
Întreruperea definitivă a meciului de fotbal dintre Sepsi și FCU Craiova (la scor 0-0) pe motivul scandărilor xenofobe din partea unui grup de suporteri reprezintă o premieră nedorită de nimeni. Din păcate, pe majoritatea stadioanelor din țară, galeriile au propriul lor „război” vocal, jignindu-se cu voluptate unele pe altele.
Meciurile s-au mai întrerupt și pînă acum preț de 10-15 minute, dar niciodată acestea n-au fost oprite definitiv, așteptîndu-se verdictul comisiilor FRF în privința stabilirii rezultatului. Acum, însă, arbitrul Andrei Chivulete a fost excesiv de riguros și, la numai 26 de secunde de la reluarea jocului, pe fondul de dominare al echipei din Craiova, a decis oprirea meciului, deși mult mai logic era ca arbitrul și observatorii FRF și LPF împreună cu organizatorii partidei să decidă evacuarea celor vinovați de acele scandări nepotrivite pe un stadion de fotbal.
Aș sublinia faptul că întreaga campanie care susținea de mult timp astfel de decizii radicale a fost găzduită de postul Digi Sport, care deține drepturile de televizare, post patronat, din cîte se știe, de miliardarul Zoltan Teszari, cetățean român de naționalitate maghiară. Pe Digi Sport, imediat după încheierea prematură a meciului, a fost invitat să vorbească despre acest caz Csaba Ferenc Asztalos, președintele CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării), și acesta tot cetățean de naționalitate maghiară. Evident, au fost și alți invitați care au avut alte păreri, dar tonul vehement a fost acela că FCU Craiova trebuie să piardă meciul.
Precizăm din capul locului că nu agreăm și nu încurajăm astfel de scandări xenofobe nici pe stadioane și nici în alte locuri publice. Asta nu ne împiedică să observăm cîteva coincidențe care duc discuția spre cu totul altceva decît rezolvarea acestei probleme.
În acest sens, redacția noastră a intrat în posesia unor documente care absolvă definitiv clubul FC Universitatea Craiova de orice vină în cazul scandărilor de la Sf. Gheorghe din timpul partidei cu echipa Sepsi din localitate.
Este vorba despre două adrese trimise de clubul FCU Craiova:
– prima către Clubul SEPSI OSK
– a doua către Gruparea Mobilă de Jandarmi din Craiova:
Aceste adrese au fost trimise încă din ziua de 20 ianuarie 2023 pentru meciul de fotbal care trebuia să se desfășoare pe 29 ianuarie 2023, fiind semnate de Rizan Cătălin, responsabil Ordine și Siguranță la clubul FCU Craiova! Pentru informații a fost, de asemenea, desemnat și Robert Săceanu, directorul clubului din Craiova.
În ambele adrese se precizează explicit, fără nici o posibilă interpretare sau speculație: „Clubul nu organizează deplasarea suporterilor”!
Ce presupune această mențiune?
În primul rînd, că organizatorul meciului, adică formația din Sf. Gheorghe, nu trebuia să amenajeze un sector pentru galeria FCU Craiova! Dacă, totuși, s-a trezit cu suporterii craioveni la stadion, avea două posibilități: fie să nu le permită accesul în stadion, fie, dacă își procurau bilete, să fie trimiși în celelalte sectoare, alături de spectatorii din Sf. Gheorghe, nu în zona galeriei adverse! În ambele situații, evenimentele care au dus la întreruperea meciului n-ar mai fi avut loc.
De ce sînt importante aceste precizări, de care comisiile FRF trebuie să țină cont în mod obligatoriu?
Pentru că oricînd, echipa gazdă a unui meci de fotbal ar putea să trimită la o peluză un grup de 20-30 de localnici care să se dea suporteri ai echipei oaspete și să scandeze sloganuri antisemite, xenofobe sau discriminatorii care să ducă la întreruperea unui meci și cîștigarea de către gazde a meciului la masa verde cu 3-0!
Nu cred, de pildă, că autoritățile din Sf. Gheorghe i-au legitimat pe cei pe care i-au băgat în „țarcul oaspeților” pentru a constata măcar faptul că sînt din Craiova. Ca să nu mai întrebăm de unde știu cei care vor lua decizia finală că acel grup reprezintă galeria FCU Craiova, din moment ce clubul respectiv a informat cu mult timp înainte că „nu organizează deplasarea suporterilor”?
Dar, pentru a înțelege și un alt aspect, cel al mizei unei asemenea decizii, iată cum arată clasamentul fără rezultatul partidei suspendate:
Se observă, deci, că, în cazul în care meciul va fi decis la masa verde cu scorul de 3-0 pentru Sepsi, această echipă ar rămîne pe locul 6, ultimul care-i permite să joace în play-off, adică în lupta pentru titlu, detașîndu-se la 5 puncte față de Petrolul, principala urmăritoare, cu doar 7 etape înainte de încheierea campionatului!
În cazul FCU Craiova, pierderea partidei o plasează în zona retrogradării, la egalitate de puncte cu FC Argeș și la doar un punct față de locul retrogradării!
Așadar, nu este vorba despre o banală măsură, unicat în fotbal, ci despre o decizie care influențează direct atît clasamentul Ligii I, cît și situațiile financiare ale celor două cluburi. De aceea, decizia trebuie să fie bine gîndită, nu luată heirup-ist!
Fii primul care comentează