
Primul tunel de autostradă săpat în stâncă, care se află în construcție în România, se execută pe A1 Sibiu – Pitești, pe secțiunea 4 Curtea de Argeș – Tigveni (9,86 km). Constructorul a reluat lucrările în forță la începutul anului și lucrează în 4 schimburi pentru a urgenta execuția proiectului.
Tunelul săpat prin dealul Momaia, în apropiere de Curtea de Argeș, va avea aproximativ 1,3 kilometri și se execută cu tehnologie NATM (New Austrian Tunneling Method) de o echipă internațională de profesioniști, care lucrează 24 de ore din 24. Lucrările cu metoda NATM încep cu execuția portalului, injecția de ciment pentru stabilizarea părții superioare și apoi excavare prin detonări. Apoi, se montează armătura și se căptușește tunelul.
„Este primul tunel de autostradă realizat prin săpătură în stâncă. Este format din două galerii, construite în paralel, una pentru fiecare sens de mers. În momentul de față a fost depășit punctul critic al lucrării, adică partea de început a tunelului. Acum au început să intre în zona de piatră și material tare și o să aibă un avans foarte mare pentru că se lucrează mult mai ușor“, a afirmat Cristian Tudor, purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.
Primul tunel săpat în stâncă pentru o autostradă din România. În ce stadiu sunt lucrările
Până în prezent, din cei 1,3 km de tunel, pe sensul Sibiu – Pitești au fost săpați 142 de metri, iar pe sensul Pitești – Sibiu 80 de metri. Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu – Pitești este construită de austriecii de la PORR și ar urma să fie finalizată în 2027. Contractul a fost semnat în noiembrie 2021 și are o valoare de circa 1,7 miliarde de lei. După ce s-a realizat proiectarea, în anul 2023 s-a trecut la lucrările propriu-zise pentru autostradă, inclusiv la tunelul de la Momaia.
Tronsonul de 9,86 km Curtea de Argeș – Tigveni va avea 12 poduri, pasaje și viaducte, cel mai lung viaduct fiind de 630 de metri. De asemenea, este cuprinsă și construcția unui nod rutier la Tigveni, care va face conexiunea cu Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești. A1 Sibiu – Pitești a fost împărțită în 5 secțiuni, cu o lungime totală de 122 km, și va fi o realizare majoră pentru România. Autostrada va reduce timpul de călătorie între cele două orașe, va elimina aglomerațiile de pe Valea Oltului și va contribui la dezvoltarea economică a regiunii.
Fii primul care comentează