Dâncu a dispus ancheta disciplinară împotriva Albei Popescu pentru opinia sa

Numai în ultimul timp, Ministerul Apărării Naționale a înregistrat în caietul de evenimente următoarele:

– prăbușirea unui avion MIG (1 militar ucis)

– prăbușirea elicopterului trimis să-l descopere (7 militari uciși)

– un tanc a strivit militarul care-l ghida (1 militar ucis)

– o persoană necunoscută a sărit gardul unei unități militare, a bătut un soldat, l-a dezarmat și i-a luat pistolul mitralieră, împreună cu 30 de cartușe.

Ministrul Apărării Naționale este sociologul Vasile Dâncu, un habarnist într-ale milităriei. Pentru el, nici unul dintre aceste evenimente soldate cu militari morți sau cu furt de armament și muniție de război nu este atît de important, încît să pună pe jar instituțiile pentru rezolvarea lor rapidă.

În schimb, cere rezolvarea cu celeritate a unui așa zis „Caz Alba Popescu”, profesoara de la Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I, care a postat pe Facebook un text în apărarea NATO, după ce, în repetate rînduri, Zelinsky a acuzat NATO că nu intervine în războiul din Ucraina!

Stimulat de întrebările celor de la G4Media, Vasile Dâncu nu s-a putut abține și s-a dat în spectacol. Răspunsul său nu numai că validează atacul familiei Pan-ta-zi, ci devine un rechizitoriu de tip stalinist care anunță instaurarea cenzurii de partid!

Iată textul integral al Răspunsului lui Vasile Dâncu, preluat de site-urile rechiziționate de actuala Putere:

Cu privire la opiniile exprimate pe un cont personal de socializare de Doamna Alba Iulia Catrinel Popescu, cadru universitar la Colegiul Național de Apărare, precum și cu acțiunile de intimidare a jurnaliștilor G4Media

Am aflat cu surprindere și regret cele întâmplate la Colegiul Național de Apărare din cadrul al Universității Naționale de Apărare Carol I, București.

Am dispus formarea unei echipe formate din Corpul de Control al Ministrului și al Statului major General.

Încă de la începutul mandatului meu am solicitat responsabililor instituțiilor de învățământ militar la toate nivelurile o strategie care să aibă ca finalitate creșterea calității educației, o adaptarea a programelor școlare la nevoile lumii de azi și o deschidere mai mare spre colaborarea cu instituții de învățământ civile din țară și din străinătate. Învățământul militar are nevoie de transparență și evaluare conform celor mai înalte standarde științifice și didactice. Conducerii Colegiului Național de Apărare i-am solicitat racordarea la cele mai noi tendințe din circuitul de idei contemporane, deschidere față de dezbaterea publică și față de societatea civilă, precum și programe speciale destinate să contribuie la creșterea rezilienței instituționale și societale. Am credința că aceste cerințe fac parte deja din aria de preocupări ale UNAP și ale Colegiului Național de Apărare și cele două instituții vor putea să arate în scurt timp rezultate concrete. Pregătirea de cea mai înaltă calitate pentru cariera militară, dar și promovarea demnității profesiei de militar și atractivitatea acestei profesii pentru tinerii care caută un drum profesional sunt exigențe la care nu voi renunța în timpului mandatului meu.

Nu voi promova niciodată cenzura conștiințelor, din contră, cred că gândirea liberă și critică, atitudinile și expertiza multidisciplinară pot constitui baze pentru o carieră de succes, dar și pentru formarea conștiințelor și promovarea unor sisteme de valori care caracterizează astăzi comunitatea europeană și NATO. Dar, apartenența la corpul profesional al Armatei Române aduce cu sine o serie de obligații care sunt clar stipulate în regulamentele militare și în codurile deontologice ale instituțiilor militare.

Instituțiile de învățământ militar amintite și Ministerul Apărării Naționale nu se asociază sub nicio formă unor curente de idei care propagă teoriile conspirației sau atitudini care pot să aducă prejudicii de imagine publică Armatei Române. Atunci când apar în spațiul public astfel de idei, acestea sunt doar expresia unor orientări sau exerciții de expresie publică pe care și le asumă doar autorii lor.

Cu privire la încercările de intimidare a presei consider că acestea reprezintă fapte de o gravitate deosebită. În toată cariera mea am promovat valorile accesului liber al cetățenilor la informațiile de interes public, dar și ale transparenței deciziilor din administrația publică și nu voi tolera ca aceste drepturi fundamentale pentru democrație să fie îngrădite. Amenințarea jurnaliștilor sau orice blocaj al activității de informare nu reprezintă practici admise în Ministerul Apărării Naționale. Nu voi tolera asemenea practici și atitudini, mai ales când acestea vin din partea unor persoane care au misiunea importantă de a educa, de a dezbate, de a transmite informații, de a deveni canale importante de legătură între cetățeni și Armata României.

Asigur jurnaliștii și și pe toți românii care solicită informații publice sau care participă la activități organizate de Ministerul Apărării Naționale că accesul la informații este un drept garantat și respectat, iar transparența nu va fi în niciun moment îngrădită. Am speranța că ancheta pe care am deschis-o astăzi va aduce informații relevante despre activitatea celor două instituții, iar măsurile pe care le voi dispune le voi comunica, în mod transparent, cu celeritate, opiniei publice și jurnaliștilor interesați.

Ii asigur pe jurnalistii de la G4 Media că nu voi tolera, pe durata mandatului meu, nicio formă de îngrădire a dreptului jurnaliștilor de a se informa și nici exerciții ale unui liber arbitru care poate aduce prejudicii demnității condiției militare”.

Un răspuns foarte lung, cu informații contradictorii, aproape slugarnic față de G4Media, care nu spune altceva decît că Vasile Dâncu cere anchetarea unui profesionist în strategiile militare pentru opinia sa, în timp ce „susține” libertatea de expresie, lucruri care nu stau niciodată în aceeași teacă!

În același timp, scoate încă o dată la iveală așa-zisa „amenințare” venită din partea unui coleg al profesoarei la adresa… soției lui Pan-ta-zi, deși se știe acum că oamenii se cunoșteau și nu a fost vorba despre vreo amenințare, ci, mai degrabă, de o intervenție prietenească, rămasă fără rezultat.

Cert este că Vasile Dâncu n-a stat o clipă pe gînduri și a dispus anchetarea disciplinară a profesoarei Alba Popescu, de parcă domnia sa ar fi doborît avionul și elicopterul sau i-ar fi furat arma soldatului de la Mamaia! Într-o convorbire pe care am avut-o cu doamna profesor Alba Popescu, aceasta și-a arătat mîhnirea că niște oameni răi vor să-i distrugă „cariera muncită, curată”:

Cum este posibil așa ceva? Să tolerăm un astfel de comportament al unui ministru (de fapt doi, dacă îl băgăm în seamă și pe Sorin Câmpeanu de la Învățămînt) înseamnă să validăm o atitudine care anunță o cenzură drastică, în care nici măcar specialiștii într-un domeniu nu au voie să spună altceva decît ce decid „oficialii”.

Și, din păcate, în afara noastră, cei de la „Cotidianul”, a lui Ion Cristoiu și a lui Cozmin Gușă, toată presa fie tace chitic, fie susține cenzura! Spre ce ne îndreptăm cu astfel de complicități?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*