
Șeful ASF, Nicu Marcu, a fost chemat în Parlament pentru a da explicații de ce s-a ajuns la ridicarea autorizaţiei companiei Euroins şi ce soluţii sunt pentru scumpirea poliţelor RCA.
Comisia economică din Senat cere explicații mai ales în sitația în care firma Euroins este al patrulea caz identic în doar opt ani, după falimentele City Insurance, Astra și Carpatica.
Președintele ASF, Nicu Marcu explică de ce nu s-au putut lua decizii și măsuri mai din timp în privința celor două companii falimentate din piața asigurărilor RCA din timpul mandatului lui susținând că City Insurence și Euroins dețineau 80% din polițele RCA, iar neregulile multiple făcute de cele două companii au făcut foarte dificilă verificarea lor.Cele două companii au practicat tarife foarte mici nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras. La Euroins s-au găsit extrem de multe deficienţe care au determinat Autoritatea de Supraveghere Financiară să impună măsuri pe care să le aibă ei de îndeplinit.
Nicu Marcu, președintele ASF a declarat în ședința de la Parlament:„Nu au fost decizii ușoare dar a trebui să curățim piața. Li s-a dat timp, potrivit legii, să-și facă solvabilitatea. Nu au acceptat, soluția finală asta a fost solicitarea insolvenței.
Recent mie și la încă 3 colegi acum 3 săptămâni ni s-a dat un NUP pe una dintre plângerile penale făcute de către City.
De fiecare dată toate elementele găsite care probau sau aveam suspiciuni de infracțiune am fost trimise cătyre parchet, inclusiv analizele facute de noi. Chiar dacă noi nu le-am făcut publice, pentru că am avut ezitări, pentru că fiecare dintre noi am avut și avem plângeri penale.
La ambele companii (City și Euroins) se vehiculează ideea că sunt 2 falimente poate „pe mandatul nostru”. Sunt 2 falimente cerute de noi, pentru că știu foarte bine că cele 2 companii niciuna dintre ele nu erau „Albă ca zăpada”. Ambele erau „Muma pădurii pentru populație” și eu mi-am propus să facem ordine. Li s-a dat posibilitatea și uneia șiu alteia să intre în legalitate.
Știind ce găsisem la City, colegii noștri au impus la Euroins să-și aducă reasigurătorul, pentru că aveau un reasigurător în una dintre insule, Cayman sau Nevis, ca să-l putem controla. Într-un timp relativ scurt compania și-a transferat contractul de reasigurare la un reasigurător din Germania, după care am putut face control.
Aceste societăți de asigurări sunt conduse după o Directivă UE, Solvency 2, care le permite să emită asigurări numai cu reasigurare, adică riscurile se pot transfera pe reasigurare la un reasigurător, care poate fi inclusiv în insulele Cayman.
Colegii noștri s-au întâlnit cu tot felul de situații, refuz de punere la dispoziție a unor documente.
Am dat amenzi consistente, într-un an si jumatate amenzi de 16 milioane de lei…
Am dispus controale și in urma rezultatelor am inceput supraveghere intensă. Conducerea Euroins a fost sanționață și destituită la 2-3 luni de când am venit.
La Euroins lucrurile au stat total diferit ca la City. A fost dispus un audit independent împreună cu EIOPA prin care toate companiile au fost auditate și în ruma acestui audit au fost găsite extrem de multe deficiențe care ne-au determinat să impunem măsuri.
Mă întorc în urma cu 2 ani și jumătate, când am preluat conducerea ASF, când lucrurile erau mai expansive decât acum, deoarece City si Euroins dețineau aproape 80% din piața RCA. În niciun stat nu exista așa ceva.
De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru că au practicat tarife foarte mici, nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras.”
Valentin Ionescu, director general asigurări ASF declară:„ Au fost verificări ample și când s-a conturat această stare de insolvență, raportul a fost transformat în notă de ședință înaintat Cobnsiliului ASF și s-a luat decizia.
Am făcut verificări și cu alte instituții din afara țării, am verificat conturile societății, reasigurările cu supraveghetorul care se ocupa de supravegherea reasigurătorului cu care Euroins avea contractul.
Pe 2 februarie fost trimis al doilea raoprt cu ajustările finale pe această societate. Sunt termeni legali, trebui să-i dai timpul societății să se apere.
După ce am văzut datele la 9 luni, am venit cu al doilea raport de control permanent, având în vedere că între timp s-au calculat indicatorii de solvabilitate SCR și MCR. Un calcul de solvabilitate durează.
De ce nu a fost numit FGA să preia conducerea temporară la Euroins? Când am observat aceste lucruri, a trebuit să și fundamentăm, să facem o analiză, la finele anului trecut.
Imediat ce au pus datele la septembrie am văzut că sunt schimbări în rezervele societății, o scădere mare de IBNR (de rezervă estimată) de aproape 400 milioane (n.a. euro) și niște mutări pe contractele de asigurare, lucru care ne-a îngrijorat.
Deci noi am fost în posesia datelor pe care am putut să le analizăm în august 2022 pentru anul 2021.
Situațiile financiare pe 2021 auditate nu au fost trimise la timp. În loc de 30 aprilie 2022, au fost trimise în august, deci cu peste 3 luni întârziere. Pentru această abatere, directorul general a fost amendat cu 125.000 de lei.
La finele lunii decembrie 2021 s-a dat decizie de intrare în plan de redresare pentru Euroins, pe parcusul anului 2022, urmând ca la sfârșitul lunii iunie 2022.
Din acele rezultate într-adevăr Euroins avea nevoie de cele mai mari ajustări, avea un capital de solvabilitate de circa 590 milioane lipsă în urma acestui audit.
A fost un exercițiu european de evaluare a activelor și pasivelor societăților de asigurări, cu termen de referință iunie 2020, dar exercițiul s-a închis la finele anului 2021. Rezultatele au fost publicate în ianuarie 2022.”
Parlamentarii AUR au protestat la audierea conducerii ASF în Parlament
Parlamentarii AUR au venit cu mai multe foi cu mesaje precum „ASF = Corupţie”, „ASF = Hoţie”, „Atenţie! Instituţie inutilă!”, „Protejaţi românii, nu mandatele voastre”, „12.000 de euro, salariu pe lună, pentru CE?”.
Fii primul care comentează