
Absolvenţii clasei a VIII-a susţin astăzi prima probă scrisă din cadrul Evaluării Naţionale. În Dolj, pentru sesiunea de examen de anul acesta s-au înscris 4.362 de elevi care sunt distribuiţi în 126 de centre. Potrivit conducerii ISJ Dolj au fost organizate centre de examen în unităţile de învăţământ gimnazial care au avut minimum 10 candidaţi.
Evaluarea Naţională este examenul care le permite absolvenţilor de clasa a VIII-a să opteze pentru un loc la liceu. În Dolj, mii de elevi trec, astăzi, prin emoţiile examenului. Elevii susţin evaluarea scrisă la limba şi literatura română.
„În Dolj sunt 4.362 de elevi înscrişi la Evaluarea Naţională. Avem şi 592 de elevi care nu s-au înscris din diverse motive: sunt corigenţi, au situaţiile şcolare neîcheiate sau nu au dorit să meargă la liceu. Au fost organizate 126 de centre de examen. Condiţia minimă pentru a fi centru a fost de a avea minimum 10 candidaţi. Prima probă este cea de limba şi literatura română. Elevii primesc broşura cu subiectele la ora 9.00 şi au la dispoziţie 15 minute pentru a completa rubricile cu datele personale. Practic, proba scrisă va începe la 9.15 minute. Elevii vor avea 120 de minute la dispoziţie pentru a răspunde la întrebări”, a spus Oana Zaharie, preşedintele comisiei judeţene.
Când pot părăsi elevii sala
Participanţii la probele scrise de la Evaluarea Naţională 2022 pot preda lucrările după cel puțin o oră de la începerea examenului. Sala în care elevii vor susține examenele de la Evaluarea Națională 2022 va avea sistem de supraveghere audio-video.
De asemenea, sala în care se descarcă și se multiplică subiectele, sala în care se preiau, se evaluează, se depozitează lucrările scrise și sălile în care se vor depozita bagajele elevilor vor fi dotate cu sistem de supraveghere audio-video.
Ce reguli trebuie să respecte elevii la Evaluarea Națională
Candidații nu au voie să comunice între ei cu persoane din exterior, să copieze sau să transmită sau să primească material prin care pot rezolva subiectele.
De asemenea, se interzice ca elevii să schimbe între ei, lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale cu care pot rezolva subiectele.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidații au voie să folosească doar stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră. Pentru realizare schemelor și a desenelor în cadrul examenului de la matematică elevii au voie să folosească doar pix cu mină neagră. Dacă elevii nu respectă regulile, riscă să li se anuleze lucrarea.
Obiecte interzise în sălile de examen la Evaluarea Națională
Candidaților le este interzis să aibă în sala de examen asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de materiale de inspirație: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ai altor candidați.De asemenea, este interzis ca elevii să intre în sala de examen cu telefoane mobile, caști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet sau la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați, asistenți din unitatea sau din unitățile de învățământ sau cu alte persoane din exterior.Candidații care nu respectă regulile vor fi eliminați, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent daca ei au primit ori au transmis materiale interzise.Conform calendarului pentru evaluarea naţională, pe 14 iunie va fi proba la Limba și literatura română, iar pe 16 iunie va fi proba la Matematică. Primele rezultate se vor afişa pe 23 iunie. Media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 80% din media de admitere la liceu, restul de 20% fiind mediile din perioada gimnaziului.
„SURSA-GAZETA DE SUD”
Fii primul care comentează