Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cinstiti pe 8 noiembrie. Ziua a opta indica vesnicia, semn ca acesti ingeri au invesnicit legatura lor cu Dumnezeu, iar luna a noua de la Buna Vestire a Nasterii Domnului, simbolizeaza cele noua cete ingeresti. Numele Mihail, in limba ebraica, inseamna: „Cine este ca Dumnezeu?”, iar Gavriil, inseamna „puterea lui Dumnezeu”.

Este important sa mentionam ca in data de 8 noiembrie nu ii praznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, ci pe toate cetele ingeresti. Parintele Ene Braniste afirma ca la originea acestei sarbatori a fost praznuirea Sfantului Arhanghel Mihail. In secolul al V-lea a fost construita o biserica inchinata Sfantului Arhanghel Mihail la Thermele lui Arcadius din Constantinopol. La inceput, sarbatorirea era legata de amintirea sfintirii acestei biserici. Mai tarziu a fost sarbatorit si Sfantul Arhanghel Gavriil, ca in cele din urma, sarbatoarea sa devina o zi de praznuire a tuturor cetelor ingeresti.

Biserica Ortodoxa invata ca ingerii sunt fiinte spirituale create de Dumnezeu inaintea lumii vazute. Ingerii sunt prezenti in noua cete ingeresti. Acestea sunt: Serafimii, Heruvimii, Tronurile, Puterile, Stapaniriile, Domniile, Incepatoriile, Arhanghelii si Ingerii. Intre Sfintii Arhangheli, Sfintii Parinti au distins sapte nume diferite: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil.

Sfantul Arhanghel Mihail

Sfantul Arhanghel Mihail a pus capat revoltei ingerilor rai. In momentul in care Satana a cazut impreuna cu cei care l-au urmat in caderea lui, Sfantul Arhanghel Mihail a grait: „Sa luam aminte! Sa stam bine, sa stam cu frica inaintea Celui ce ne-a facut pe noi si sa nu cugetam cele potrivnice lui Dumnezeu. Sa luam aminte ce au patimit cei ce erau impreuna cu noi ziditi si cum se impartaseau cu noi din dumnezeiasca lumina. Sa luam aminte cum, indata, din lumina s-au prefacut in intuneric pentru mandria lor si din inaltime au fost aruncati jos, in adanc. Sa luam aminte cum a cazut din cer luceafarul cel ce rasarea dimineata si s-a sfaramat pe pamant”.

Mihail este ingerul care distrus cetatile Sodoma si Gomora si l-a salvat pe Lot impreuna cu familia sa de la moarte. A calauzit poporul evreu cand a iesit din robia egipteana. L-a intarit pe Iosua, fiul lui Navi, inainte de inceperea cuceririi Canaanului si potrivit Apocalipsei, el va aduce biruinta finala asupra diavolului si a slujitorilor lui. Tot Mihail i s-a descoperit Sfantului Constantin cel Mare si i-a aratat pe cer semnul sfintei cruci spunandu-i: „Prin acest semn vei invinge!”.

Sfantul Arhanghel Mihail apare in iconografie ca un „inger cu sabie”, fiind pazitor la intrarea in Eden.

Sfantul Arhanghel Gavriil

Arhanghelul Gavriil este cel care a vestit nasterea prorocilor si a dreptilor lui Dumnezeu, dar si intruparea si nasterea Fiului lui Dumnezeu din Sfanta Fecioara Maria. Arhangelul Gavriil s-a aratat si preotului Zaharia vestindu-i nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, le-a vestit pastorilor la Betleem Nasterea Domnului si a pravalit piatra de la usa mormantului si a sezut deasupra ei, cand Domnul a inviat si a vestit pentru prima data Mironositelor ca Hristos a inviat. Gavriil s-a aratat si Sfintei Fecioare Maria pe cand se ruga in Muntele Eleonului, vestindu-i mutarea la cele vesnice.

Arhanghelul Mihail este reprezentat in icoane cu un crin in mana, semn al bucuriei pe care o aduce.

Sfintii Mihail si Gavriil mai sunt cinstiti in cursul anului bisericesc dupa cum urmeaza: pe 6 septembrie cand este praznuita o minune a Sfantului Arhanghel Mihail, savarsita la Chones, in Colose, din Frigia; iar sarbatorile de pe 26 martie, 11 iunie si 13 iulie sunt legate de Sfantul Arhanghel Gavriil.

sursa-EuroOlteniaInfo.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*