Primul târg de inovaţie şi cercetare al elevilor din Craiova

Liceul Energetic din Craiova a găzduit, ieri, primul „Târg de inovaţie şi cercetare” al elevilor din Craiova. Acest eveniment are drept scop atât diseminarea informaţiilor ştiinţifice ale elevilor cu contribuții remarcabile în domeniul științei și tehnicii, cât și stimularea acestora să realizeze tehnologii, produse şi servicii noi sau cu îmbunătăţiri semnificative. La această ediţie, au participat trei echipe, fiecare cu produse specifice domeniului robotică, dar organizatorii au spus că anul viitor îşi doresc să fie mai multe echipe participante şi din mai multe domenii.

Cele trei echipe care au contribuit la organizarea primului târg de inovaţie şi cercetare sunt formate din elevii implicaţi în cluburile de robotică de la Colegiul Național ”Elena Cuza”, Colegiul Național ”Frații Buzești” şi de la Liceul ”Traian Vuia”. Cele trei echipe au prezentat roboţi creaţi pentru competiţia First Tech Challenge România. Produsele elevilor au fost prezentate în curtea Liceului Energetic, fiind puse în funcţiune.

„Am avut trei prototipuri. de roboţi Acesta este al treilea. Ne-a luat cam o lună să facem. Cel mai greu a fost să venim cu conceptul optim. Este un robot care încearcă să transporte optim şi rapid marfă. Este un robot inspirat din activitatea marilor companii, cum ar fi Amazon, să transporte colete. A fost şi sponsorizat de Amazon. Noi trebuie să luăm cuburi, sfere pe care să le punem pe un suport. Aveam şi un carusel cu răţuşte”, a spus eleva Ioana Racilă de la Colegiul Naţional „ELena Cuza” din Craiova.

Ce beneficii aduc cercetarea şi inovarea elevilor

Elevii echipei de robotică de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” au precizat că prin clubul de robotică promovează o învăţare distractivă, de la zero, şi îşi doresc să schimbe imaginea colegiului, perceput doar ca un colegiu filologic.

„Sunt elevă în clasa a XI-a şi de aproape trei ani iau parte la Clubul de Robotică al Colegiului Naţional „Elena Cuza. Am evoluat foarte mult de-a lungul timpului şi am dorit să promovăm educaţia într-un mod distractiv, să promovăm un domeniu care pentru mulţi pare oarecum science fiction, complicat şi tehnologic. Este mult mai uşor decât pare pentru că totul se învaţă de la zero. Noi asta am încercat să promovăm: învăţarea de la zero. Să luăm oameni cărora le place această idee de a participa la o activitate de robotică sau să înveţe ceva un pic altfel faţă de ceea ce fac în fiecare zi. Învăţa de la zero totul: programare, construcţie, promovarea unei echipe, a unui produs pentru că avem şi această componentă de marketing.

Nu este totul doar piuliţe şi coduri, ci este o o muncă de echipă pentru un produs căruia trebuie să-i facem un renume. La Colegiul „Elena Cuza” avem nu numai club de robotică, ci şi club de dezbateri, de lectură, de teatru, însă noi am dorit cumva cu robotica să schimbăm imaginea colegiului, pentru că este perceput ca un colegiu de fete, un colegiu filologic. Dar noi am vrut să demonstrăm că se poate face şi robotică, obţinând premii la concursuri şi creând un renume pentru şcoala noastră care ne face mândri”, a spus eleva Alesia Tuţă.

Ce produse au avut cei de la Colegiul „Buzeşti” şi de la Liceul „Traian Vuia”

Şi elevii de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova au venit la acest eveniment cu o imprimantă Prusa (nr. imprimantă 3D) dar şi cu un robot.

Echipa Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova la Târgul de inovare şi cercetare

„Anul acesta pot să spun că am început prin robot. Astăzi am dorit să prezentăm imprimanta noastră prusa şi robotul. În fiecare an construim un robot diferit. Anul trecut a trebuit să tragem cu discuri într-o anumită ţintă. Anul acesta, robotul trebuie să ia un obiect şi să îl pună pe oricare dintre cele trei nivele. Printre altele, robotul nostru este construit să pună un obiect în capătul etajerei cu trei nivele pe care sunt aşezate cuburile şi sferele „, a spus Sakr Ahmed Ramy de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”.

Elevi de la Liceul „Traian Vuia” din Craiova, la Târgul de cercetare şi inovare

Elevii de la Liceul „Traian Vuia” au expus şi ei un robot la care au lucrat mult timp. „Noi ne-a apucat cam acum doi ani de conceperea robotului. Toate piesele sunt date de cei de la „Naţie prin Educaţie” şi timp de doi ani chiar ne-am dezvoltat pe partea aceasta. Anul acesta trebuie să luăm cuburi, să rotim un carusel de unde cade o răţuscă şi prin intermediul acestora se acumulează puncte cu ajutorul cărora ajungem la etapa următoare”, a spus Eric Tilincă.

Se urmăreşte promovarea excelenţei la nivelul judeţului Dolj

Potrivit organizatorilor, „Târgul de inovaţie şi cercetare” se adresează elevilor din învățământul preuniversitar și urmărește promovarea excelenței la nivelul județului Dolj, identificarea elevilor capabili de performanță, intensificarea interesului acestora pentru inovare în toate domeniile cunoașterii, stabilirea unor punți de legătură între tineri cu preocupări comune, punerea în valoare a elementelor de inovare și inventică ce au ca autori elevii craioveni. Totodată, prin intermediul acestui târg, elevii își vor dezvolta abilitățile de comunicare și interrelaționare, beneficiind de un schimb de experiență și informație alături de colegii lor din unitățile de învățământ partenere.
„Ceea ce voi realizaţi pune bazele unui program amplu de cercetare în România. Sunt convinsă că nu este un început timid, ci un început promiţător. Iar la anul îmi doresc ca acest teren să fie plin de cadre didactice şi plin de copii”, a spus inspectorul şcolar general adjunct, Oana Zaharie.

„Şcolile au şansa să îşi etaleze reuşitele”

Directorii de şcoli spun că multe şcoli au echipe foarte bune. „Sunt convinsă că în toate şcolile sunt asemenea echipe care de acum încolo vor înţelege că au o şansă să îşi etaleze reuşitele, să îşi dezvolte talentul şi creativitatea. Sperăm ca această competiţie să ajungă la cel puţin 100 de ediţii”, a spus Aura Simon, director adjunct la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.

Cadrele didactice au arătat că toate cluburile funcţionează în afara curriculei.

„Dacă vorbim de inteligenţa artificială,aşa cum bine ştim, aceasta este denumită tehnologia viitorului. Această dezvoltare ne va schimba pe toţi în bine. În Liceul „Traian Vuia” funcţionează clubul de robotică. Acest club se desfăşoară într-un cadru educaţional integrat, în afara curriculei, tocmai pentru a da posibilitatea elevilor noştri să dobândească abilităţi şi comptenţe care îi vor ajuta foarte mult în viitor”, a spus Carmen Oprea, directorul Liceul „Traian Vuia”. Elevii care au participat la prima ediţie a acestui târg au primit diplome şi trofee.

„SURSA-GAZETA DE SUD”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*