
Primăria Craiova a publicat în SEAP încă o megalicitaţie pentru contractul „Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi, alei, trotuare şi parcări în municipiul Craiova“. Asta în timp ce pentru contractul „Modernizare și reabilitare străzi, trotuare și alei din Municipiul Craiova” nu s-a ales nici până acum câştigătorul, chiar dacă licitaţia a fost publicată încă din luna octombrie 2022. Noul contract pus la bătaie are o valoare uriaşă, care poate ajunge la 270.754.509 de lei, fără TVA.
Două acorduri-cadrul pot ajunge la aproape 100 de milioane de euro
Municipalitatea craioveană vrea să semneze două acorduri-cadru de proporţii, şi astfel să ducă mai departe dorinţa exprimată a primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, de a asfalta sau repara toate străzile din oraş. Cele două contracte au o valoare uriaşă. Cel scos la licitaţie anul trecut, în luna octombrie, are o valoare estimată cuprinsă în intervalul 92.528.986,06 de lei şi 229.204.373,15 de lei, fără TVA. În euro, suma este cuprinsă între aproximativ 18,7 milioane şi peste 43 de milioane, fără TVA. Acordul-cadru pentru modernizarea şi reabilitarea străzilor, trotuarelor şi aleilor va fi valabil timp de patru ani şi a fost împărţit pe două loturi – zona de sud a Craiovei şi zona de nord.
Lotul care se referă la zona de nord a oraşului are o valoare estimată cuprinsă între 39.101.011,10 de lei şi 96.879.056,12 de lei, fără TVA. De asemenea, pentru lotul referitor la zona sudică a Craiovei s-a pus în joc o sumă cuprinsă între 53.427.974,86 de lei şi 132.325.317,03 de lei, fără TVA.
Pentru ambele loturi se bat opt firme sau asocieri de firme, însă primăria pare că se mişcă foarte greu chiar la ultimul pas din licitaţie, acela al deliberării firmei sau firmelor câştigătoare.
Noul acord-cadru îl eclipsează pe cel din 2022 la capitolul costuri
Noul acord-cadru pe care primăria l-a scos la licitaţie pentru „Lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi, alei, trotuare şi parcări în municipiul Craiova“ este şi mai costisitor decât cel pentru modernizare şi reabilitare. Acesta are o valoare totală estimată cuprinsă între 127.587.185,79 de lei şi 270.754.509,61 de lei, fără TVA, adică între 26 de milioane de euro şi peste 54,5 miloane de euro. Aşadar, cele două acorduri-cadru, pot ajunge la o valoare maximă totală de aproximativ 97,5 milioane de euro, fără TVA.
Pentru ofertanţii care vor dori să obţină acest megacontract pentru lucrări de reparţii şi întreţinere pe străzile oraşului, municipalitatea a trasat câteva cerinţe. Printre acestea, firmele care doresc să depună o ofertă trebuie „să demonstreze că media cifrei de afaceri globală pentru ultimele trei exerciții financiare disponibile (2020, 2021 si 2022) a fost cel puţin egală cu 54.000.000 de lei“. O alte cerinţă importantă este aceea că „ofertantul (operator economic individual sau asociere de operatori economici) trebuie să fi executat în ultimii 5 ani, raportaţi la data limită de depunere a ofertelor, în cadrul a maxim trei contracte, lucrări similare duse la bun sfârşit, în valoare cumulată de cel puţin: 54.000.000 lei (exclusiv TVA)“.
Ce lucrări ar trebui să facă firma câştigătoare
În caietul de sarcini al acestui contract există o listă lungă a lucrărilor estimate ca necesare pe parcursul celor patru ani. Aceasta conţine 114 puncte, printre care se menţionează lucrări de desfacere mixturi asfatice, lucrări de frezare, lucrări de reparaţii carosabil, lucrări de colmatări fisuri şi crăpături, de aşternere mortar, reparaţii dale din beton, reparaţii suprafeţe poroase, lucrări de defacere pavaje, săpătură manuală, săpătură mecanică, lucrări de pregătire pat drum, lucrări de aşternere nisip, balast, piatră spartă, etc., lucrări de alternere beton, de demontare şi montare borduri sau lucrări de pavare. În acelaşi caiet de sarcini primăria motivează scoaterea la licitaţie a acestui contract prin faptul că „se urmăreşte asigurarea unui trafic rutier şi pietonal optim, în condiţii de siguranţă“.
Clopoţelul sună pe 2 octombrie
Firmele care vor să pună mână pe acest contract foarte generos trebuie să îşi depună ofertele până pe 2 octombrie 2023. Această lună ne aduce aminte de faptul că, în urmă cu un an, a fost publicată licitaţia pentru contractul despre care am vorbit deja, legat de modernizarea şi reabilitarea străzilor, pentru care primăria nu a desemnat nici până acum un câştigător. Cu alte cuvinte, dacă primăria va repeta figura, va dura minim un an până ce va fi desemnat câştigătorul acestui nou contract baban.
sursa-Gazeta de Sud
Fii primul care comentează