
Aproape 400 de defibrilatoare vor fi accesibile, la nivel naţional, pentru acordarea primului ajutor în spaţii publice, persoanelor cu probleme cardiace, până la sosirea echipajelor de urgenţă.
O sută dintre acestea sunt deja instalate în Capitală, în 13 staţii de metrou şi alte zone intens tranzitate, cum ar fi Teatrul Naţional, Ateneu sau Opera Română, precum şi în supermaketuri.
De pe data de 22 august sunt disponibile două defibrilatoarea şi la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune.
Raed Arafat a anunţat, la Radio România Actualităţi, că se lucrează şi la un proiect de lege pentru a stabili în ce condiţii dotarea unor instituţii cu astfel de aparate devine obligatorie.
Şeful DSUa mai declarat că este cel mai amplu proces de dotare cu defibrilatoare semiautomate.
Raed Arafat: E un pas major. Nu este un defibrilator simplu. Are pulsoximetru, are electrozi care, dacă se pun, transmit EKG-ul la dispecerat. Are un aparat de tensiune, dacă e pus şi apăsat, transmite. Din cauza asta instruim oamenii din jurul lui, pentru că e o mini-staţie de prim ajutor. Nu e numai pentru stop cardiac. Poate să dea mai multe detalii către dispecer. Dacă salvează o viaţă, toate aceste defibrilatoare deja şi-au încheiat cost-eficienţa lor. Noi acum ce facem e acces la public în zonele publice.
Fii primul care comentează