„Păcănele“ și păcăniți

Nu  știu care este capitala europeană a jocurilor de noroc. Poate fi Baden Baden, poate Monte Carlo, poate  Karlovi Vary. Dar între primele orașe de jucători  ar trebui să fie și Bucureștii. La  trei-patru blocuri din  București, dai de o sală de „păcănele“, de  o gheretă de pariat, de o reclamă de  pariuri online. Ai  zice că  ești în cel mai dat dracului oraș de  vacanță din lumea săracă, un fel de Las Vegas  al Estului. Și poate că așa-i! Avem ligă de fotbal cu nume luat de la jocuri sau trimis la pariuri pe net? Avem! Te întâmpină de peste tot gherțoi cu lănțuguri de aur la  gât care te invită să câștigi ca și ei? Femei cu picioare lungi îți fac cu ochiul de la mese pe care să-ți  toci banii? Nu la noi vin avioanele cu jucători din Israel  ca să-și calmeze neuronii și să-și toace surplusurile?
Un parlamentar liberal a  propus o restricționare a publicității în materie: Prea este bombardat omul nostru hăbăuc cu invitații la joc. De ce n-ar  juca și  în filmele cu personaje norocoase? Parlamentarii s-au făcut  că analizează și decid. Măsurile adoptate  de cei din Senat nici măcar nu deranjează. Mai degrabă, gâdilă și provoacă. Publicitatea doar  noaptea. Când dorm copiii și când  oamenii cu necazuri se  gândesc că nu știu cum să mai scoată cămașa. Joacă, poate, poate! Dar responsabil! Nu toți banii. Numai jumătate!
Îmi pun și eu o întrebare, așa în dorul lelii. Este tot una să pariezi la București sau la Londra?
În mintea  celor care  visează „o țară ca afară„ așa o fi. Eu zic că nu. O mie de lei de la Tecuci sau de la Găești nu este egală cu o mie de lire de la Londra și nici cu o mie de  euro de la Monte Carlo. Este mai importantă, mai grea, mai greu de făcut. Una este să  faci o mie de lei pe  câmpul românesc și alta pe străzile Angliei sau ale Franței.
Această socoteală simplă mă face  să cred că regulile și legea  jocurilor de noroc trebuie să țină cont de  locul (țara) în care se  joacă. La bogat, jocul de noroc este relaxare și divertisment. La  sărac, este soluție disperată.
Și atunci, pun și eu a doua întrebare în dorul lelii: De ce sunt politicienii români îngăduitori cu  jocurile de noroc?
 Nu mă refer la  cei care poposesc prin cazinouri. Sunt  destui. E vorba de atitudinea lor  față de  această nouă tendință și boală a secolului? Să renunți la muncă și să te dai pe seama  hazardului.  N-au realizat ofensiva  viciului? Nu văd consecințele asupra  săracilor și a celor tineri?
Ar fi o explicație. Și ei  sunt doar niște jucători. Dacă  ar merge la muncă, mulți ar  trebui să se supună unor eforturi primare. Abia dacă și-ar găsi un loc prin construcții. Politica este jocul lor de noroc. Cu un pic de  șansă se scot. Dau un tun, fac o carieră. Și, dacă-i prinde, iau cinci ani din care fac jumătate și rămân cu două-trei milioane. Ei sunt  jucători de grupa mare care pariază totul pe zarul pomisiunilor frumos împachetate!
Între jocurile de noroc și politică este o legătură aproape genetică, bazată pe risc și pe întâmplare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*