
Poate nu e pe placul unora: pe noi declarația din 13 februarie a Maiei Sandu, președinta Moldovei, în care bătea câmpii despre pericolele privind securitatea țării, nu ne-a păcălit, deși mulți analiști au căzut în plasă or s-au lăsat de bună voie luați de val.
Pe noi, din contră, ne-a pus în gardă că declarația ascunde un alt plan, unul care să ducă la târârea Moldovei în războiul cu Federația Rusă! Iată ce scriam noi chiar a doua zi după Declarație, în comentariul din 14 februarie a.c. din „Cotidianul”:
„În acest context geostrategic, nu cumva Maia Sandu, președinta Moldovei, în această Declarație apocaliptică despre starea de securitate a țării, intenționează să modifice Constituția pentru a permite ceea ce acum este interzis, adică amplasarea de trupe străine și armament pe teritoriul Moldovei? Vom vedea dacă nu cumva aceasta este miza reală a demisiei fostului Prim-ministru și numirea în funcție a consilierului Maiei Sandu tocmai pe probleme de securitate, adică MODIFICAREA CONSTITUȚIEI ȘI ABROGAREA ACELUI ARTICOL 11”!
Este vorba despre articolul 11 din Constituția Moldovei, pe care l-am și reprodus în articol:
După cum se vede, acest articol spune fără echivoc în al. 2: „Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă”.
Unii au crezut că batem câmpii cu analiza noastră, reproșându-ne iarăși, pentru a câta oară?, că suntem „putiniști” și că vrem să destabilizăm ceva.
Numai că, după doar 2 zile de la publicarea articolului nostru și la trei zile de la declarația Maiei Sandu, a venit și dovada irefutabilă că noi am avut dreptate, proclamîndu-se astfel victoria obiectivității analizei noastre contra impostorilor „patrioți” ce se cred unicii stăpâni ai minciunii oficiale ca adevăr subiectiv.
Dovada ne-a oferit-o însuși Dorin Recean, cel desemnat Prim-ministru de către Maia Sandu, care a și fost învestit în funcție de către Parlamentul Moldovei! Iată ce a spus noul premier Dorin Recean:
– „S-ar putea ca, în curând, statutul de neutralitate al Moldovei să nu mai funcționeze”.
– „Neutralitatea nu ne poate apăra în caz de agresiune. De aceea trebuie să ne consolidăm securitatea și apărarea. Trebuie să avem în vedere limitarea acestui instrument de politică externă numit neutralitate. Esența problemei este apărarea statului împotriva agresiunii hibride și militare”.
Deci, nimic mai clar în cuvintele lui Dorin Recean, noul premier al Moldovei: ținta noului guvern și a președintei Maia Sandu este abrogarea articolului 11 din Constituție, adică renunțarea la neutralitate!
***
Dacă ar fi vorba despre orice altă țară, o asemenea decizie nu ar depăși interesul față de faptul că astfel linia războiului s-ar apropia de noi. Fiind însă vorba despre Moldova, lucrurile se schimbă în mod radical, căci, încet, încet, cel puțin în România, opiniei publice i s-a indus ideea că, mai devreme sau mai târziu, se va realiza Unirea.
Statutul militar diferit al celor două țări implică însă luarea unor decizii prudente. Astfel, România este membră NATO, fiind protejată de articolul 5 al tratatului, în timp ce Moldova este membră fondatoare a CSI, alianță constituită pe baza acestor principii care au protejat-o până acum:
– recunoașterea reciprocă și respectarea suveranității statelor-membre
– egalitatea în drepturi
– neamestecul în treburile interne
– renunțarea la aplicarea forței.
Până în 2014, și Ucraina era membră a CSI, retrăgându-se după anexarea Crimeii de către Federația Rusă. Trebuie însă să ne reamintim care a fost motivul anexării Crimeii: cererea Ucrainei de a deveni membră NATO la summit-ul de la București! Atunci, Germania s-a opus, iar Ucraina a rămas în afara NATO, dar cu teritoriul ciuntit, Crimeea fiind anexată la Federația Rusă!
Anul trecut, Ucraina a revenit cu intenția de aderare la NATO, fiind avertizată de Federația Rusă că, dacă nu va renunța la acest plan, va fi invadată de armata Rusiei, ceea ce, la 24 februarie 2022, s-a și întâmplat! Nu discutăm aici și acum despre corectitudinea acestor decizii, ci doar trecem în revistă consecințele.
Astfel, împinsă de la spate sau din proprie inițiativă, Ucraina s-a trezit în mijlocul celui mai mare conflict european de după cel de-al doilea război mondial, luptându-se cu unul dintre învingătorii Germaniei fasciste: Rusia!
De un an de zile, Volodimir Zelenski repetă într-una că Ucraina apără întreaga Europă și, din acest motiv, trebuie să i se dea lui tot armamentul necesar. Acum este din ce în ce mai evident că acest plan este o utopie, că evoluția tehnicii de război face ca specializarea cuiva în folosirea ei să fie o chestiune de ani de zile de pregătire, ceea ce este greu de realizat cu niște amatori, cum sînt soldații ucraineni.
Înțelegând acest impas, păpușarii războiului din Ucraina și-au dat seama că, pentru a nu se face de râs, au nevoie și de altceva sau de altcineva implicat în război, după ce situația din Ucraina este aproape de colaps, cu zeci de mii de morți, cu mii de clădiri distruse și cu milioane de refugiați, din rândul cărora majoritatea este formată din persoane apte de luptă.
Zelenski a așteptat zadarnic ca NATO să intre direct în război cu Federația Rusă, însă visul său s-a spulberat.
Pe acest fond, artizanii războiului din Ucraina și-au dat seama că este nevoie ca și altcineva să fie atras în conflict. Să privim harta zonei:
Observăm că între toți vecinii Ucrainei, Moldova este singura compatibilă pentru un plan anti-Rusia. România, Ungaria, Slovacia, Polonia sunt membre NATO, deci intrarea oricăreia în război ar angrena și NATO, iar Belarus este aliata Federației Ruse. Singura țară vecină cu Ucraina, care nu e membru NATO și nici nu are vreo înțelegere militară cu Federația Rusă este Moldova!
Numai că în Constituția Moldovei există acel articol 11, al. 1, care spune fără echivoc: „Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă”!
Pentru ca Moldova să fie târâtă în război alături de Ucraina, este nevoie mai întâi să fie abrogat acest art. 11 din Constituție, renunțîndu-se la neutralitate, și abia apoi, invocând prezența trupelor ruse în Transnistria, Republica Moldova să declare conflict deschis Federației Ruse, dacă nu cumva mai întâi Rusia ar interveni în Transnistria, așa cum s-a întâmplat în provinciile din Ucraina, deja anexate Federației Ruse.
Unora s-ar putea ca aceste observații să li se pară scenarii fanteziste. O analiză serioasă a declarațiilor din ultimele zile ne arată însă că situația este foarte aproape de a arăta chiar așa! Să le revedem:
– Dorin Recean, Primul ministru al Moldovei: „S-ar putea ca, în curând, statutul de neutralitate al Moldovei să nu mai funcționeze.” „Transnistria trebuie să fie demilitarizată”:
– Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului Moldovei: „Prin demilitarizarea regiunii [Transnistria, n.n.], se are în vedere evacuarea trupelor rusești – angajament care a fost asumat însuși de Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”.
– Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe a Federației Ruse: „Moldova este dusă cu încredere de susținătorii săi occidentali pe calea Ucrainei”.
– Serghei Mironov, președintele partidului „Spravedlivaia Rossia”: „Rusia ar putea extinde aria așa-zisei „operațiuni militare speciale” și asupra Republicii Moldova, pentru a proteja populația rusă, militarii ruși și depozitele cu muniții” (sursa Digi24).
Nimic mai clar: dacă Moldova își dorește statutul Ucrainei, adică să devină și ea subiectul unei „operațiuni speciale” în Transnistria, totul pare deja pregătit. Oricât ar părea de nebunesc, planul cuplului Maia Sandu – Dorin Recean de a pune Moldova pe harta războiului din Ucraina are toate șansele să devină realitate!
Însă, marea problemă pentru noi, românii, este: cum va reacționa România, mai exact Klaus Iohannis și „Guvernul Meu”? Vor merge pe calea „frăției” cu Moldova și vom intra și noi în război, târând, deci, în mod direct și NATO, devenind astfel provocatorii celui de-al treilea război mondial? Sau conducerea României se va delimita de decizia Moldovei și va rămâne în limitele deciziilor NATO?
Vom vedea mai clar aceste variante după vizita deja anunțată a lui Dorin Recean, premierul Moldovei, în România.
Fii primul care comentează