
Cu 120 de ani în urmă, prindea viață una dintre cele mai frumoase povești ale Craiovei: povestea Parcului Nicolae Romanescu:
Istoria Parcului Nicolae Romanescu își are începutul în anii 1844-1845, când, un grădinar neamț primește ordin să execute lucrări de realizare a unei grădini cu sere, clădiri, pavilioane, bănci, animale și păsări pe moșia marelui logofăt Ioan (Iancu) Bibescu. Grădina Bibescu era recunoscută ca loc de promenadă pentru nobilimea craioveană și era descrisă ca fiind … “o podoabă care se poate numi între cele dintâi … un parc în cel mai bun gust englezesc…”.
De două ori pe săptămână, acolo se asculta muzică militară, iar arhivele vremii spun că Iancu Bibescu a înființat prima grădină zoologică din România. Pentru extindere, Iancu Bibescu a cumpărat mai multe moșii învecinate, ajungând la 259 de pogoane.
Numele Grădinii Bibescu a fost legat de unele evenimente istorice, dintre care amintim vizita domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Craiova, din iunie 1859.
Proiectul parcului a fost realizat de arhitectul peisagist francez Eduard Redont şi a primit medalia de aur la Expoziţia de la Paris din 1900.
Realizarea acestuia a fost făcută în perioada în care primar al Craiovei era Nicolae Romanescu. În proiectul realizat, parcul cuprindea lacul cu două insule, râul, poduri, cascade, alei, Podul Suspendat, Castelul Fermecat, chioşcul pentru fanfară (realizat la atelierele din Viena), Peştera urşilor (sau Grota ursului, debarcaderul şi un restaurant pe malul lacului, un teatru de vară, pavilioane, sere, dar şi o grădină zoologică (inaugurată în 1906).
În 1930, parcul a primit numele „Parcul Romanescu” (Nicolae Romanescu a fost primarul Craiovei în 1898, în perioadele 1901-1905 şi 1914-1916, precum şi în 1929). Ulterior, au fost adăugate noi componente: portalul de la intrare (construit între anii 1954-1956), împrejmuirea cu gard, a fost extins debarcaderul, s-a trecut la modernizarea iluminatului, a fost construită o seră de 1.050 mp. În 1943, ca un omagiu adus celui care s-a ocupat îndeaproape de realizarea parcului, la intrarea principală, a fost ridicat un bust al lui N. Romanescu. În anul 1964 a fost modernizat iluminatul public şi a fost construită o seră de 1.050 mp.
În 1994, parcul a recăpătat denumirea „Parcul Nicolae Romanescu” (după ce, de-a lungul timpului, s-a numit şi Parcul Bibescu, Parcul Independenţei).
La moment aniversar, Primăria Craiova propune o călătorie în timp și invită craiovenii să participe la cea mai mare Paradă a Costumelor de Epocă.
Parada va avea loc sâmbătă, 30 septembrie 2023, începând cu ora 11.00, pe traseul Piața Mihai Viteazul – Calea Unirii – Parcul Nicolae Romanescu și va recrea atmosfera anilor 1900, din dorința de a retrăi parfumul acelor timpuri și de a (re)descoperi istoria unuia dintre cele mai frumoase parcuri din Europa.
Astfel, craiovenii sunt invitați cu mic, cu mare, la o plimbare pe acorduri de muzică de promenadă, însoțiți de trăsuri cu cai și mașini de epocă. Cu un joben, o pălărie, frac și rochie de epocă la purtător, haideți să călătorim în trecut și să descoperim împreună cum a fost la inaugurare.
Evenimentele dedicate Parcului Nicolae Romanescu se vor desfășura între 29 septembrie și 1 octombrie 2023 și vor include expunerea, în premieră, a medaliei de aur câștigată de Rédont la Paris în anul 1900, dar și a unor documente și schițe inedite. La fel ca în anul 1903, în parc se vor regăsi expoziții de pictură, concert de muzică militară, invitație la vals și multe alte surprize ce vor fi dezvăluite în curând, pe www.primariacraiova.ro și pe pagina de facebook a Primăriei Craiova. Până atunci, haideți cu mic, cu mare, să reconstituim fascinația începutului de secol XX.
Fii primul care comentează