
Două baraje, unul fiind Vidraru Argeș, se află amplasate în zona unor falii seismice, conform directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian. Prezent la Antena 3 CNN, acesta a vorbit despre faliile tectonice din regiunea Carpaților, în special Făgăraș-Câmpulung, a doua zonă seismică majoră a țării, după regiunea Vrancea. „Avem, însă faliile sunt mult mai puțin periculoase. Un exemplu care nu e plăcut e că o falie tectonică trece chiar prin zona barajului Vidraru de pe Argeș“, a spus Mircea Radulian. Întrebat dacă Vidraru a fost construit chiar pe falie, Radulian a răspuns: „Nu știu dacă e chiar pe falie, dar e foarte aproape și poate să fie o problemă. E o zonă seismică ce poate aduce cutremure peste 6 grade pe scara Richter“, a mai spus Mircea Radulian.
Cele mai puternice cutremure făgărășene (cu magnitudini în intervalul 5,5-6,5 grade pe scara Richter) s-au produs în subzonele Cumpăna-Piscu Negru (în apropierea barajului Vidraru), Depresiunea Loviștei, Câmpulung Muscel și, posibil, pe falia sud-transilvană.
Barajul Vidraru a înregistrat o avarie gravă în 1974, a trecut fără nicio fisură de cutremurul din ‘77 şi ne-a panicat nejustificat la inundaţiile din anii trecuți. Fiindcă e proiectat să reziste şi chiar rezistă, susține Valeiu Eugen Pop, fost ministru al Mediului.
“Este proiectat să reziste la orice cutemur şi orice inundaţie. Singura care ar putea crea probleme ar fi o bombă, care să cadă în amonte de baraj, în condiţiile în care lacul ar fi complet plin şi chiar şi atunci nu s-ar rupe decât prea puţin din partea superioară a barajului”, a declarat Pop, citat de Universul Argeșan.
Amenajarea Vidraru, formată dintr-o acumulare de mari dimensiuni, un baraj din beton în dublu arc, o galerie de aducţiune, o centrală subterană şi o galerie de fugă, a fost realizată prin punerea în practică a unui concept modern, ce a permis captarea apelor dintr-un bazin hidrografic cu o suprafaţă de 745 kmp.
-Articol preluat din Cotidianul-
Fii primul care comentează