Interviu exclusiv: Deputatul Ringo Dămureanu răspunde atacurilor presei la adresa AUR

Deputatul AUR, Ringo Dămureanu a fost prezent telefonic, ieri, într-o emisiune la Antena 3, acolo unde însă acesta a avut un schimb de replici contondente cu moderatoarea.

La auzul termenului „scandal” folosit de prezentatoarea emisiunii la adresa sa, Ringo Dămureanu a cerut, în mai multe rânduri, să nu mai fie folosit deoarece este o exagerare a evenimentelor petrecute.

Și a vorbit atât în nume personal, cât și în numele partidului din care face parte, spunând că nici colegii săi nu vor să li se atribuie acest termen, pentru că nu sunt scandalagii.

Deși, deputatul și-a exprimat doleanțele clar, moderatoarea a continuat să folosească același termen, arătându-se deranjată atunci cînd Ringo Dămureanu a întrebat-o dacă postul la care lucrează este o televiziune de „scandal”.

Ba, mai mult, aceasta i-a pus deputatului întrebări dar, fără a-l lăsa să răspundă la vreuna din ele, închizând apoi emisiunea.

După emisiune, Ringo Dămureanu a acordat un interviu în exclusivitate ziarului Top Secret.

Top Secret: În emisiunea de la Antena 3, totul a pornit de la insinuarea cuvântului „scandal” în acest dialog cu dvs., la care ați reacționat. Vă rog să ne spuneți care a fost reacția dvs. și care este poziția dvs. față de astfel de insinuări?

Ringo Dămureanu: Azi la ora 16, în plenul Camerei Deputaților, urmează să se dezbată, într-o ședință secretă, niște contestații formulate de câțiva deputați, la sancțiunile disciplinare aplicate de Biroul Permanent al Camerei, la propunerea Comisiei Juridice de Disciplină și Imunități. Problema este că este încălcat de la o poștă, de la șapte poște, regulamentul instituției, legea organică, Constituția.

Prin faptul că aceste persoane nu au fost chemate, nu au fost citate să răspundă, cineva a deschis o listă de persoane și o listă de fapte fără a evidenția dacă vreo persoană a săvârșit sau nu sau presupune că a săvârșit cu siguranță una dintre aceste fapte.

În primul rând, aceste legi, aceste sancțiuni nu se regăsesc în lege iar, legea prevede că acele sancțiuni prevăzute în lege, se aplică doar după ce se decide în plen, doar hotărârea plenului este definitivă și executorie. Ori faptul că ei au trecut cu totul peste aceste prevederi legale și au aplicat niște sancțiuni neindividualizând fapte, neaducînd persoanele să fie audiate, cu încălcarea totală a tuturor dispozițiilor prevăzute în lege, ne face să sperăm că măcar la plen nu vom fi blocați de acele 10 secunde și vom putea să ne exprimăm punctul de vedere. De ce? Pentru că aceste 10 secunde nu fac altceva decât să ne limiteze nouă mandatul acordat de popor. Păi, înseamnă că vor mai da o sancțiune că de mâine nu mai reprezinți poporul, că hotărăsc cei de la putere că tu, de la opoziție, trebuie să pleci acasă.

TS: Deci, e o sancțiune și pentru electoratul care v-a votat?

R.D.: Absolut. Puterea sancționează opoziția. Cum? Cu băgarea pumnului în gură. Nu mai ai voie să vorbești decât maximum 10 secunde. Păi 10 secunde pot însemne și jumătate de secundă. Ce poți să exprimi tu în 9-10 secunde? Cum o să formulezi o declarație politică? Cum poți aduce argumente pe un proiect de lege? Cum poți să explici un vot? Cum poți să interpelezi guvernul în 10 secunde? Nu există. Este absolut aberant.

Aceste sancțiuni nu au fost niciodată supuse controlului de legalitate de justiție, în ceea ce privește legalitatea acelui regulament. Pentru că noi vorbim de o lege organică și despre ce mai vorbim, vorbim și de o hotărâre comună a parlamentului care mai spune că în materie disciplinară se aplică doar legea, iar legea nu prevede așa ceva. Legea prevede cel mult până la avertisment.

T.S: Atunci cum se explică reacția moderatoarei de la Antena 3?

R.D.: Antena 3 n-a făcut astăzi decât dovada că este un organ la comanda puterii politice. Pur și simplu nu a fost presă. Antena 3 s-a comportat exact ca un organ al presei puterii. Nici măcar de presă nu i-aș putea spune, de inchiziție, care folosește termeni complet inadecvați. Ei n-au auzit de termenul „protest” de exemplu. Folosesc termenul de „scandal”. „Doamnă nu vă supărați dar, acest canal poate îl vede și cineva din familia mea, din oamenii cu care am lucrat o viată. Ce o să creadă? Că noi aici cine știe ce scandaluri facem?” Nu este adevărat. Noi am primit un mandat de la popor iar, în data  de 10 mai, atunci când s-a făcut un protest în plenul Parlamentului de către deputații AUR, erau la poartă peste 1200 de oameni. Cu două zile mai devreme au fost în București peste 20.000 de oameni. Doamna de la Antena 3 îmi spunea că ei au fost și au filmat, dar nu știe de ce la Antena 3 nu au arătat ca 20.000 de români care erau pe toate străzile Bucureștiului. De ce oare? Cine comandă acest CNN? Eu le-am pus întrebarea dacă sunt televiziune de scandal și s-au deranjat foarte mult. Păi, dacă vouă nu vă convine să vă întrebe cineva dacă sunteți de scandal dar, voi, față de un grup de oameni, reprezentanți ai poporului, folosiți în permanență această etichetă, nu cred că este admisibil.

TP: Aceste atacuri, aceste etichetări, mai exact, la adresa dumneavoastră, a membrilor AUR, are ca temei ceea ce spun sondajele din ultima vreme?

R.D.: Evident. Evident că se miră ce bazaconii să mai inventeze. Dacă o zevzecă a avut trei suveniruri din alea, au zis ca a băgat AUR-ul proiectile în Parlament și s-au gândit ei să facă inclusiv percheziție corporală aleșilor poporului. Nu se poate în casa Parlamentului să gândești să faci percheziție parlamentarilor aleși. Opoziția asta parlamentară,  doar 9-10 % cât are AUR, nu are pârghii de exprimare decât cel mult canalele de socializare și conversațiile din om în om. Pe când puterea plătește sume colosale acestor televiziuni din bani publici, dar și din subvenția de la stat, pe care AUR vrea să o desființeze, iar, cu aceste sume colosale, nu fac altceva decât să improaște cu noroi și cu tot felul de mizerii în opoziția parlamentară. Ei sunt inconștienți pentru că nu poate să existe un stat democratic fără parlament, fără opoziția parlamentară. Însăși Opoziția reprezintă chintesența democrației, că dacă ai doar puterea, aia nu este democrație! Eu îmi pun foarte serios întrebarea dacă nu cumva această putere comandată cu o singură telecomandă mai este sau nu democratică și mi se pare că mergem înspre un totalitarism inadmisibil.

TP: Și se pare că și după alegerile de anul viitor PSD și PNL vor să continue tot așa, împreună, dacă, desigur, rezultatele nu vor fi altele.

R.D.: Da. Așa cum o văd eu, ei sunt complet rupți de popor. Ei încearcă să își recâștige poziția pe baza unui electorat captiv PNL, captiv PSD dar, fără a mai avea exercițiul, dacă vreți, interlocutorului social, al interlocutorului public. Fără a mai avea dialog cu opinia publică, cu masele largi ale românilor și de asta sunt așa speriați, pentru că există un partid de oameni simpli, așa cum suntem noi, oameni din popor care vorbim cu oamenii, care ne întâlnim cu poporul, care înțelegem problemele și care judecăm ca acei oameni simpli. Ei sunt îmbuibați de atâția bani, sunt disperați cum să fure mai mult, cum să cheltuiască mai multe sume, cum să rostogolească miliarde și atunci automat îi deranjează că poate să mai vină cineva, opoziția, care măcar să latre.

T.S: O ultimă întrebare, ca să putem înțelege. În sondajele pe care, sigur, și AUR le are, care este clasamentul partidelor la zi?

R.D.: Nu mă pot pronunța decât pe ce am făcut noi la Craiova. Între PSD și AUR sunt doar câteva procente, iar, PNL-ul are cu o singură cifră, iar USR-ul este sub pragul electoral.

T.S: Hai să vorbim cu cifrele. Care sunt cifrele? Că este vorba de sondaje. Este important să știe și lumea cam care este la zi fotografia politică.

R.D.: AUR are 28% în Craiova, PSD-ul 32,5%, PNL-ul sub 10% și USR sub 5%.

T.P: Am înțeles. Se pare că mulți dintre noi, analiștii ăștia mai independenți, am ajuns la această concluzie imediat ce au început atacurile astea foarte dure la adresa AUR. Mulțumesc pentru interviu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*