
Deputaţii sunt chemaţi, luni, să dezbată şi să voteze Legea pensiilor, document aflat în procedură de urgenţă şi care a fost adoptat săptămâna trecută de către Senat.
UPDATE 11.30 Parlamentarii AUR protestează cu pancarte în cadrul comisiei. Pe acestea se regăsesc mesaje precum „Femeia este o comoară”, „Apărăm bătrânii țării”, „Fără speciali” sau „Vrem mărire cu 60%. Cine dă mai mult?”
UPDATE 11.05 Tot Cristian Seidler a cerut să existe și opționalitate la Pilonul 1, așa cum de-a lungul timpului au încercat să introducă opționalitate la Pilonul 2.
Guvernul a răspuns că o astfel de prevedere este reglementată de Codul Fiscal, nu de legea pensiilor.
Amendamentul a fost respins.
UPDATE 11.00 Cristian Seidler, deputat USR, a solicitat introducerea unui amendamente pentru folosirea unui indicator care are legătură cu economia reală, respectiv salariul mediu brut comunicat de Institutul Național de Statistică, nu un indicator politic.
Reprezentantul Guvernului a transmis că nu este de acord cu aplicarea acestui amendament, pentru că ar avea loc diminuări ale pensiilor generate de valori diferite ale câștigului salarial mediu brut comunicat de INS în decursul unui an calendaristic.
Cristian Seidler a transmis că cifra este una politică și că simulările arată că, în unele luni, pensionarii ies în avantaj, iar în altele în dezavantaj, iar diferența este nesemnificativă, astfel că astfel cere la filosofia generală a legii pensiilor să fie decuplarea de decizia politică și cuplarea la realitatea economică.
Amendamentul a fost respins.
Știrea inițială
Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii (PL-x 727/2023) va fi dezbătut, luni, de către Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, dacă va fi emis la timp Raportul comisiei de specialitate.
Legea în forma adoptată de Senat poate fi consultată AICI.
O şedinţă a Comisiei pentru muncă este programată de la ora 10.00, în afara programului stabilit pentru comisii, în vedere emiterii unui raport pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii.
Un plen al Camerei se va desfăşura începând cu ora 16.00.
Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise.
Legea a fost adoptată pe repede-înainte în Senat, întâi în comisia de muncă și apoi în plen, iar multe dintre amendamentele admise în comisia de muncă au fost ulterior respinse în plen. Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au lipsit de la dezbateri. Un secretar de stat din Ministerul Muncii a anunțat că legea va avea un impact de 25 de miliarde lei anul viitor. Opoziția (USR) a încercat să afle de unde vor fi găsiți acești bani, dar niciunul dintre susținători nu a oferit vreo explicație.
Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu, au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori.
După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că ”o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi ”pentru”, şase ”împotrivă” şi 19 abţineri.
sursa-Economedia.ro
Fii primul care comentează