
Sub semnătura Magdei Colgiu-David, „Cotidianul” publică un amplu material despre moartea Papai Francisc și consecințele acestui eveniment. Îl reproducem și noi mai jos.
Papa Francisc a murit la 88 de ani.
Decesul Papei a fost anunțat de Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice cu următoarele cuvinte:
„Dragi frați și surori, cu profundă durere trebuie să anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. La 7:35 în această dimineață, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate și mai mult curaj, cu iubire universală, mai ales cu curaj, cu cea mai povestită iubire, în favoarea celei mai poporante. Recunoștință imensă pentru exemplul său de adevărat ucenic al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii nemărginite de milă a Dumnezeului Unic și Treinic.”
Trupul Suveranului Pontif va fi dus în Bazilica Sf. Petru pentru o perioadă oficiale de doliu, iar apoi – spre deosebire de majoritatea predecesorilor săi – va fi înmormântat în bazilica Santa Maria Maggiore din cartierul Esquilino din Roma.
Vaticanul intră într-o perioadă de 9 zile de doliu, timp în care au loc slujbe zilnice de rugăciune și Liturghii de Requiem în întreaga lume catolică.
Tururi de forță de dragul oamenilor
Argentinianul a devenit primul papă din afara Europei în 1.300 de ani, când a fost ales să-l înlocuiască pe Papa Benedict al XVI-lea, care s-a retras.
În ciuda mai multor probleme de sănătate anterioare și a mobilitatii reduse cauzate parțial de înaintarea în vârstă, Francis și-a ținut un program încărcat până în ultimele sale săptămâni.
În septembrie 2024, a efectuat un tur de 12 zile în Asia de Sud-Est și Oceania, care a inclus vizite în Indonezia, Papua Noua Guinee și Singapore.
Francis, care s-a născut Jorge Mario Bergoglio la Buenos Aires, va fi amintit pentru atitudinile sale relativ liberale cu privire la unele subiecte care l-au făcut atât popular, cât și controversat.
El și-a exprimat toleranța față de divorțați, a permis preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex în anumite circumstanțe și a pus preocuparea pentru mediu în centrul papalității sale.
De asemenea, în 2023 a declarat că persoanele transgender ar putea fi botezate atâta timp cât nu provoacă scandal sau „confuzie”.
Totuși, a rămas ferm pe tema avortului. Într-un text semnat de Francisc care a fost lansat de Vatican anul trecut, rezilierile au fost descrise drept „o criză extrem de periculoasă a simțului moral”.
Papa Francisc se află de câteva zile în spital din cauza unor probleme de sănătate. Cu toate că mai vin și vești bune din spital, anturajul Suveranului Pontif face deja o serie de pregătiri. Astfel, au fost planificate toate acțiunile care se vor întreprinde în cazul morții Papei.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CÂND PAPII MOR?
Deși nu este clar dacă Papa își va recăpăta sănătatea, ce se va întâmpla dacă va muri este sigur pentru că aceste ritualuri au loc în același mod de secole. Acest proces, în care confidențialitatea și o tranziție lină sunt prioritățile de top, demonstrează lumii întregi că Biserica Catolică nu este în vid de putere, nici măcar în vremurile sale cele mai dificile.
Astfel, după ce medicii dau verdictul final, moartea Papei va fi confirmată de șeful departamentului de sănătate al Vaticanului și de șeful Sfintei Biserici Romane. Cardinalul camerlengo (inalt oficial papal) devine administratorul de facto al Vaticanului după moartea Papei. Trupul neînsuflețit al Papei este învelit într-o haină albă și adus la capela sa privată.
Actualul camerlengo (sau camerlan) este cardinalul Kevin Joseph Farrell, un irlandez-american, în vârstă de 77 de ani.
În cazul decesului unui Papă, şambelanul, alţi oficiali şi membrii familiei papei se adună într-o capelă privată pentru o ceremonie. Trupul Papei este așezat într-un sicriu din lemn și căptușit cu zinc. Papa este îmbrăcat în haine roșii, iar coroana episcopală și mantia lui sunt așezate lângă el.
După ceremonie, cardinalul camerlengo pregătește un document prin care se confirmă moartea papei și îl anexează la raportul medicului. El asigură, de asemenea, corespondența privată a papei și sigilează ușile locuinței acestuia. De asemenea, distruge și inelul special al papei, pe care îl folosește pentru sigilarea documentelor, cu un ciocan special. Motivul pentru aceasta este prevenirea apariției documentelor false.
Papa Francisc este cunoscut pentru faptul că evită fastul și opulența încă din ziua în care a preluat mandatul. Papa, care nu purta haine brodate și stătea în pensiuni în loc să locuiască în luxoasele apartamente papale, a făcut câteva încercări de a se asigura că această situație va continua și după moartea sa și a dezvăluit că la înmormântare este în favoarea simplității.
Papa Francisc, care a rescris regulile de înmormântare în 2024, a simplificat multe elemente. Încă din secolul al XIII-lea, cadavrele papilor erau îmbălsămate și puse într-o cutie și deschise vizitatorilor. De exemplu, când Ioan Paul al II-lea a murit în 2005, trupul său neînsuflețit a fost adus la Palatul Apostolic în câteva ore, așezat pe un piedestal înalt și deschis pentru vizita cardinalilor, episcopilor, și a altor capi din ierarhia bisericii și oficialităților italiene de conducere.
Papa Francisc a pus capăt acestui obicei al vizitelor private. În schimb, trupul Papei va fi transportat direct la Palatul Sf. Petru, unde oricine dorește își va putea aduce omagiul. Mai mult, Francis a pus capăt practicii de a așeza trupul pe un soclu. Cu alte cuvinte, trupul fără viață al Papei va rămâne în sicriu în timpul vizitelor.
Pe de altă parte, Colegiul Cardinalilor decide ziua și ora când trupurile papilor vor fi aduse la Bazilica Sf. Petru și când vor începe vizitele.
CARE SUNT REGULILE FUNERALE?
Înmormântările pentru papi trebuie să aibă loc în termen de patru până la șase zile de la moartea lor. Mai mult, unele biserici din Roma organizează ceremonii și ritualuri care durează nouă zile.
În trecut, papii erau îngropați în trei sicrie așezate unul în celălalt. Unul dintre aceste sicrie era din lemn de chiparos, celălalt din zinc și celălalt din lemn de ulm. Cu toate acestea, Papa Francisc a schimbat această regulă în 2024 și a decretat ca defunctul să fie îngropat într-un singur sicriu din lemn și căptușit cu zinc.
Sicriele Papilor sunt închise cu o noapte înainte de înmormântare. Fețele Papilor sunt acoperite cu un voal alb de mătase. Când sunt înmormântați, lângă ei sunt așezate o poșetă care conține monede bătute în timpul lor ca papă și un „rogito”, o înregistrare a vieții și acțiunilor lor din timpul lor ca papă. Această înregistrare este citită cu voce tare înainte ca sicriul să fie închis.
Potrivit propriilor reguli, Papa Francisc nu va fi înmormântat în Bazilica Sf. Petru. Papa a declarat anterior că locul său de înmormântare este Bazilica Maicii Domnului a Crucii, pe care a vizitat-o frecvent în timpul vieții și s-a rugat acolo în fața icoanei Fecioarei Maria.
CE SE VA ÎNTÂMPLA PÂNĂ SE VA ALEGE UN NOU PAPA?
În 15-20 de zile de la moartea Papei, decanul Colegiului Cardinalilor (în prezent deținut de cardinalul Giovanni Battista Re, în vârstă de 91 de ani) va invita cardinali din întreaga lume la Roma pentru a începe procesul de selecție pentru succesorul lui Francisc.
Perioada până la preluarea mandatului noului papă se numește „sede vacante”, adică „scaunul este vacant”. În timpul acestui proces, Colegiul Cardinalilor, care își asumă administrația generală a bisericii, nu ar trebui să ia decizii importante.
Când cardinalii se adună la Vatican , începe procesul de vot, care se desfășoară cu mare secret în Capela Sixtină. În alegerile în care votează cardinalii sub 80 de ani, este necesară o majoritate de două treimi. În această perioadă, cardinalii nu pot părăsi Vaticanul decât pentru probleme extraordinare de sănătate, locuiesc în Casa Santa Marta și nu pot contacta lumea exterioară.
Votarea continuă până când se ajunge la o majoritate de două treimi. După fiecare vot, culoarea fumului emis de buletinele de vot arse anunță rezultatul lumii exterioare: alb sau negru.
Persoana aleasă este întrebat dacă acceptă funcția și ce nume își alege ca papă. După încheierea acestor ritualuri, noul papă își îmbracă halatul alb. După declarația „Habemus papam” (avem un papă), noul papă iese pe balconul Bazilicii Sf. Petru, îi salută pe cei care așteaptă în piață și își începe oficial atribuțiile.
Papa Francisc a preluat mandatul pe 3 martie 2013
Fii primul care comentează