Șapte magistrați, plîngere împotriva numirii ilegale în CSM a lui Marian Budă

Situația din CSM, generată de judecătorul Bogdan Mateescu, „rămas” ilegal președinte al CSM, este departe de a-și găsi rezolvarea și este la un pas de a deveni ridicolă prin încercarea de a-l promova ca președinte al instituției pe judecătorul Marian Budă, unul dintre cei mai controversați magistrați, intrat în CSM pe ușa de serviciu după pensionarea Marianei Ghena.

Din aceste motive, șapte membri CSM, judecătorii Andreea Chiș, Mihai Bălan, Gabriela Baltag și Evelina Oprina, precum și procurorii Cristian Ban, Tatiana Toader și Florin Deac, au semnat o PLÎNGERE PREALABILĂ în care solicită anularea Hotărîrii Plenului CSM din 11 ianuarie 2022, prin care în mod abuziv, cu încălcarea gravă a legislației în vigoare, s-ar fi decis să nu se mai organizeze alegeri pentru postul rămas vacant, ci să fie adus în CSM judecătorul Marian Budă, pe care „Sistemul” vrea să-l facă și președintele CSM!

Cei șapte semnatari, toți magistrați cu experiență juridică în spate, argumentează pe lege atît faptul că Bogdan Mateescu nu avea dreptul să rămînă nici o clipă președintele CSM după încheierea mandatului de un an, precum și, încălcarea gravă a Legii 317/2004 care se referă exact la Consiliul Superior al Magistraturii!

De altfel, iată ce spune această lege a CSM despre vacantarea unui post, interimatul postului și organizarea alegerilor:

Simpla lectură a articolului 57 din Legea 317/2004 spune clar că la vacantarea unui post în Consiliu, în mod obligatoriu SE ORGANIZEAZĂ ALEGERI! Pînă la alegeri, se asigură un INTERIMAT de către cel situat pe locul doi la alegerile precedente. Doar pînă la alegeri! Restul de mandat este asigurat de cel care va cîștiga alegerile, nu de membrul interimar!

Iată textul integral al acestei PLÎNGERI PREALABILE:

Așa cum se prefigurează situația din CSM, nu este exclus ca toată tevatura să fie mutată în zona penală, îmbrăcînd din ce în ce mai evident haina unui abuz în serviciu care bulversează activitatea celei mai importante instituții ale Justiției, adică tocmai a aceleia care trebuie să asigure condițiile de legalitate în actul de justiție!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*