
Compania Națională de Investiții (CNI) intenționează să construiască o hală pentru depozitarea legumelor produse de agricultorii din comuna Călărași, județul Dolj. Recent a scos la licitație contractul pentru execuția lucrărilor din cadrul acestui obiectiv. Valoarea proiectului depășește 3 milioane de lei, fără TVA, iar hala va avea rolul de a le oferi legumicultorilor șansa de a nu-și mai vinde produsele la prețuri prea mici samsarilor care le vând mai departe.
Producătorii locali nu vor mai fi nevoiți să vândă samsarilor
Potrivit informațiilor din cadrul licitației publice, Compania Naţională de Investiţii – „C.N.I.” S.A., prin ordonatorul principal de credite – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, finanțează prin „Programul naţional de construcții de interes public sau social” – Subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcțiilor” proiectul „Construire Hală Depozitare Legume, comuna Călărași, județul Dolj”. Instituția motivează această investiție prin faptul că ar ușura foarte mult munca producătorilor locali din zona comunei Călărași, care își vând legumele la prețuri foarte mici față de munca depusă, tocmai fiindcă nu au la dispoziție un spațiu în care să le poată păstra mai multă vreme până să găsească un cumpărător căruia să îi vândă la prețuri decente.
„În prezent producătorii locali de legume și fructe din zonă își desfășoară activitatea individual, recoltând și livrând produsele spre comercializare unor intermediari, de cele mai multe ori la prețuri scăzute pentru a nu li se degrada marfa, sau își comercializează singuri produsele în piețele și târgurile din județ sau din țară, cu cheltuieli și eforturi fizice mari. În condițiile în care cantitățile de produse agro-alimentare oferite pe piață de către producătorii locali nu sunt suficient de mari încât să permită incheierea unor contracte de livrare individuale cu marii retaileri, se propune prin investiția ce se va realiza colectarea și depozitarea în condiții optime a producției, facilitându-se astfel obținerea de contracte de livrare avantajoase”, a menționat CNI în caietul de sarcini.
Cât va costa și cum va arăta proiectul propus de CNI
Valoarea estimată pentru întreg proiectul este de 3.046.517,84 lei, fără TVA. Suprafața totală a obiectivului este de 10.000 de metri pătrați. Suprafața terenului supus amenajărilor și construirii este de 2.300 de metri pătrați. De asemenea, suprafața construită propusă pentru hala de depozitare este de 397 metri pătrați.
În caietul de sarcini se propune ca hala de depozitare să fie alcătuită din trei corpuri. Două corpuri să fie închise pentru depozitare și prevăzute cu spații frigorifice și unul să fie de recepție și sortare (un spațiu deschis și acoperit) aflat între cele două corpuri de depozitare. Construcția propusă în ansamblu este o clădire în formă de „T”.
În incintă se va amenaja o platformă betonată adiacentă halei, cu suprafața de 676 mp pentru depozitare ambalaje, prevăzută cu o zonă de depozitare europubele pentru colectarea și depozitarea deșeurilor menajere și a celor de tip vegetal. Suprafața amenajată va fi împrejmuită cu gard executat din panouri plasă de sârmă formatată. De asemenea, vor fi prevăzute două porți metalice, glisante. Proiectul mai presupune amplasarea unei platforme de cântărire a autovehiculelor, cu capacitatea de cântărire de 50 – 60 tone. Platforma va fi echipată cu indicator digital de cântărire, stație PC cu imprimantă și software de cântărire.
Când ar trebui să fie la dispoziția legumicultorilor
CNI a înaintat termenul până la care firmele care vor să se ocupe de acest proiect să depună ofertele. Este vorba despre data de 15 martie. Imediat după încheierea perioadei de depunere a ofertelor, vor începe etapele de evaluări, în timpul cărora CNI va decide ce firmă se califică pentru a putea duce la bun sfârșit construcția. Câștigătorul va fi desemnat undeva la jumătatea lunii aprilie. Apoi, dacă nu vor exista contestații, în mai puțin de o lună ar trebui semnat contractul. Potrivit acestuia, durata lucrărilor va fi de 12 luni. Așadar, în primăvara viitoare ar trebui ca legumicultorii din comuna Călărași să poată beneficia de hala de depozitare.
sursa-Gazeta de Sud
Fii primul care comentează