
Adunarea Generală a ONU a adoptat marți, 26 aprilie, o rezoluție prin care Rusia va fi obligată să își justifice poziția în Consiliul de Securitate al ONU în cazul în care vrea să utilizeze dreptul de veto.
Decizia este o premieră. Până acum, statele membre puteau lua poziții fără a oferi explicații suplimentare, dar lucrurile s-au schimbat ca urmare a războiului din Ucraina.
Mai exact, cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate au drept de veto, și anume China, Franța, Rusia, Marea Britanie și SUA. Practic, au dreptul să anuleze în mod individual orice rezoluție a consiliului (n.r. – care trebuie adoptată în unanimitate) fără să le fie cerut să-și justifice opțiunea, potrivit Newsweek.
În urma rezoluției adoptate marți, în cazul în care o țară membră vrea să se folosească de dreptul de veto, trebuie să se prezinte în fața adunării pentru a demonstra că decizia nu servește unor interese proprii.
Cel mai recent, Rusia a respins o rezoluție a Consiliului de Securitate care cerea Moscovei să înceteze imediat atacul și să retragă toate forțele. De altfel, Rusia este țara care a profitat cel mai des de acest drept de veto.
Rusia a blocat până acum 120 de rezoluții, toate în interes propriu, nu pe baza principiilor Cartei ONU, iar apogeul a fost atins în timpul conflictului sirian din 2011.
Rusia s-a opus rezoluției, argumentând că dreptul de veto nu trebuie controlat, „ci mai degrabă este vorba de lipsa de pregătire a unor membri ai Consiliului de Securitate de a asculta și de a lua în considerare opinia altora”.
„Veto-ul este o măsură de ultimă instanță și este folosit într-un moment în care alte posibilități sunt epuizate”, a declarat reprezentantul adjunct al ONU, Ghennadi Kuzmin, mai arată sursa citată.
„SURSA-ZIARE.COM”
Fii primul care comentează