lui Ciucă pe la Bruxelles

Televiziunile îndrăgostite și îndatorate au pus umărul la transformarea vizitei de două zile a premierului general(r) Nicolae Ciucă la Bruxelles într-un eveniment național.

Cu sufletul la gură, ne-au anunțat din minut în minut că „acu’-acu’„ Ciucă al nostru negociază și stabilește lucruri importante pentru țară și pentru toți românii. Şi mai ales cu pensiile. Adică, pune umărul, se proptește în procent, se opintește și ridică procentul de 9,4 la sută. Cîîît? Muult-muuult, pînă cînd PSD-ul strigă:

-Fraților, ați văzut cît am crescut pensiile și ce minuni a făcut Budăi!

Vizita la Bruxelles a generalului (r) Nicolae Ciucă ne-a lămurit buștean. Marele nostru succes în construirea unei „autostrăzi a pensiilor „(căci despre una auto nici vorbă!) este următorul:

„Am discutat şi aspectul ajustării a o serie de jaloane şi ţinte, astfel încât ele să fie realizabile până în anul 2026. Este de foarte mare interes capitolul pensii. Am discutat specific acest aspect, am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii şi am convenit că este posibilă înlocuirea acestui indicator cu altul, care să ţină cont de studiul Băncii Mondiale şi de un indicator de disciplină financiară„.

Ați înțeles? A discutat, a discutat și „am convenit că este posibilă înlocuirea procentului de 9,4„ cu un alt indicator (procent) care va rezulta în urma unui studiu al Băncii Mondiale (nu al lui Marcel Ciolacu!) și care să țină de disciplina financiară. Probabil că mulți au crezut că urmează o triplare a procentului, deși acest text ne poate trimite și la o scădere a acestuia. Oricum, din spusele premierului, am înțeles că procentul a fost discutat și rămîne în ceață.

Cum în ceață rămîne și intrarea noastră în Schengen. În legătură cu asta, general (r) Nicolae Ciucă a obținut doar o spectaculoasă lămurire:

Este foarte bine cunoscut că în momentul de faţă sunt unele probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda. Au fost întreprinse demersuri şi am arătat deschidere faţă de punerea la dispoziţie a tuturor elementelor care sunt necesare pentru a finaliza aceste clarificări. A fost transmisă o scrisoare de invitare din partea ministrului de Interne la adresa ministrului de interne olandez astfel încât o comisie, o delegaţie care vrea să vină să îşi clarifice subiectele încă neelucidate, să vină în ţara noastră şi să poată să vadă la faţa locului tot ce s-a întreprins. Am convingerea că aşa cum a rezultat din întâlniri şi din discuţiile avute, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun”.

Şi cu MCV situația este clară:

În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întregul procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei, atât cu comisarul Didier Reynders, cât şi cu Vĕra Jourová, şi de asemenea  sunt perspective positive astfel încît Romaniei să îi fie ridicat acest capitol al Mecanismului de verificare și control”Super!

N-a mai rămas decît Ucraina, cea aflată în situația care îngrijorează pe toată lumea:

„În ceea ce înseamnă Ucraina, am discutat foarte clar rolul pe care România îl joacă în regiune. Absolut toţi interlocutorii au apreciat şi au lăudat ţara noastră pentru dovada de solidaritate pe care am arătat-o încă de la începutul conflictului din Ucraina. Şi, desigur, măsurile pe care noi le-am luat pentru a facilita tot ce înseamnă transporturi de cereale şi de bunuri dinspre şi înspre Ucraina„.

Am subliniat angajamentul Guvernului pentru implementarea angajamentelor asumate prin PNRR şi am arătat că circumstanţe obiective ne determină să solicităm o ajustare a unor jaloane, precum cel referitor la alocarea procentului din PIB pentru pensii”…. „România rămâne un contributor responsabil şi activ pentru promovarea securităţii şi stabilităţii europene şi euroatlantice, punct de vedere susţinut şi de reprezentanţii României în Parlamentul European. Ajutorul concret pe care îl oferim Republicii Moldova, din punct de vedere economic, prin aprovizionare cu energie, lemne şi fonduri, este dublat de sprijinul la nivelul instituţiilor europene, pentru dinamizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană”.

Stați liniștiți, s-a rezolvat și problema cu modificarea scandalosului nostru PNRR:

„PNRR a fost discutat şi am avut o abordare cât se poate de clară la întâlnirea pe care am avut-o cu Ursul von der Leyen. Am afirmat de la început angajamentul nostru de implementare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este şansa noastră de a putea să facem în aşa fel încât să folosim în continuare banii care ni se cuvin prin cadrul multi-anual 2014-2020 şi până la finalul anului 2023 să reuşim absorbţia maximă a acestor fonduri„.

 

„ARTICOL PRELUAT CU ACORDUL AUTORULUI DE PE SITE-UL COTIDIANUL.RO”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*