
În acestă saptămână, la conferința de presa AUR Dolj, secretarul Camerei Deputaţilor, Ringo Dămureanu a vorbit despre protestele fermierilor și transportatorilor din România și despre soluțiile pe care le propune AUR.
AUR solicită convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului pentru a identifica soluții pentru fermieri și transportatori
Transportatorii și fermierii români și-au arătat nemulțumirile legate de subvenții, creșterea necontrolată a tarifelor la RCA, prețurile mari ale carburanților, creșterea taxelor și accizelor, dar și a legilor și măsurilor care îi aduc pe antreprenorii mici și mijlocii din România în pragul falimentului.
Fermierii români au fost tratați cu indiferență, iar guvernul PSD-PNL a încurajat importul de cereale și produse alimentare din Ucraina. Împotriva lor, statul nedemocratic a folosit forțe de represiune.
Guvernul condus de Marcel Ciolacu este incapabil să rezolve revendicările protestatarilor. Am văzut în ultimele zile doar promisiuni deșarte, sfidare și aroganță din partea miniștrilor cabinetului Ciolacu.
De aceea, AUR a solicitat întrunirea de urgență a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului pentru a convoca o sesiune extraordinară în cadrul căreia să fie puse pe ordinea de zi a celor două camere proiectele de lege care îi privesc pe transportatori și agricultori.
S-au făcut sesiuni extraordinare ale celor două camere ale Parlamentului pentru tot felul de prostii dorite de Iohannis, dorite de Ciolacu, dorite de diferite grupuri de interese. Este timpul ca parlamentarii să revină din vacanță și să pună pe ordinea de zi și doleanțele românilor.
Nu credem că această problemă trebuie lăsată să fie amânată la nesfârșit. Sunt proiecte de lege, unele aparțin AUR, altele partidelor din actuala coaliție, care trebuie dezbătute de față cu românii și în fața protestatarilor care ies în toate județele țării.
PSD și PNL trebuie să înceteze cu atitudinea arogantă la adresa fermierilor și transportatorilor. Aceștia au fost forțați să iasă în stradă din cauza nepăsării și a bătăii de joc practicate de actualii guvernanți.
Trebuie luate măsuri urgent, nu amânate lucrurile până când le convine lor. Problemele fermierilor și transportatorilor trebuie discutate acum, nu peste un an.
Propunerile AUR pentru soluționarea revendicărilor protestatarilor:
- Dublarea subvențiilorla hectar pentru fermieri, corelarea sumelor cu noile realități inflaționiste și plata anticipată pentru lucrările din acest an. Trebuie avut în vedere faptul că inflația a redus valoarea reală a nivelului actual al subvențiilor.
- Achiziția pentru rezerva de stat a produselor agricole în exces, la prețuri corecte, concomitent cu limitarea importului produselor din Ucraina.
- Limitarea exportului de combustibil către Ucrainapentru stabilizarea prețurilor pe piața internă. În cei doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, din cauza exporturilor românești către statul vecin, prețurile carburanților au explodat, ajungând la valori greu de suportat de transportatorii și fermierii români.
- Acordarea de credite bancare cu dobânzi scăzutede aproximativ 1-2% și garantate de stat pentru sectoarele cheie ale economiei, transporturi și agricultură, precum și suspendarea posibilității executării silite a fermierilor.
- Blocarea inițiativelor europene prin utilizarea dreptului de vetopână când nu vor fi ridicate restricțiile Schengen pentru transportul rutier. Transportatorii români suferă zilnic pierderi uriașe din cauza faptului că României îi este respins dreptul de a face parte din spațiul Schengen. Aderarea la Schengen cu spațiul aerian și maritim nu rezolvă în niciun fel problema transportatorilor.
- Instituirea unui piețe reglementate pentru asigurările destinate transportatorilorcu scăderea valorilor polițelor RCA. Totodată, propunem desființarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și trecerea controlului asupra pieței asigurărilor sub coordonarea Băncii Naționale a României.
- Reducerea taxării muncii până la maxim 25%din veniturile salariale pentru angajații din domeniile transporturi și agricultură.
Președintele Iohannis trebuie să ceară Parlamentului mandat pentru un eventual acord de garantare a securității Ucrainei
La Davos, reprezentantul României, un anume Iulian Fota, în calitatea lui de secretar de stat la Ministerul de Externe negociază un acord bilateral cu Ucraina cu privire la garanții de securitate.
În vreme ce întreaga țară este concentrată la protestele fermierilor și transportatorilor, în spatele ușilor se întâmplă lucruri grave.
Nu putem să stăm impasibili și să vedem cum România oferă garanții de securitate, total netransparent, unui stat care este într-un conflict armat.
Singurul for cu adevărat legitim pentru a reprezenta interesele poporului român este Parlamentul. Or, președintele Iohannis nu a consultat sub nici o formă legislativul când a lansat respectivele tratative, pentru care este obligatoriu un mandat acordat printr-un vot.
Putem presupune că acordul care se negociază acum la Davos va fi unul dezastruos pentru România.
Tocmai de aceea AUR solicită retragerea părții române din astfel de tratative și președintelui Iohannis să consulte Parlamentul României în această chestiune.
Nu ne putem juca cu securitatea națională și nu putem lăsa la discreția unui singur om, indiferent de funcția pe care o ocupă, decizii de maximă importanță ce ne-ar putea implica țara într-un conflict.
Situație disperată în sistemul sanitar! Guvernul Ciolacu aduce medicina de familie în faliment
În România, numărul medicilor de familie a scăzut semnificativ în ultimii 34 de ani, din cauza politicilor guvernamentale implementate de PSD și PNL. Anul trecut, reprezentanții Ministerului Sănătății și CNAS păreau să înțeleagă dificultățile cu care se confruntă medicii de familie și au promis creșteri salariale. Acum vor să taie toate aceste majorări.
În scurt timp, în România nu vom mai avea medici de familie. Acest scenariu poate avea loc începând cu luna februarie, de când ar trebui să intre în vigoare noile valori ale punctelor oferite medicilor de familie pentru fiecare pacient și pentru servicii. Potrivit unui document postat de CNAS, bugetul pentru medicina de familie se reduce cu aproximativ 40%, făcând imposibilă funcționarea acestora.
Dacă fondurile promise de CNAS vor fi tăiate, cum vor putea aceștia să-și mențină cabinetele și să ofere îngrijire medicală pacienților? Simplu, nu vor avea cum! În schimb, vom avea de a face cu un nou exod al medicilor români în străinătate.
Medicii își doresc să negocieze cu Guvernul Ciolacu, vor să fie ascultați! Doar că, la fel ca în cazul fermierilor și transportatorilor, miniștrii guvernului Ciolacu îi ignoră.
AUR se solidarizează cu medicii de familie și solicită retragerea din transparenţă decizională a proiectului privind valorile punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate și rediscutarea acestora cu reprezentanții categoriilor profesionale vizate.
Solicităm premierului Marcel Ciolacu să nu contribuie cu bună știință la distrugerea a ceea ce a mai rămas din medicina de familie din România. Dacă vor merge până la capăt cu actualele valori ale punctelor, atunci putem considera că de la 1 februarie nu va mai exista medicină de familie în România, pentru că nu vom mai avea medici care să profeseze.
Fii primul care comentează