Nikolai Patrushev, ”omul lui Putin”, prezintă viziunea Rusiei despre conflictul planetar și strategia SUA

Nikolai Patrushev a acordat un interviu exploziv cotidianului Rossiyskaya Gazeta, ce-a fost publicat ieri, în ajunul celui de-al doilea „Summit pentru democrație” organizat de către Statele Unite.

Interviul a fost preluat și publicat de site-ul SolidNews.ro și îl redăm și noi integral mai jos.

Marți, Statele Unite vor începe cel de-al doilea „summit pentru democrație”, după care, după cum a declarat Departamentul de Stat, Washingtonul va accelera așa-numita reînnoire democratică a lumii. Ce părere aveți despre această adunare de vasali americani?

Nikolai Patrushev: „Summitul pentru democrație” organizat de actualul staff de la Casa Albă se desfășoară cu siguranță în cadrul cursei prezidențiale americane, care a și început de fapt. Va fi o altă adunare în favoarea ordinii mondiale, unde Washingtonul vrea să joace un rol central pentru totdeauna. Ne așteptăm ca disidenții să fie etichetați drept „state nedemocratice”.

Încă o dată, Statele Unite se vor declara un apărător al dreptului internațional, în timp ce vor declara cu siguranță că lumea ar trebui să trăiască după regulile lor. Oponenții geopolitici vor fi acuzați fals de crime de război și corupție de la tribună, dar, ca de obicei, vor închide ochii la acte reale de genocid și fraudă financiară comise cu aprobarea Casei Albe. Vor exista promisiuni de a face eforturi pentru a-i hrăni pe cei înfometați și pentru a-i elibera pe cei condamnați pe nedrept din închisori. Cu toate acestea, ei vor păstra tăcerea despre faptul că aproximativ o cincime din toți prizonierii din lume se află în închisorile americane, inclusiv cei condamnați la mai multe sentințe pe viață. Cu un zel deosebit, ei vor apăra drepturile minorităților sexuale și vor impune o „agendă verde” întregii lumi, exacerbând criza energetică din țările satelit.

Vorbind ipocrit despre libertatea de alegere, Statele Unite, care s-au autointitulat principalul dictator al lumii, își vor bate joc de țările în care suveranitatea și puterea oamenilor sunt încălcate.

Se va repeta ideea că Statele Unite sunt un exemplu de democrație pentru întreaga omenire?

Nikolai Patrushev: Desigur. La urma urmei, principala sarcină a regimului politic din Statele Unite moderne este de a-și induce în eroare propria populație în condițiile crizei sistemice în care se află ei înșiși.

Democrația lor este doar o fațadă frumoasă a structurii de stat, care este concepută pentru a ascunde nerespectarea drepturilor americanilor obișnuiți. Oricine a studiat cu atenție sistemul juridic și socio-politic al Statelor Unite nu-și face iluzii cu privire la libertatea de exprimare și exprimarea voinței în această țară. Despre ce libertate de opinie putem vorbi atunci când nici măcar fostul președinte al Statelor Unite nu are voie să vorbească în rețelele de socializare și în presă pe teme de interes pentru societate, iar mass-media este plină de purtătorii de cuvânt ai celor mai mari companii și grupuri de elită.

Procesul politic s-a transformat într-o ciocnire a corporațiilor care își plasează oamenii în locuri cheie la putere. De asemenea, ele formează politica externă, se străduiesc să mențină dominația internațională, să creeze focare de tensiune în întreaga lume pentru câștigurile lor de miliarde de dolari pe diverse contracte, afișând o transparența fictivă pe care ei înșiși o controlează.

Proclamând lozinci democratice în SUA și în afară, de fapt, Washingtonul a fost mult timp un campion la încălcarea suveranității statelor, în numărul de războaie și conflicte dezlănțuite, în vânătoarea grosolană și ilegală a cetățenilor altor țări.

Dacă SUA decide cu adevărat să se îndrepte spre democrație și încetează să-și umilească aliații – vasali, nu vom face decât să o salutăm.

La summit, vom auzi, de asemenea, discursuri patetice despre modul în care Kievul, cu sprijinul NATO „bun”, se confruntă cu „răul universal” în fața Rusiei?

Nikolai Patrushev: Sunt sigur că acest subiect va deveni unul dintre cele mai importante. De fapt, țările NATO sunt parte la conflict. Ei au transformat Ucraina într-o tabără militară uriașă. Ei trimit arme și muniții trupelor ucrainene, le oferă date de recunoaștere, inclusiv cu ajutorul sateliților și a unui număr semnificativ de vehicule aeriene fără pilot. Instructorii și consilierii NATO instruiesc armata ucraineană, iar mercenarii luptă ca parte a batalioanelor neonaziste. Încercând să prelungească această confruntare militară cât mai mult posibil, ei nu își ascund scopul principal – înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă și dezmembrarea ulterioară a acesteia.

La începutul lunii martie, un bombardier strategic american a lansat un atac nuclear condiționat asupra Sankt Petersburgului de la o distanță de 200 de kilometri.

Această tendință a Washingtonului nu se schimbă, pentru că elita americană nu a vrut niciodată să se împace cu o Rusie puternică și independentă?

Nikolai Patrushev: Corect. Cel puțin din 1945, sursa oricărei escaladări a tensiunilor la scară globală a fost dorința neîngrădită a autorităților americane de a-și păstra un rol dominant în lume. După cum cred ei, acum sunt împiedicați în acest sens de două mari puteri: Rusia și China. Federația Rusă nu urmărește doar o politică independentă de consolidare a lumii multipolare, ci, în multe privințe, depășește America din punct de vedere spiritual, moral și militar. China este principalul concurent economic al Statelor Unite. În urma încercărilor de a „suprima” Rusia, Washingtonul va prelua RPC.

Permiteți-mi să vă reamintesc că măsurile specifice de distrugere a URSS au fost aprobate în urmă cu 75 de ani de bine-cunoscuta directivă a Consiliului Național de Securitate al SUA „Sarcini față de Rusia”. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, Occidentul a devenit euforic. Cu toate acestea, nu a durat mult, deoarece în Rusia și-a corectat greșelile. Astăzi, țara noastră poate asigura nu numai stabilitatea internă, ci și securitatea cetățenilor săi împotriva amenințărilor externe.

La începutul lunii martie, un bombardier strategic american a lansat un atac nuclear condiționat asupra Sankt Petersburgului de la o distanță de 200 de kilometri deasupra insulei Gotland din Marea Baltică, provocând în mod deliberat o agravare a tensiunilor. Și-au pierdut complet frica?

Nikolai Patrushev: Dintr-un anumit motiv, politicienii americani care se află în captivitatea propriei propagande rămân încrezători că, în cazul unui conflict direct cu Rusia, Statele Unite sunt capabile să lanseze un atac preventiv cu rachete, după care Rusia nu va mai putea răspunde. Aceasta este o prostie, acționează orbește și acest lucru este foarte periculos.

Uitând de lecțiile istoriei, unii din Occident vorbesc deja despre răzbunare, ceea ce va duce la o victorie militară asupra Rusiei. Putem spune un lucru despre asta. Rusia are răbdare și nu intimidează pe nimeni cu un avantaj militar. Dar are o armă modernă unică capabilă să distrugă orice adversar, inclusiv Statele Unite, în cazul unei amenințări la adresa existenței sale.

Cu toate acestea, Occidentul mizează nu numai pe înfrângerea militară, ci și pe epuizarea economică a Rusiei.

Nikolai Patrushev: Evident. Sub presiunea Washingtonului, multe companii occidentale au părăsit piața rusă. Cu toate acestea, în așteptarea prăbușirii economiei noastre și a creșterii sentimentelor de protest, acestea s-au înșelat grav.

În ultimul deceniu, Occidentul a pus în aplicare ideea de a crea o ordine tehnologică în care doar ea ar trebui să prospere, iar restul lumii este destinat periferiei dezvoltării socio-economice. Prin urmare, liderii săi sunt furioși în legătură cu reacția echilibrată a Rusiei la presiunea sancțiunilor. Țara noastră îi irită pe conducătorii Statelor Unite și ai Europei cu independența sa economică, independența materiei prime și gândirea științifică. Țările occidentale însele sunt complet dependente de companiile transnaționale și de lanțurile economice globale. Dacă, de exemplu, ar fi impuse sancțiuni de același nivel împotriva Angliei sau Franței, aceste state ar fi aruncate rapid în haos.

În același timp, Rusia nu își va închide economia față de lume. Aceasta va rămâne deschisă și va fi integrată cu economiile țărilor suverane care sunt îngrijorate de propria lor prosperitate.

În mod evident, subminarea economiei rusești și decimarea armatei ruse sunt două părți ale aceleiași strategii pe care Occidentul încearcă să o pună în aplicare de secole?

Nikolai Patrushev: Desigur. Nu trebuie să credem cu naivitate că metodele de agresiune economică sunt mai blânde și mai umane. Țările europene și Japonia, de exemplu, au încetat să mai furnizeze Rusiei o serie de medicamente, inclusiv cele vitale. În acest sens, companiile farmaceutice occidentale continuă cu demnitate „tradițiile” predecesorilor lor. Este bine cunoscut faptul că majoritatea acestor companii au lucrat la un moment dat la dezvoltarea de gaze otrăvitoare și sufocante din ordinul Germaniei naziste. Adică au susținut pe deplin ideologia genocidului așa-numitelor popoare „de prisos”.

Să ne amintim cum aceiași anglo-saxoni i-au hrănit pe naziști în anii 1930, sperând să-i întoarcă împotriva Uniunii Sovietice. După ce au câștigat dividende financiare și geopolitice din cel de-al doilea război mondial, astăzi Washingtonul și Londra îndulcesc din nou nazismul și fascismul. Folosind Ucraina, ei nu se opun aprinderii unui conflict paneuropean sau chiar mondial, imaginându-și că pot scăpa de el.

Se pare că Occidentul colectiv nu va învăța din trecut.

Nikolai Patrushev: Occidentul s-a opus țării noastre de mai multe ori. Uneori sub stindardele polonezilor și suedezilor, apoi cu vulturii napoleonieni, sub steagul britanic sau sub svastica lui Hitler. Rezultatul este același: toate încercările de a zdrobi Rusia sunt în zadar. Nedorind să învețe lecții din istorie, occidentalii au probleme din nou și din nou.

Nici Washingtonul nu este entuziasmat de stabilitatea din Asia creată ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial și a mișcărilor de eliberare. Strategia indo-pacifică a SUA este o încercare de a crea un NATO asiatic. Noua alianță va deveni un alt bloc agresiv îndreptat împotriva Chinei și Rusiei și, în același timp, pentru a face docile statele acum independente.

Reînarmarea Marinei Australiene în cadrul noii alianțe AUKUS, inclusiv cu furnizarea de submarine nucleare, sprijinul militar pentru Taiwan și Coreea de Sud au un obiectiv pe termen lung – stabilirea dominației SUA și NATO asupra Eurasiei în flancul său estic.

Chiar și în timpul Războiului Rece, Pentagonul, aflat la cel mai mic pericol din partea URSS, era gata să transforme Europa într-un deșert radioactiv.

Washingtonul a împins Tokyo la o nouă militarizare. Forțele de autoapărare ale Japoniei devin o armată cu drepturi depline, capabilă să desfășoare operațiuni ofensive. Acest lucru a fost deja confirmat legal de legea japoneză, care, de fapt, este o încălcare gravă a unuia dintre cele mai importante rezultate ale celui de-al Doilea Război Mondial. Pariind pe arme de atac, premierul Kishida a declarat că țara sa achiziționează 400 de rachete de croazieră Tomahawk din Statele Unite.

Pe lângă înarmarea Japoniei, Washingtonul încearcă să reînvie spiritul militarismului japonez, care, se pare, a fost eradicat în 1945. Se pare că locuitorii statului insular doresc din nou să facă kamikaze, murind pentru interesele altor oameni. Occidentalii nu vor să-și amintească și să tacă în mod deliberat despre modul în care la începutul secolului XX și-au folosit agresivitatea împotriva Uniunii Sovietice și a Chinei și, ca urmare, japonezii și-au întors armele împotriva americanilor, britanicilor și aliaților lor.

În același timp, politicienii americani și europeni de astăzi nu numai că „uită” de fapte incomode din trecut, ci și rescriu în mod deliberat istoria, chiar contrar bunului simț. Acest lucru se vede în campania lansată ipocrit pentru reabilitarea nazismului. Ei chiar au inventat faptul că doar ucrainenii au eliberat Europa de naziști. Ei promovează mitul Holodomorului ca un act de genocid.

Nikolai Patrushev: Cei care cunosc istoria și nu încearcă să o falsifice sunt conștienți de faptul că în anii 1920 și 1930 situația accesului la alimente a fost mai gravă în RSFSR decât în Ucraina. Acest lucru este documentat, există multe fapte. Ca un exemplu, putem cita biografia Eroului Uniunii Sovietice Grigori Ivanovici Boiernov. La sfârșitul anului trecut, a fost sărbătorit centenarul. Un cunoscut ofițer de informații, participant la Marele Război Patriotic, multe operațiuni speciale, a murit în timp ce conducea asaltul palatului lui Amin din Afganistan. S-a născut în 1922 în regiunea Smolensk, tatăl său fiind președintele fermei colective. Cu toate acestea, în anii 1930, familia sa s-a mutat în Ucraina, deoarece a fost mai ușor să se hrănească și să supraviețuiască acolo.

Apropo, sloganurile Holodomorului au fost acum adoptate de americani la scară globală, acuzând țara noastră că provoacă o criză alimentară globală. Nu am nicio îndoială că, în timpul summitului pentru democrație, acest subiect va fi discutat din nou. În același timp, occidentalii înșiși blochează aprovizionarea cu cereale și îngrășăminte rusești în străinătate și pur și simplu jefuiesc și revând pubelele ucrainene la un preț triplu către cele mai sărace țări, așa cum au făcut strămoșii lor coloniali.

Uneori se pare că Occidentul, prin acțiunile sale, își sapă singur groapa. Urmărind ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană, există un sentiment puternic că îl așteaptă un viitor foarte vag.

Nikolai Patrushev: Prăbușirea Uniunii Europene este chiar după colț. Desigur, europenii nu vor tolera această suprastructură supranațională, care nu numai că nu se justifică, ci și împinge Lumea Veche la un conflict deschis cu țara noastră. Statele Unite sunt gata să lupte împotriva Rusiei nu numai până la ultimul ucrainean, ci și la ultimul european. Chiar și în timpul Războiului Rece, Pentagonul, aflat la cel mai mic pericol din partea URSS, era gata să transforme Europa într-un deșert radioactiv. Este puțin probabil ca ceva să se fi schimbat în mintea strategilor americani.

Și cum se potrivește acest lucru cu faptul că Statele Unite și Europa sunt principalii aliați la nivel declarativ?

Nikolai Patrushev: Paradoxul este că Washingtonul este direct interesat de dezintegrarea Uniunii Europene pentru a-și elimina competitorul economic, pentru a preveni prosperitatea Europei prin cooperarea cu Rusia. Americanii au făcut deja multe pentru a se asigura că Lumea Veche își pierde statutul de jucător economic puternic. Din multe puncte de vedere, acesta este motivul pentru care Washingtonul pus în practică sancțiunile anti-ruse. Asistăm la o schimbare radicală a modelului economic al UE, bazată pe o combinație de resurse energetice ieftine din Rusia și tehnologii europene avansate.

O lovitură față de Europa va fi tratată prin punerea în aplicare a planurilor comune cu Washingtonul de reducere a materiilor prime și a dependenței tehnologice de Beijing. În plus, Uniunea Europeană se află într-un impas al migrației. Mulți dintre migranți nu numai că doresc să se integreze în familia europeană, ci și să-și creeze propriile califate, forțând autoritățile locale și populația să trăiască în conformitate cu legile lor. Împreună cu ei, reprezentanții grupurilor infracționale și militanți merg în Europa. Autorii atacurilor teroriste de mare amploare din ultimii ani de la Londra, Bruxelles și Paris au fost cetățeni ai UE – imigranți din enclavele naționale care există deja în Europa. Dacă ne amintim că Al-Qaeda, ISIS (organizații teroriste internaționale interzise în Federația Rusă) și alte organizații teroriste au fost create de Statele Unite la un moment dat, iar teroriștii din Siria și Irak sunt instruiți de instructori CIA, este posibil ca aceleași persoane să se afle în spatele pregătirii atacurilor teroriste din Europa. Scopul lor este de a destabiliza situația de pe un continent de al cărui viitor Statele Unite sunt total indiferente.

SUA domină Europa, ignorând faptul că Rusia a jucat istoric un rol principal pe continent. În secolul al XIX-lea – Imperiul Rus, în secolul XX – Uniunea Sovietică. Așa va fi și în secolul XXI.

Sunt SUA încrezătoare în propriile sale puteri? Apusul, în opinia lor, poate amenința pe toată lumea, dar nu pe ei? În opinia mea, Statele Unite pot fi, de asemenea, amenințate de riscurile de dezintegrare.

Nikolai Patrushev: Statele Unite au câștigat statutul de mare putere cu realizări economice bazate pe acțiuni cinice de confiscare a teritoriilor, resurselor, exploatării popoarelor și profitului de pe urma acțiunilor militare ale altor state. În același timp, au rămas un mozaic care se poate destrăma cu ușurință la cusături. Să spunem că, așa cum a fost inițial, ele vor fi împărțite în Nord și Sud. Mai mult decât atât, nimeni nu poate exclude faptul că sudul se va îndrepta spre Mexic, ale cărui terenuri americanii le-au confiscat în 1848. Și asta înseamnă mai mult de două milioane de kilometri pătrați. Apropo, liderii latino-americani nu ascund faptul că conștientizarea rolului distructiv al Statelor Unite a devenit larg răspândită. Înființarea bazei de la Guantanamo Bay este considerată un furt direct al suveranității cubaneze. Și acesta este doar unul dintre multele exemple de încălcări sistematice ale independenței țărilor din America Latină. Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, vecinii din sud ai Statelor Unite vor recâștiga teritoriile furate de la ei.

În plus, există multe contradicții interne în Statele Unite. Nu există unitate nici măcar în cadrul elitei americane în sine.

Nikolai Patrushev: Corect. Antagonismul dintre republicani și democrați este în creștere. Există contradicții din ce în ce mai mari între diferite structuri financiare și corporații transnaționale cărora le pasă doar de capitalizarea lor, și nu de bunăstarea Americii. Elitele americane, care se consideră de neatins, nu s-au asociat niciodată cu poporul american.

Proiectele lor, cum ar fi BLM, adică „Black Lives Matter”, și impunerea universală a teoriilor transgender vizează degradarea spirituală a populației, care se află deja într-o stare de apatie. Individualismul și consumerismul hrănite la americani vor face o glumă crudă cu țara lor. Cetățenii obișnuiți nu vor ridica un deget de dragul de a păstra integritatea Americii, realizând că nu au nevoie de autoritățile lor. Neștiind ce fac, autoritățile americane se distrug pas cu pas.

Problema Americii este că a jucat prea multe jocuri geopolitice, uitând de propriile probleme presante. În timp ce Statele Unite, în laboratoarele sale militaro-biologice, inventează noi virusuri pentru a distruge popoarele țărilor nedorite, orașele americane odată curate se îneacă în murdărie și gunoi.

Construită în detrimentul tipografiei, piramida financiară americană dă în mod repetat rateuri vizibile. Modelul tipăririi necontrolate de bani, în care orice problemă economică este literalmente inundată de bani, nu poate funcționa la nesfârșit. Cu o datorie externă de peste 31,5 trilioane de dolari, SUA sunt din ce în ce mai mult pe cale să intre în incapacitate de plată. Scăderea nivelului de încredere în dolar, nesusținut de bunurile reale, precum și în sistemul de operațiuni speculative umflate pe piața bursieră va conduce statele la o criză financiară puternică.

Oricât de patetic ar suna, rușii nu numai că nu vor război, dar nici nu vor moartea Statelor Unite, nici a oricărei alte țări.

Nikolai Patrushev: Sunt absolut de acord. Cultura noastră veche de secole se bazează pe spiritualitate, compasiune și milă. Rusia este un apărător istoric al suveranității și statalității oricăror popoare care au apelat la ea pentru ajutor. Ea a salvat SUA în sine de cel puțin două ori, în timpul Războiului de Independență și al Războiului Civil. Dar cred că de data aceasta este imposibil să ajutăm Statele Unite să-și mențină integritatea.

-Articol preluat din Solidnews.ro-

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*