
Ministru Bogdan Aurescu s-a întâlnit, la Londra, cu Ministru de Externe al Marii Britanii, James Cleverty pentru a semna reînnoirea parteneriatului strategic pe care cele două tări l-au stabilit în anul 2003.
Parteneriatul strategic a fost stabilit pentru prima dată în 2003, prezentând angajamentul comun dezvoltare a relațiilor dintre cele două țări, iar ministrul de Externe va recunoaște faptul că această consolidare a relației dintre Regatul Unit și România este de o importanță semnificativă în contextul invaziei Ucrainei și al provocărilor de securitate cu care se confruntă Europa în 2023.
Cei doi miniștri vor deschide și un Forum Bilateral comun la sediul Ministerului britanic de Afaceri Externe de la Londra, unde vor fi prezenți și reprezentanți ai guvernului și ai mediului de afaceri, parlamentari, cadre universitare și membri ai societății civile pentru a discuta despre viitorul cooperării dintre Marea Britanie și România, acoperind o serie de domenii, de la cooperarea economică, comercială și energetică, la societatea civilă și educație.
Forumul reprezintă o oportunitate pentru Marea Britanie de a-și evidenția sprijinul neclintit pentru România și regiunea Mării Negre, care formează un bastion central în sistemul de apărare al Regatului Unit.
În deschiderea Forumului, Ministrul britanic de Externe, James Cleverly,și-a început discurul spunând:
„După cum demonstrează discuțiile cu prietenul meu Bogdan Aurescu, țările noastre nu ar putea fi mai aproape de cele mai mari probleme care afectează națiunile noastre, întreaga Europă și, într-adevăr, întreaga lume.”
„Acum avem 1,2 milioane de oameni care sunt capabili să se numească atât români, cât și britanici – dintre care unii sunt astăzi aici – în sus și în josul Marii Britanii. Este absolut corect ca în 2023, să ne reîmprospătăm ambiția și să ne confirmăm angajamentul de a lucra strâns împreună în politica externă, apărare, educație, știință, combaterea criminalității, stoparea traficului de persoane, comerț și investiții.” a mai adăugat James Cleverly.
Ministrul de Externe britanic și ministrul Aurescu se vor angaja pentru apărarea colectivă prin NATO și pentru a lucra împreună pentru întărirea relației transatlantice, în special pentru contracararea acțiunii agresive a Rusiei în regiunea Mării Negre.
România deține cea mai lungă graniță cu Ucraina din întreaga NATO și, în consecință, a oferit sprijin pentru aproape 4 milioane de refugiați ucraineni, peste 100.000 făcând țara casa lor temporară. Ambasada Marii Britanii la București a oferit și sprijin în educație, permițând profesorilor ucraineni să continue să-și predea programa în România. Ministrul de Externe va aduce un omagiu sprijinului generos oferit de România de la invazie
Fii primul care comentează