Răpita noastră hartă

În contextul conflictului rusesc cu Ucraina, România ar trebui să evite să se remarce altfel decât o voce pe drept internațional, fără a intra în sfera provocărilor deja evidente.

 

Pretențiile regimului Putin se întemeiază pe o contestare a opțiunii unor țări, România și Bulgaria, care, însă nu pune în discuție afilierea acestora la NATO. România și Bulgaria nu sunt Kazahstan.

Culisele în care se fabrică istoria nu mai pot fi un argument în fața unor stări de drept care își exercită dinamica. Războiul rece nu mai poate fi reinventat indiferent de poziționarea actualului regim debila Kremlin, Rusia se va alătura chiar atipic lumii democratice, neavând alte soluții.

Debilitatea accentuată a regimului Biden la pachet cu tot mai contestabilul cancelar german Scholz produc efecte în tulburarea Europei.

Scoaterea Europei unite din sfera de descurajare a acestui conflict în care administrația defectă Biden și regimul autoritar Putin fac legea reiterează destabilizant un cadru mult anterior prăbușirii URSS, similar “ crizei rachetelor”.

Are loc, indiferent de cum vor evolua lucrurile, sfârșitul unei lumi în care UE, așa cum se prezintă în prezent, devine irelevantă, generând crize, fragilizând securitatea generală a țărilor din Est cărora le este diminuată în mod paralizant capacitatea deciziilor proprii.

Faptul că Rusia și-a mobilizat războinic peste 120.000 de militari la granița Ucrainei, afirmând că de fapt nu intenționează să invadeze statul vecin, arată alte obiective ale acțiunii.

Lăsarea tuturor prerogativelor diplomatice la dispoziția administrației Biden nu face decât să întrețină crearea unui conflict care deocamdată nu are argumente.

România are o singură problemă față de situația actuală, primordială. Bucovina de Nord răpită de Hitler și ulterior de Stalin, cedată ulterior în mod vinovat de regimul Emil Constantinescu este o rană deschisă a identității naționale, mai ales pentru faptul că acolo românii suportă un regim de asimilare total incompatibil cu legislația internațională.

Masarea trupelor aliaților pe teritoriul României trebuie, în esență, transparent argumentată oficial, pentru a nu folosită ca provocare, altfel această operațiune vulnerabilizează securitatea teritorială transformând teritoriul într-un posibil teatru de război.

E un moment, după mulți ani, în care politica externă trebuie să se debaraseze de imobilism și să realizeze că este un avanpost responsabil al României.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*