Milionarul Ștefan Cherciu și-a compromis afacerile și numele pentru o licitație trucată în Cazul Extensiv – partea întîi

Procurorul Ionuț Călina de la DIICOT Craiova se pare că nu s-a lăsat intimidat de numele sonore sau de averile uriașe ale unora dintre suspecții din cadrul „Operațiunii Extensiv” și i-a trimis pe aceștia în judecată sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, prevăzută de art. 367, al. 1 Cod penal, și deturnarea licitațiilor publice, infracțiune prevăzută de art. 246 Cod penal.

Noi am publicat integral Ordonanța din 22 octombrie 2024 din dosarul 563D/P/2021, prin care procurorul a extins urmărirea penală și acțiunea penală împotriva următorilor inculpați:

– Niță Florin Narcis

– Goagă Silvia Ileana

– Georgescu Ana Maria

– Floricel Mihai Marian

– Abagiu Nicolae Ioneluș

– Predoi Alexandru Dan

– Cherciu Ștefan

– Pîrvulescu Ionuț

– Șpak-Boldici Constantin

– SC Biz Solutions SRL

– SC Agrofert Land Invest SRL

– SC Drasor SRL.

LĂCOMIA ȘI SENTIMENTUL INTANGIBILITĂȚII – CALEA SIGURĂ SPRE PUȘCĂRIE

Unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Oltenia este craioveanul CHERCIU ȘTEFAN, cunoscut ca proprietar al companiei „CASA NOASTRĂ”, producătoare de uși și ferestre din PVC sub brandul Q Fort. Averea sa este estimată la 90-100 milioane euro, conform ediției din 2023 a TOP 300 „Cei mai bogați români”.

Ascensiunea sa a fost una normală, fără tunuri cunoscute bazate pe relații. „Casa Noastră” a fost înființată în 1995. Cherciu vindea la început haine, telefoane și uși din PVC.

În urmă cu 20 de ani s-a apucat de producție de uși și ferestre din termopan, realizînd o adevărată rețea cu brandul Q Fort, ceea ce a dus la averea fabuloasă pe care o deține astăzi, după ce, din 2012, s-a implicat și în afaceri imobiliare.

Felul în care și-a dezvoltat afacerile, precum și sutele de burse acordate elevilor în cadrul programului „Bursele Olympia”, dar și ridicare acelor troițe imense în Oltenia, ne-a determinat să avem un imens respect pentru omul de afaceri Ștefan Cherciu.

Dar tocmai din acest motiv ne este imposibil să ne imaginăm de ce a decis să-și implice și firma și numele în această licitație trucată ce avea ca țintă terenul de fotbal „Extensiv”!

Cînd ai ca avere 100 de milioane euro, bani curați, de ce să te mai tenteze 2-3 milioane de euro, bani murdari, cu miros penal? Alt motiv în afara lăcomiei nu găsim, decît poate faptul că, pe baza banilor, ai impresia că devii intangibil și nimeni nu îndrăznește să te deranjeze cu întrebări!

Și, veți vedea!, Ștefan Cherciu a avut rol decisiv în derularea operațiunii Extensiv.

CUM S-A CONSTITUIT GRUPUL INFRACȚIONAL ORGANIZAT?

Întîmplarea face să cunosc foarte bine „Cazul Extensiv”, fiind ani de zile directorul postului „3TV”, deținut de frații Nicu și Eugen Mihăilescu, patronii de la „Extensiv”.

Știu încă din acei ani, 2006-2007, de acțiunile ilegale ale Gărzii financiare, ANAF și alte altor instituții de control, prin care s-a dorit falimentarea afacerii Extensiv. Nu e cazul aici să detaliem, dar, dacă va fi necesar, o vom face, căci s-au comis atunci o grămadă de acțiuni dictate de cîțiva „concurenți” de pe piața cu alcool, chestiuni rămase neanchetate pînă azi!

După ani de zile de abuzuri, statul reușește să obțină falimentul firmei Extensiv în anul 2010. Terenul de circa 4 hectare, situat în cea mai tentantă locație, alăturat de Parcul Romanescu, a devenit astfel o țintă ideală pentru afaceri imobiliare. Prețul acestuia, împreună cu alte active ale SC Extensiv Com SRL, fuseseră evaluate în 2016 la 5,5 milioane euro.

Masa credală înregistrată la intrarea în faliment a firmei Extensiv a fost de 1,9 milioane euro, deci diferența de 3,6 milioane euro trebuia să fie restituită fraților Mihăilescu, după ce toți creditorii erau îndestulați!

Așa trebuia să se fi derulat operațiunea dacă persoanele care preluau creanțele Extensiv erau de bună credință. Lucrurile părea simple: se cumpărau creanțele Extensiv la un preț destul de bun, se organiza o licitație liberă la care se putea obține un preț mai mare decît evaluarea din 2016, dar  nu mai puțin de 30% din cele 5,5 milioane euro, adică 1,65 milioane euro, sumă apropiată de masa credală de 1,9 milioane euro.

Tocmai de la aceste calcule s-a decis constituirea acelui grupului infracțional organizat pe care acum procurorii l-au trimis în judecată!

Miza era trucarea licitației, astfel încît, în locul unei licitații care să pornească de la 5,5 milioane euro, de la început s-a creat o schemă prin care urma să se obțină prețul minim de 1,9 milioane euro, urmînd ca sumele reale obținute din vînzarea tuturor activelor, inclusiv terenul de fotbal, să intre în posesia „grupului”, în loc să fie restituite fraților Mihăilescu!

Numai că Nicu Mihăilescu, proprietarul Extensiv, a fost avertizat de punerea la cale a înșelătoriei, în care erau implicate nume importante și complicități ciudate. Motiv pentru care s-a adresat parchetului, punînd la dispoziție probele pe care și-a bazat plîngerea!

Și așa a început devoalarea întregii scheme ce formează acum subiectul dosarului înregistrat la Curtea de Apel Craiova sub numărul 1583/54/2024.

Vă spun din capul locului: multe prostii am văzut în viața mea, dar una mai gogonată ca această „schemă infracțională” n-am văzut!

– Va urma –

P.S.1 În partea a doua a serialului nostru, vom descrie cu lux de amănunte schema licitației trucate:

– Oameni simpli s-au trezit cu sume mari în cont

– Angajați deveniți administratori

– Retrageri la ordin din licitație

Consilier local, devenit administrator de firmă

– Judecător care face declarație de abținere, dar care este obligată să judece. De ce?

P.S.2 Ne ştiţi interesul de a verifica totdeauna documentele provenite de la procurori. Ne păstrăm şi acum curiozitatea şi aşteptăm opiniile celor incriminaţi sau ale avocaţilor lor, pe care le vom găzdui fără rezerve.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*