
Cum să faci așa ceva? Să manipulezi atît de grosolan un concurs de muzică, astfel încît Ucraina să cîștige Eurovision-ul – iată în ce hal a ajuns bunul simț în vremurile acestea! De aici încolo, pe tot parcursul războiului din Ucraina, nici o competiție europeană nu trebuie să aibă alt cîștigător, fie că este vorba despre Campionatul european de fotbal, de handbal, de volei sau de aruncatul ciocanului.
Nici nu mai este nevoie de un juriu, ca să nu se facă atîția oameni de rîs, ci ar trebui să fie desemnat ca unic jurat Radu Tudor, pentru care nu trebuie decît să i se asigure o linie telefonică pînă la nășicu’ pentru a afla care este „narativul” de urmat.
Așadar, Ucraina a cîștigat Eurovision-ul! Cu un cîntec rap, nici măcar cu un cîntec militant de război. Un fals grosolan, care arată nu numai dimensiunea manipulării opiniei publice, ci și cît de mic preț se pune în astfel de momente pe onestitate și corectitudine.
Dar, vorbele zboară, așa că ar fi mai bine să trecem la analiza votului, urmărind punctele obținute de Ucraina, dar și cine a primit punctajul maxim:
– Olanda – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Grecia
– San Marino – 2 pentru Ucraina, 12 pentru Spania
– Macedonia de Nord – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Spania
– Malta – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Spania
– Ucraina – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Marea Britanie
– Albania – 7 pentru Ucraina, 12 pentru Italia
– Estonia – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Suedia
-Azerbaijan – 6 pentru Ucraina, 12 pentru Marea Britanie
– Portugalia – 8 pentru Ucraina, 12 pentru Spania
– Germania – 10 pentru Ucraina, 12 pentru Marea Britanie
– Belgia – 6 pentru Ucraina, 12 pentru Marea Britanie
– Norvegia – 3 pentru Ucraina, 12 pentru Grecia
– Israel – 7 pentru Ucraina, 12 pentru Suedia
– Polonia – 12 pentru Ucraina
– Grecia – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Azerbaijan
– Moldova – 12 pentru Ucraina
– Bulgaria – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Grecia
– Serbia – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Azerbaijan
– Islanda – 10 pentru Ucraina, 12 pentru Suedia
– Cipru – 7 pentru Ucraina, 12 pentru Grecia
– Letonia – 12 pentru Ucraina
– Spania – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Azerbaijan
– Elveția – 3 pentru Ucraina, 12 pentru Grecia
– Danemarca – 5 pentru Ucraina, 12 pentru Grecia
-Franța – 10 pentru Ucraina, 12 pentru Marea Britanie
– Armenia – 6 pentru Ucraina, 12 pentru Spania
– Muntenegru – 6 pentru Ucraina, 12 pentru Serbia
– România – 12 pentru Ucraina
– Irlanda – 3 pentru Ucraina, 12 pentru Spania
– Slovenia – 8 pentru Ucraina, 12 pentru Italia
– Georgia – 6 pentru Ucraina, 12 pentru Marea Britanie
– Croația – 8 pentru Ucraina, 12 pentru Serbia
– Lituania – 12 pentru Ucraina
– Austria – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Marea Britanie
– Finlanda – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Suedia
– Marea Britanie – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Suedia
– Suedia – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Spania
– Australia – 7 pentru Ucraina, 12 pentru Spania
– Cehia – 4 pentru Ucraina, 12 pentru Marea Britanie
– Italia – 0 pentru Ucraina, 12 pentru Olanda.
După cum se știe și se vede în datele de mai sus, doar 5 țări au acordat punctajul maxim de 12 puncte pentru Ucraina: Polonia, Moldova, Letonia, România și Lituania! O slugărnicie care nu mai are nevoie de explicații, avînd în vedere că majoritatea țărilor s-au ferit să facă atît de evidentă componenta politică și au acordat mai puține puncte Ucrainei sau chiar deloc.
Dacă ne uităm pe clasamentele intermediare de mai sus, observăm că după primele 7 voturi Ucraina era pe locul 14 cu doar 9 puncte, față de Marea Britanie, care avea 54 de puncte. După 24 de voturi, Ucraina ajunsese pe locul 5 cu 110 puncte, Marea Britanie fiind tot pe primul loc cu 178 de puncte. După votul tuturor țărilor, Ucraina urcase pe locul 4 cu 192 de puncte, la distanță mare de Marea Britanie, care avea 283 de puncte.
Și, după votul final pe țări, s-a produs marea golănie: Ucraina a primit 439 de puncte necontrolabile la „votul popular” și a trecut pe primul loc cu un total de 931 de puncte! În schimb, Marea Britanie a primit doar 183 de puncte, totalizînd 466 de puncte! Este aproape imposibil ca, fără intervenția cuiva, echipa de pe locul 4, la mare distanță de locul 1 (chiar și de locurile 2, 3), să obțină un număr uriaș de puncte – 439, față de numai 183, cît a primit cea de pe primul loc! Și asta pentru că votul pe țări a venit tot dintr-un vot popular al telespectatorilor!
Ucraina a mai cîștigat de două ori Eurovision-ul și tot în urma unor jocuri politice! Fiți atenți la datele statistice:
– în 2004, în urma „Revoluției portocalii” (vă mai amintiți?, căci s-a întins pînă la noi, aducîndu-ne pacostea „Băsescu” pe cap), Ruslana a cîștigat Eurovision-ul. Drept urmare, în 2005 concursul s-a ținut la Kiev, unde grupul rap „Greenjolly” a cîntat chiar „Imnul Revoluției Portocalii” (Razom Nas Bahato)!
– în 2015 Ucraina s-a retras din cauza războiului cu Federația Rusă (ocuparea Crimeii), dar a revenit în 2016, tot pe fond emoțional, și a cîștigat concursul prin Jamala, o cîntăreață ucraineană de origine tătară, care a cîntat melodia „1944”!
Iar acum, în plin război cu Federația Rusă, Ucraina cîștigă din nou, tot pe fond emoțional, prin așa-zisul vot popular, după ce trupa „Kalush Orchestra” a lansat la sfîrșitul cîntecului acest mesaj: „Vă rugăm, ajutați Ucraina, ajutați Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”!
Am fost extrem de atent la acest Eurovision, sperînd că organizatorii vor evita manipularea grosolană a opiniei publice, avînd în vedere numărul uriaș de telespectatori. N-a fost așa, riscîndu-se astfel decredibilizarea tuturor televiziunilor. Eurovision-ul din acest an n-a fost cîștigat de muzică, ci de mesajul politic și militant. Adică prin manipulare!
De aceea, pentru a minimaliza efectele acestei grosolane manipulări, s-a găsit soluția descalificării juriilor din șase țări, între care, evident, și România, pentru „tipare de vot incorecte în rezultate”!
Din acest concurs, anul acesta nu va rămîne în memoria colectivă formația cîștigătoare, ci Volodimir Zelenski, care a transmis imediat mesajul său: „Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucereşte Europa. Pentru a treia oară în istoria sa. Vom face tot posibilul pentru a primi într-o zi participanţii şi oaspeţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!”
P.S. Asta este chestiunea! Dacă mă enervează cu adevărat ceva în această manipulare, este scălămbăiala grupului ucrainean „Kalush Orchestra” în timpul acordării voturilor:
Dacă tot au avut acel mesaj de empatie pentru Mariupol și victimele de acolo, puteau măcar să încerce să pară că suferă, să mimeze măcar compasiunea, nu să urle ca sălbaticii, deși știau bine că totul era aranjat!
Adică, dacă e făcătură, să fie pînă la capăt! Ce dracu, or sîntem meseriași, or nu mai sîntem?
„SURSA-COTIDIANUL.RO”
Fii primul care comentează