
Preafericitul Părinte Daniel (pe numele său de mirean Dan Ilie Ciobotea, născut în 22 iulie 1951, Dobrești, Bara, județul Timiș) este un plagiator recidivist și neștiind nimic despre Aristotel plagiază din M.Y. Congar, anume din capitolul Théologie din Dictionnaire de Théologie Catholique.
Dictionnaire de Théologie Catholique, Cartea Teologie și spiritualitate,
tome quinzième, Paris, 1946, „doctoratul“ Patriarhului, în care Daniel
de unde Patriarhul Daniel a copiat a plagiat din
capitolul Théologie scris de M.Y. Congar, Dictionnaire de Théologie Catholique, Cartea Teologie și spiritualitate, tome quinzième, Paris, 1946
în teza sa de „doctorat“
M.Y. Congar
Daniel, Patriarh BOR
În prefața nefericitei sale cărți Teologie și spiritualitate, Dan Ilie Ciobotea, devenit Daniel – Patriarh BOR, scrie că „Al treilea capitol al lucrării de față, intitulat „Unitatea dintre teologie și spiritualitate din viața Bisericii“, cuprinde o anchetă istorică ce se regăsește doar parțial în versiunea franceză a tezei din 1979, mai precis în primul capitol (A) din Partea a doua“.
Așadar, Patriarhul Daniel și-a susținut teza în ziua de 19 iunie 1979 dar ne spune că a lucrat „cu determinare și abnegație“ în perioada iulie 1979 – septembrie 1980, pentru a publica acest eseu în anul 2021 (Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité, 1979, publicată în 2021 sub titlul Le lien entre la théologie et la spiritualité).
Patriarhul Daniel se exprimă obscur, așa cum este și omul. În sumarul cărții Teologie și spiritualitate identificăm drept Capitolul III (Unitatea dintre teologie și spiritualitate în viața Bisericii), iar ca prim subcapitol A din partea a doua, deși e neclar, ar putea fi Până la schisma din 1054 (cu subpunctele a, b, c), având drept urmare Raportul dintre teologie și spiritualitate în mileniul al doilea care cuprinde marele plagiat intitulat „Calul troian“ în cetatea creștină sau intrarea lui Aristotel în teologia occidentală.
Patriarhul nostru, fiind un personaj semicult, nu poate să scrie nici despre Aristotel câteva zeci de rânduri măcar. Fiind complet exterior istoriei filosofiei și teologiei medievale, el nu poate să scrie nimic nici despre Anselm de Canterbury, nici despre Abelard, nici despre Bonaventura, nici despre Duns Scotus, nici despre Albert cel Mare… El se informează, ca teologul sărac, doar din dicționare. E problema sa.
În privința lui Aristotel, el copiază smintitor din Congar, anume din articolul Théologie din Dictionnaire de Théologie Catholique. Patriarhul îi știe numele lui Yves Congar dar îi fură proprietatea intelectuală (adică nu pune ghilimele, orice i s-ar întâmpla!). Este vorba despre „Cele trei intrări ale lui Aristotel“.
Congar scrie (articolul Théologie din Dictionnaire de Théologie Catholique, coloana 359):
Patriarhul Daniel plagiază (Teologie și spiritualitate, pagina 289):
În privința „celei de-a doua intrări“ a lui Aristotel, Yves Congar scrie în capitolul Théologie din Dictionnaire de Théologie Catholique:
Patriarhul Daniel plagiază (Teologie și spiritualitate, pagina 290):
„Cunoștința“ poate fi cunoaștere, „problemele“ pot fi respingeri, iar „demonstrațiile“ par a fi demonstrație.
Patriarhul Daniel are probleme de logică și, de asemenea, probleme de gramatică.
Dar să nu ne îndepărtăm de intrările lui Aristotel!
Congar scrie (în capitolul Théologie din Dictionnaire de Théologie Catholique, col. 359-360):
Patriarhul Daniel plagiază (Teologie și spiritualitate, pagina 290):
Pe mine nu mă miră deloc că Patriarhul Daniel plagiază în toate textele pe care le compune și pe care mai mult le descompune.
Ar fi bine ca din Sfinții Părinți să memoreze câteva propoziții despre smerenie.
Ar fi bine ca să învețe că erudiția este o știință grea. Eu știu că este o știință grea fiindcă sunt un erudit.
Constantin Noica scria despre mine : Constantin Barbu este „excepțional de înzestrat pentru lucrări de erudiție și istorie literară“.
Iar Părintele Stăniloae scria: Constantin Barbu are „gândire profundă și nouă“.
Dacă ar trebui să traduc pentru Patriarhul Daniel aceste cuvinte i-aș putea spune că trebuia să învețe de la Aristotel că „pe această intrare în teologie numai se iese“.
Fiind convins că Patriarhul Daniel nu va înțelege nimic, îi voi da plagiate până când va avea inspirația să se înalțe la Domnul.
Autor-Constantin Barbu
7 decembrie 2023
Fii primul care comentează