Ce responsabilități au directorii de şcoli şi grădiniţe pe perioada stării de alertă

Elevii şi preşcolarii revin în bănci de astăzi. Începe cel de al treilea modul al anului şcolar 2022-2023, în condiții de stare de alertă din cauza numărului mare de cazuri de gripă. În această situație, managerii de şcoli şi grădiniţe sunt responsabili de prevenirea îmbolnăvirilor, în sensul că trebuie să informeze corect părinţii, astfel încât să știe să recunoască la domiciliu simptomele gripale sau ale altor infecții respiratorii şi copilul să nu mai ajungă în colectivitate. De asemenea, în unităţile şcolare trebuie să se asigure din nou  materiale necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și a suprafețelor. 

nspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a transmis unităţilor şcolare o adresă prin care sunt menţionate măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitățile școlare și protejarea antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor, cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar și nedidactic.

În acest sens, conducerile unităților de învățământ sunt responsabile de diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății.

Și în unitățile școlare se va asigura triajului zilnic la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb şi se asigură materialele necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor.

„Şcolile vor asigura şi dezinfectanţi dar şi săpun”, a mai precizat inspectorul şcolar general, Daniel Ion.

Ce nu trebuie să împartă elevii

Pe perioada cursurilor în şcoli trebuie să se asigure dezinfecţia şi aerisirea periodică a spaţiilor. Şi pentru elevi trebuie să se asigure instruirea cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal. Astfel, elevilor le este recomandat să utilizeze batistele de unică folosință și să poarte și măști de protecție sanitară.

De asemenea, elevii nu trebuie să îmaprtă sticla cu apă, prosopul personal, balsamul de buze. Pentru a preveni răspândirea virusurilor este recomandat ca elevii să se spele pe mâini cel puţin 20 de secunde înainte şi după masă, înainte şi după manipularea alimentelor, după folosirea toaletei, după ce se joacă în aer liber, după ce îşi suflă nasul sau după ce au stat în preajma persoanelor bolnave.

Prin instricţiunea Ministerului Sănătăţii pentru starea de alertă din cauza gripei se recomandă și continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei — persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.

Sursa-Gazeta de Sud

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*