Craiova va avea și un Skate Park. Se caută deja constructor

În Craiova va fi amenajat, anul viitor, un Skate Park. Primăria a stabilit locația încă din 2020, are aprobați indicatorii tehnico-economici ai investiției din noiembrie 2022, a emis și certificatul de urbanism în martie 2023, iar acum caută un constructor.

Procedura de achiziție a lucrărilor de execuție a obiectivului de investitii „Amenajare Skate Park“ a fost lansată zilele acestea în SEAP, ofertele fiind așteptate până la data de 4 octombrie. „Necesitatea investiției în activități recreative pentru tineri în municipiul Craiova rezultă atât din existența unui număr insuficient de astfel de spații, cât și din necesitatea reamenajării din punct de vedere urbanistic a zonelor în scopul redării atractivității acestora, atât pentru cetățenii orașului, cât și pentru dezvoltarea potențialului turistic“, se arată în anunțul de participare la licitație.

Proiectul vizează, în fapt, regenerarea zonei prin crearea unui spațiu mai amplu destinat recreerii și practicării unor sporturi în aer liber și se adresează mai multor categorii de vârstă.

În ce zonă din Craiova va fi amenajat Skate Park-ul

Potrivit certificatului de urbanism, Skate Parkul va fi amenajat pe strada Paşcani, nr. 9, pe un teren aflat în proprietatea privată a Consiliului Local. Acesta are formă rectangulară şi o suprafaţă de 19.000 mp din acte şi 23.577 mp din măsurători, iar pentru amenajarea Skate Park-ului este propusă o suprafaţă de 2.850 mp (zona de intervenţie). Terenul este plan, fără declivități exagerate, în incinta amplasamentului nu se află alte corpuri de clădire şi nu există arbori protejați (conform studiu peisagistic) sau monumente istorice. Mai exact, acest Skate Park se va afla în parcul din zona Cornițoiu care se amenajează deja și care va purta denumirea de Fantasy Park (un proiect de 1,8 milioane de euro de revitalizare a zonei verzi din Corniţoiu).

Craiova va avea și un Skate Park
Craiova va avea și un Skate Park. Lucrările vor demara în 2024

Pentru construirea Skate Park-ului va fi nevoie de demolarea și desfacerea zonei asfaltate existente și a gardului de pe latura vestică; de realizarea branșamentelor și racordurilor la utilități; de realizarea infrastructurii și cofrarea elementelor specifice amenajării; de lucrări de torcretare; de nivelarea și finisarea suprafețelor conform proiectului; de refacerea stratului vegetal și realizarea amenajării peisagere; de realizarea instalațiilor de supraveghere video și CCTV.

Valoarea estimată a lucrărilor de amenajare ajunge la 3,3 milioane de euro

Potrivit devizului general al investiției actualizat în noiembrie 2022, valoarea estimată a lucrărilor de execuţie este de 13.668.595,43 lei (fără TVA), adică 16,2 milioane de lei cu TVA (circa 3,3 milioane de euro). Suma este compusă din: cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – 987.288,10 lei (fără TVA); cheltuieli pentru asigurarea utilităților – 514.630 lei (fără TVA); cheltuieli pentru investiţia de bază (construcții și instalații) – 11.869.929,10 lei (fără TVA); cheltuieli pentru organizare de şantier – 296.748,23 lei (fără TVA). Valoarea estimată a contractului nu include cheltuieli diverse și neprevăzute, acestea putând fi accesate după caz, în funcție de necesităţi.

Criteriul de atribuire a contractului este „cel mai bun raport calitate – preț“, unde componenta financiară contează în procent de 85%. Diferența este făcută de perioada de garanție extinsă a lucrărilor, care poate fi de maxim 24 de luni, suplimentar perioadei de garanție obligatorie de 12 luni. Primăria are deja contractată proiectarea, printr-un contract subsecvent la acordul cadru deținut de municipalitate. Proeictul tehnic al Skate Park-ului a costat 671.118 lei. Lucrările de execuție trebuie să fie gata în 12 luni de la ordinul de începere.

Cum va arăta Skate Park-ul

Conform studiului de fezabilitate, amenajarea Skate Park-ului va presupune realizarea suprafețelor și elementelor dedicate din beton monolit și zone cu beton torcretat, în teren. Proiectantul a propus realizarea întregii amenajări în situ, din betoane monolit și torcret, în vederea obținerii suprafețelor curbe continue și/sau accidentate prevăzute în proiect.

Craiova va avea și un Skate Park
Craiova va avea un Skate Park

Potrivit proiectului, elementele metalice, atât cele de protecție (balustrade), cât și cele dedicate skatingului (flat rail, handrail, coping) se vor realiza din oțel, protejat anticoroziv prin zincare/galvanizare şi/sau vopsire în câmp electrostatic. Parcul pentru sporturi urbane va avea şi o cişmea cu apă potabilă, realizată din oțel inoxidabil, şi bănci din lemn de esență tare, fără spătar, care vor fi amplasate direct pe parapetul din beton. Băncile vor fi dotate cu prize de exterior și prize USB, montate în parapet. Camerele de luat vederi din parc trebuie să fie rezistente la intemperii.

Un Skate Park pentru sporturi urbane a fost inaugurat în mai 2019, la Sibiu. Acesta era considerat atunci cel mai mare din România, realizarea lui costând 4,5 milioane de lei. Skate Park-ul are platforme împrejmuite, cuprinde opt ansambluri alcătuite din elemente prefabricate și elemente monolit din beton armat şi este destinat pentru biciclete, trotinete, skateboarduri şi role (cu toate gradele de dificultate).

sursa-EuroOlteniaInfo.com

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*