Canalul Bâstroe intră în rețeaua transeuropeană de transport pentru Dunăre – Marea Neagră

Senatul României a cerut, oficial, Comisiei Europene să introducă portul Sulina în cadrul rețelei TEN-T globale de căi navigabile interioare și să-și ia angajamentul ferm că implementarea Regulamentului European propus nu va dăuna Deltei Dunării.

Solicitând angajamentul ferm al Comisiei Europene că implementarea Regulamentului European propus nu va dăuna Deltei Dunării, în contextul în care Ucraina a solicitat recent adăugarea canalelor Chilia și Bîstroe la rețeaua TEN-T. Criza economică și geopolitică pe care o traversăm cu toții, identificarea de rute alternative pentru transportul produselor ucrainene, în special al cerealelor, este necesară, însă orice plan de construcție a canalului Bîstroe ar putea afecta iremediabil mediul înconjurător.

Zona Midia a Portului Constanța este situată la o distanță de 18 km în linie dreaptă de Portul Constanța și se întinde pe o suprafață de 834 ha, din care 234 ha teren și 600 ha apă.

Senatorii au precizat că apreziază că un astfel de demers va sprijini considerabil evoluția Republicii Moldova și va constitui și un pas concret în dezvoltarea strategiei de cooperare a Uniunii cu statele terțe, precum și în consolidarea Politicii europene de vecinătate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu i-a solicitat ambasadorului ucrainean amănunte despre aprobarea pe care experții români încă o așteaptă pentru a se putea îmbarca pe navele ucrainene care vor efectua măsurători pe sectoarele Dunării. Ambasadorul ucrainean Ihor Prokopchuk a precizat că va pune la dispoziția părții române aceste amănunte în cel mai scurt timp. 

~Magda Radu~

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*