Analiza microbistului / FCU Craiova, una dintre puținele echipe care pot alinia un 11 standard de valoare

Înainte de a demara această rubrică, apropiații știu că înaintea fiecărui meci al echipei mele de suflet, FCU Craiova 1948, care rezonează în inima mea sub numele „Universitatea Craiova”, dincolo de orice decizie judecătorească, întrebam: „Cu ce echipă jucăm azi, cu cea de campioană sau cu cea de retrogradare?” 

Și asta pentru că, în mod paradoxal, deși lotul echipei permite alcătuirea unei formule standard extrem de puternice, de fiecare dată, din motive pe care nu le cunosc, intervin mereu mai mici sau mai mari modificări care fac praf coeziunea dintre jucători și strică relațiile de joc ce se construiesc îngrozitor de greu la toate echipele! De ce?, nu mă întrebați pentru că nu știu. 

Însă pot demonstra acest lucru și pot să identific cauzele unor rezultate contradictorii. În mod normal, aceste chestiuni ar trebui să cadă în sarcina unei echipe de analiști sau măcar a analistului obiectiv pe care orice club ar trebui să-l aibă. Mi-e teamă că un asemenea analist nu există la FCU Craiova, altfel nu s-ar perpetua erorile de pînă acum, mai ales cele care au dus la ratarea obiectivelor de anul trecut (Cupa, Playoff-ul, Cupele europene), deși am fost la un pas de toate!

Așadar, să pornim prima noastră analiză, fiind convinși că întreaga conducere a clubului va înțelege că și aspectele critice vin tot din dorința  ca echipa noastră să facă pasul decisiv spre elita fotbalului românesc, acolo unde îi este locul și unde îi permite valoarea lotului.

DE CE NU AVEM O ECHIPĂ STANDARD? CARE AR FI ACEASTA?

Nu ne dăm chibiții din fața blocului, care „știu” totul despre fotbal, ci doar punem întrebări de bun simț care plutesc în aer. 

De pildă: CUM ESTE POSIBIL CA, ÎN DOUĂ MECIURI, ÎN CARE ECHIPA A ÎNSCRIS 3 GOLURI ȘI A PRIMIT 4, SĂ ÎNLOCUIEȘTI JUCĂTORI DIN ATAC ȘI MIJLOC? Mi se va spune că ultimele etape, în care FCU Craiova a cîștigat fără să primească vreun gol, inclusiv cu actuala campioană, Farul Constanța, pe care a învins-o cu 4-0. Așa este, dar lucrurile sînt departe de a fi rezolvate.

Puține echipe din Liga I ar putea să alinieze la startul fiecărui meci o echipă standard, așa cum se întîmplă la marile echipe din fotbalul mare. FCU Craiova este una dintre ele, avînd în lot jucători foarte valoroși care, dacă ar juca meci de meci împreună, ar fi o forță de neoprit în campionatul nostru.

În acest moment, ar fi de rezolvat două probleme, pe care noi le-am identificat printr-o analiză jurnalistică pe care am făcut-o după fiecare meci de mai bine de un an de zile. Analiză făcută de noi așa, de amorul artei!

– Prima concluzie:

Apărarea noastră are nevoie de un lider, de un cap limpede, care să aibă autoritate indiscutabilă. Jucătorii din apărare sînt valoroși, dar parcă joacă fiecare de capul lui, mai ales la fazele fixe din apropierea careului, în care nu se știe cine pe cine ține sau cine iese pe minge.

În acest sens, opinia noastră este că ACHIM, jucător extrem de valoros, care este și căpitanul echipei, ar trebui să joace acest rol-cheie, de coordonator direct al apărării. De aceea, ar fi normal ca Achim să fie retras ca libero, adică fundașul central care să coordoneze mișcările celor din apărare! Acum joacă mijlocaș la închidere, deci îi va fi foarte ușor să joace fundaș central, sarcinile acestui joc fiind, în mare, aceleași. De fapt, dacă ați fost atenți, Achim vine aproape mereu, la degajare, să primească mingile de la portar ca un veritabil fundaș.

– A doua concluzie:

Toate persoanele cu care am discutat despre fotbal consideră, ca și mine, că Bahassa este cel mai tehnic fotbalist din România! Este, deci, de mirare că la FCU Craiova tocmai Bahassa ar fi un jucător-problemă, mai ales că are 31 de ani.

Mărturisesc că mi-a fost greu de fiecare dată să-i înțeleg pe antrenori atunci cînd Bahassa era rezerva lui Asamoah! Mi-am și zis că, dacă aș fi în locul lui, aș trata și eu jocul așa cum îl tratează antrenorii pe el, adică fără responsabilitate, cu gîndul doar la ziua de salariu.

Părerea mea este că, atunci cînd ai în lot un fotbalist de o asemenea valoare, trebuie să ai tactica psihologică necesară pentru a-l capacita să joace la întreaga lui valoare. Așa sînt toți marii „tehnicieni” din fotbal, de la Ronaldinho la Messi.

Cine vrea să înțeleagă ce vreau să spun să citească despre relația lui Pep Guardiola cu cei doi, atunci cînd antrena FC Barcelona! Și antrenorii lui Bahassa ar avea multe de învățat despre rolul psihologiei în relația antrenor-fotbalist.  

Eu cred că Bahassa nu trebuie să lipsească din formula de bază, cu care FCU Craiova începe fiecare meci! De fapt, cel mai bine vorbesc imaginile. Iată doar cîteva:

Și, dacă tot veni vorba despre echipa standard a FCU Craiova, iată care ar fi aceasta după modesta noastră opinie:

Ziceți dumneavoastră, stimați suporteri, cine va putea face față unei asemenea echipe? Dacă antrenorii de la FCU Craiova ar lua măcar în seamă tabelul de mai sus s-ar putea să nu mai avem dezamăgirea de anul trecut, cînd, sub bagheta lui Napoli, am fost la un pas de Play-off și la un pas de finala Cupei României. 

Haideți să vedeți, de pildă, cu ce echipă am început noi meciul cu UTA Arad din semifinala Cupei:

Gurău – Huygebaert, Henriques, Duarte, Mascarenhas – Albu, Asamoah – Negru, Ganea, Jibril – Blănuță.

Ne mirăm că am pierdut meciul cu 1-0 și am ratat calificarea în finală? Rezerve în acest meci au fost: Chițu, Bahassa, Bauza! Cu Asamoah, Ganea, Jibril și Blănuță nu puteam emite pretenții nici măcar cu UTA Arad.

 Cam acestea sînt primele noastre observații după o analiză îndelungată. Nimeni nu trebuie să le ia în seamă, deși nu cred că staff-ul echipei are la îndemînă altele mai bune.

Iar dacă există cineva care mustăcește la observațiile noastre privind titularizarea lui Bahassa, îl invităm să urmărească video-ul de mai jos, cu două șuturi memorabile ale lui Bahassa, din care Chițu a înscris. Doar bijuteria lui Baeten din meciul cu Dinamo le-a egalat:

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*