
În Dolj, o parte dintre candidaţii care au trecut de proba scrisă pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din şcolile şi grădiniţele din Dolj pică la interviu. Încă din prima zi de interviuri au rămas vacante trei funcţii de director şi director adjunct, scoase pentru a doua oară la concurs. Preşedintele comisiei de concurs din Dolj spune că una din „pietrele de moară” ale acestei etape o reprezintă testul de verificare a competenţelor digitale. Candidaţii nu fac faţă cerinţelor de întocmire a documentelor şcolare, pe care să le trimită apoi pe email.
Candidaţii la funcţiile de director sunt cadre didactice cu minimum cinci ani vechime în învăţământul preuniversitar, sunt titulari şi au calificativul „foarte bine” în ultimii doi ani de activitate. În prima etapă aceştia au susţinut proba scrisă cu subiecte tip grilă în urma căreia au fost declaraţi admişi cei care au obţinut cel puţin 7.
O parte dintre cei care au trecut însă de acest filtru nu reuşesc nici în această etapă să treacă şi de etapa de interviu. Drept dovadă, în Dolj, după prima zi de interviuri au rămas vacante trei funcţii. De exemplu, la Grădiniţa „Ion Creangă” au fost patru candidaţi la funcţia de director, dar nici unul nu a fost admis. De asemenea,, nu a fost ocupară nici funcţia de director de la Şcoala gimnazială Catane şi nici funcţia de director adjunct de la Şcoala Profesională Valea Stanciului. Sunt funcţii care au fost scoase pentru a doua oară la concurs în acest an şcolar.
Ce nu ştiu cei care vor să fie directori
Proba interviului durează 60 minute în care se prezintă candidatul, prezintă strategia de dezvoltare a unităţii şcolare pentru care a optat, rezolvă o situaţie – problemă din cele prezentate de ISJ Dolj înainte de concurs şi în 15 minute trebuie să arate că are competenţe digitale.
Preşedintele comisiei de concurs a precizat că funcţiile au rămas libere pentru că profesorii care s-au prezentat nu au obţinut nota minimă şi că o „piatră de moară” o reprezintă chiar proba de informatică.
„În prima zi de interviuri au fost şi candidaţi care nu s-au prezentat, dar avem şi candidaţi care nu au fost admişi. Au rămas şi funcţii neocupate, pentru că notele obţinute de candidaţi au fost mici. Au fost candidaţi care nu au avut strategii corespunzătoare, nu au făcut diferenţa între strategie şi plan de acţiune pe un an. Şi chiar şi proba de informatică reprezintă o „piatră de moară”. Această probă constă în subiecte la prima vedere pe care nu reuşesc să le rezolve. Au de întocmit documente şcolare pe care să le şi trimită, dar nu sunt familiarizaţi cu acest lucru”, a precizat Oana Zaharie, inspectorul şcolar general adjunct şi preşedintele comisiei de concurs.
La proba de competenţe digitale, cerinţele vizează elaborarea unui document, într-un program de editare utilizând diacritice, elaborarea unui document tip foaie de calcul, realizarea unui tabel cu date numerice şi prelucrări ale datelor, filtrare, ordonare, operaţii cu date, reprezentări grafice. Ultima operaţie constă în salvarea documentelor create, după cum arată procedura operaţională pentru desfăşurarea concursului. Această probă reprezintă de fapt ce vor face directorii în funcţii.
S-au luat măsuri suplimentare în privinţa sistemului audio-video
Rezultatele de la proba de interviu pot fi contestate. Preşedintele comisiei de concurs subliniază însă că în această sesiune au fost luate măsuri suplimentare în ceea ce priveşte sistemul audio-video.
„Proba de interviu este monitorizată audio-video şi lucrurile sunt foarte clare. În această sesiune au fost luate măsuri suplimentare. Pe lângă sistemul integrat existent în centrul de examen a fost amplasată o cameră chiar lângă candidat pentru a se auzi clar ceea ce spune”, a mai precizat inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.
Probele de interviu se desfăşoară până luni, 21 martie inclusiv.
În Dolj, în acestă etapă au fost scoase la concurs 58 de funcţii de director şi director adjunct.
„SURSA-GAZETA DE SUD„
Fii primul care comentează