
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) trebuie să stabilească la prima întrunire după alegerile europarlamentare din 6-9 iunie 2024 o dată adecvată pentru intrarea României şi Bulgariei cu frontierele terestre în spaţiul Schengen, afirmă Comisia Europeană în concluziile raportului publicat ieri privind starea spaţiului de liberă circulaţie a persoanelor şi mărfurilor pe parcursul anului trecut.
În raport se precizează că la finalul 2023, am asistat la decizia istorică a primirii României şi Bulgariei cu frontierele aeriene şi maritime în spaţiul Schengen începând cu 31 martie 2024, dar consideră că obiectivul principal al Consiliu JAI trebuie să fie stabilirea unei date certe pentru primirea celor două state cu frontierele terestre în acest spaţiu.
Documentul citat mai arată arată că normele Schengen sunt bine aplicate, deşi în 2023 au existat unele lacune în materie de implementare, cum ar fi cooperarea poliţienească pentru aplicarea noilor măsuri şi un cadru de guvernanţă Schengen integrat – pentru care Comisia Europeană va continua să lucreze în vederea unei analize mai complete a datelor, în strânsă cooperare cu agenţiile UE şi cu statele membre.
Anul trecut au fost emise peste 10 milioane vize Schengen şi mai mult de jumătate de miliard de călători au vizitat spaţiul respectiv, atingându-se 92% din nivelurile anterioare pandemiei din 2020. Acest lucru a contribuit în mod semnificativ la economia UE, deoarece turismul contribuie cu aproape 10% din PIB-ul UE şi oferă locuri de muncă pentru aproximativ 22,6 milioane de persoane.
Raportul privind starea spaţiului Schengen va fi adoptat de Consiliul Schengen în şedinţa din 13-14 iunie 2024, urmând să fie înaintat Consiliului JAI spre punere în implementare a concluziilor.
Fii primul care comentează