19 aprilie 2025

Angajaţii ANAF – în grevă de avertisment

Angajaţii Ministerului Finanţelor au amânat, în urma discuţiilor cu ministrul Marcel Boloş, protestele programate iniţial pentru astăzi în toată ţara. Amânarea protestului are loc după ce conducerea Ministerului Finanţelor le-a prezentat reprezentanţilor angajaţilor proiectul de ordonanţă de urgenţă privind egalizarea veniturilor salariale la nivel maxim pentru funcţii similare, proiect ce intră în procedura de avizare interministerială înainte de a fi aprobat de Guvern.

„Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, reunit în şedinţă extraordinară a luat hotărârea de a amâna acţiunile de protest programate pe 22 şi 24 august 2023 pentru o dată ulterioară, care va fi stabilită în funcţie de respectarea angajamentelor asumate pentru soluţionarea revendicărilor noastre, respectiv:

– Păstrarea locurilor de muncă

– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadrul sistemului fiscal

– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale «finanţe» şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate”, se arată în comunicatul de presă emis aseară la închiderea ediţiei de reprezentanţii angajaţilor.

În schimb, angajaţii ANAF se află astăzi, timp de două ore, în grevă de avertisment, iar o parte dintre ei vor picheta sediul Misterului Finanţelor Publice.

„Mâine (n.red. – astăzi) urmează să aibă loc o grevă de avertisment în toatăţara, pe unde avem noi membri, şi o pichetare la Ministerul de Finanţe. Motivele sunt mai multe, sunt mai vechi, le-am tot anunţat în ultimele luni. Am tot încercat să negociem cu Guvernul, nu am reuşit. Noi vrem să păstrăm locurile de muncă, să păstrăm veniturile şi un statut propriu.Acţiunea principală de mâine este greva de avertisment. Acesta este de la 8:00 la 10:00. Pichetarea este de la 9:00 la 10:00. După aceasta trebuie să treacă minimum două zile şi putem să declanşăm greva propriu-zisă. Probabil către asta ne vom îndrepta, dar este de durată, trebuie să rezolvi nişte proceduri, trebuie să vedem dacă Guvernul este dispus să discute cu noi şi să mai rezolve din solicitări sau nu. Deci nu ştim ce va fi în viitor, dar următorul pas posibil este greva propriu-zisă”, a declarat, ieri, Dorin Modure, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală”Solidaritatea”, citat de Agerpres.

Amintim că peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au declanşat proteste spontane în data de 11 august, nemulţumiţi de măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile în care acestea ar putea afecta peste 22.000 de persoane din sistem.

Cu acel prilej, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a precizat că niciun angajat de la Fisc nu va fi disponibilizat şi că se va efectua o analiză cu privire la locurile vacante care trebuie ocupate rapid pentru dinamizarea activităţii ANAF.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*