Judecaţi pentru operațiuni ilegale cu programe informatice

Conform ziarului Gazeta de Sud, Judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus, la sfârşitul anului trecut, începerea judecării a doi inculpaţi aduși în fața jutiţiei pentru operațiuni ilegale cu programe informatice.

Potrivit anchetatorilor, cei doi au produs un program pentru criptarea virușilor informatici, acesta fiind folosit in peste 2.000 de atacuri informatice.

Potrivit unor surse judiciare, unul dintre inculpați este domiciliat în Dolj, iar cel de-al doilea inculpat este din Ilfov și ar fi urmat cursurile unei facultați din Craiova.

În urma cercetărilor, anchetatorii au idendificat peste 2.000 de atacuri informatice produse cu ajutorul programului dezvoltat de inculpaţi

În perioada 2014 – 2020, inculpații au produs un program malițios, capabil să cripteze viruși informatici care să nu poată fi detectați de către programele anti-virus ale sistemului informatic atacat, pe l-au distribuit/oferit spre vânzare prin intermediul unui site.

Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate 2.153 de atacuri informatice cu viruși criptați prin utilizarea acestui program, care permiteau captarea și transmiterea informațiilor stocate de sistemul infectat către atacator, realizarea de capturi de ecran, transmiterea de parole, colectarea de date și înregistrarea tastelor apăsate de către victimă. Parte din sistemele informatice atacate în această modalitate puteau fi controlate de la distanță de către atacatori.
O parte din atacurile informatice efectuate cu viruși criptați prin intermediul programului dezvoltat de cei doi inculpați au avut loc pe teritoriul României”, 
au precizat procurorii.

Judecaţi pentru operațiuni ilegale cu programe informatice

Cei din Gazeta de Sud mai scriu si că procurorii DIICOT au explicat că programul a fost cu vândut de inculpaţi cu prețul de 35/60 euro, respectiv 25/50 euro. Tariful era diferențiat pentru clienţi străini și români. Plăţile au fost făcute prin intermediul serviciilor online sau în monede virtuale. În total, inculpaţii au obținut aproximativ 620.000 de lei din vănzarea programului, bani cu care au cumpărat bunuri mobile și imobile de valoare.

Cei doi inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în iulie 2022. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj şi a intrat în procedură de cameră preliminară.

Pe 29 decembrie, instanţa a respins excepţiile formulate de cei doi inculpaţi şi a dispus începerea judecării. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă. Pe 3 ianuarie, anul acesta, unul dintre inculpaţi a formulat contestaţie la Curtea de Apel Craiova.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*