
Guvernul are pe masa ședinței de 17 mai o hotârâre prin care alocă peste 300 milioane lei pentru proiectele de investiții „Dezvoltarea sistemelor de securitate pentru protecția spectrului guvernamental” și „Creșterea rezilienței și a securității cibernetice a serviciilor de infrastructură ale furnizorilor de servicii de Internet pentru autoritățile publice din România” din cadrul Componentei 7. Transformare digitală din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Pentru „Dezvoltarea sistemelor de securitate pentru protecția spectrului guvernamental” se alocă un buget de 226 milioane lei. Potrivit notei de fundamentare, această investiţie contribuie în mod esenţial la securizarea comunicaţiilor wireless de la nivelul instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi locale, prin asigurarea securităţii infrastructurii pe suport radio şi a celorlalte infrastructuri ale STS, precum şi la securizarea comunicaţiilor destinate demnitarilor şi obiectivelor cărora SPP le asigură protecţia fizică. „Prin implementarea investiţiei se va susţine transformarea digitală a serviciilor publice în servicii de calitate, sigure şi rapide, în interesul cetăţenilor, cu scopul de a creşte satisfacţia beneficiarilor de servicii publice şi de a eficientiza resursele utilizate în procesele derulate de stat”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Pentru al doilea proiect „Creșterea rezilienței și a securității cibernetice a serviciilor de infrastructură ale furnizorilor de servicii de Internet pentru autoritățile publice din România” se alocă un buget de 107 milioane lei.
„Investiţia va conduce la creşterea rezilienţei şi securităţii cibernetice a infrastructurii de servicii de tip ISP asigurate pentru autorităţile publice din România, prin îmbunătăţirea accesului şi creşterea capacităţii de furnizare a unor servicii publice digitale eficiente, implementarea capacităţilor digitale şi asigurarea rezilienţei cibernetice. Totodată, prin implementarea investiţiei se vor asigura: modernizarea şi extinderea reţelei de acces Internet de tip Gigabit pentru administraţia publică şi pentru serviciile publice asigurate; modernizarea capabilităţilor de securitate cibernetică pentru serviciile asigurate de către STS; securizarea serviciilor de tip ISP (DNS, WEB, EMAIL, HOSTING) furnizate autorităţilor publice; creşterea calităţii serviciilor oferite de administraţia publică prin asigurarea unor servicii de calitate, disponibilitate şi securitate ridicată”, potrivit notei de fundamentare.
Conform documentului, finanţarea celor două proiecte de investițiise realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, și de la bugetul de stat, prin bugetele Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.
sursa-Economedia.ro
Fii primul care comentează